A Fozát 480 vitte a prímet, de összességében csökkent a növényvédő szerek használata

Hazánkban 2018-ban mintegy 1100-féle engedélyezett növényvédő szer volt forgalomban, amelyből a gyomirtó szerek aránya volt a legnagyobb (36 százalék). Ezt követi a gombaölő szerek csoportja, amely 29 százalékot tett ki. A rovarölő szerek terméklistája a forgalmazott szerek 12 százalékát adta. A gazdák közel 50-féle csávázószerből választhattak (4 százalék), amelyek nagy része gomba- és rovarölő szer volt. Az egyéb szer kategóriába tartoznak a különböző állományjavító, bio-, növekedést szabályozó, rágcsálóirtó-, atka- és csigaölő, csírázásgátló szerek, valamint fasebkezelő és egyéb segédanyagok (19 százalék).

2018-ban 10 szernek járt le a türelmi időszaka (értékesítésre vonatkozóan), amelyből 5 vegyszert, változó lejárati idővel, de legkésőbb 2018. november 30-ig lehetett felhasználni, 5-öt pedig a szavatossági idő lejártáig. 36-féle szer volt 2018-ban kereskedelmi forgalomban, amelynek a tárgyidőszakban lejárt az érvényessége, ebből 22 terméket lehetett 2018 végéig forgalomba hozni, a fennmaradó szereket pedig felváltva, de legkésőbb 2019. október végéig. 4 termék (Luzindo, Santana 1G, Cheyenne 1G és Monceren G) felhasználási lehetősége 2018 decemberével megszűnt.

A növényvédő szerek felhasznált volumene 2018- ban 11,2 százalékkal visszaesett 2017-hez képest, értékben pedig mintegy 8 százalékos csökkenés volt tapasztalható. A legnagyobb mértékben a rovarölő szerek forgalmazott mennyisége (–20,2 százalék) esett vissza a tárgyévben az előző évhez képest, majd ezt követték az egyéb szerek (–14,6 százalék), a gyomirtók (–7,2 százalék) és a gombaölők (–6,8 százalék).

Herbicidek közül 2018-ban is a legnagyobb menynyiségben a Fozát 480 szert (III. forgalmazási kategória, szabad forgalmú) használták a gazdák, hasonlóan az előző évhez. A Fozát 480 a gyommentesítés mellett állományszárításra is alkalmas, illetve szinte minden növénykultúrában alkalmazható. A második helyre a Gardoprim Plus Gold (II. forgalmi kategória, engedélyköteles) került, amelyet kukorica, napraforgó és cirok gyomirtó szereként permeteztek ki a termelők. A gombaölő szerek közül a kéntartalmú szerek iránt volt a legnagyobb a kereslet, azon belül is a Kumulus S (III. forgalmazási kategória, szabad forgalmú) szert vették a leginkább, amely lisztharmat és levéllikasztó betegség ellen hatásos elsősorban az őszi kalászosok, a borszőlő, a paradicsom és egyes korán virágzó gyümölcsfák esetében. Az egész éves növényvédőszer-forgalom 7,5 százalékát a talajfertőtlenítő szerek (Force 1,5 G, III. forgalmazási kategória, szabad forgalmú) adták, a rovarölőknek pedig mintegy a felét.

Az inszekticidek közül a két legnagyobb tavaszi szántóföldi kultúrában használatos szerből fogyott a legnagyobb volumen (Kentaur 5 G, I. forgalmi kategória, engedélyköteles), a teljes rovarölők forgalmának mintegy 20 százalékát tette ki. A megfigyelt egyéb szerek közül a rágcsálóirtásra használatos Redentinből (I. forgalmi kategória, engedélyköteles) fogyott a legtöbb, amely a kategória forgalmának 2,7 százalékát adta.

A peszticidek 2018. évi nettó árbevétele 99,8 milliárd forint volt, ami 8 százalékkal múlta alul a 2017. évi bevételt. A különböző hatásmechanizmusú szerek értékesítési árait vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a gyomirtó szerek átlagára 2 százalékkal csökkent, a gombaölőké nem változott, a rovarölőké 7, míg az egyéb szereké 23 százalékkal emelkedett.

A növényvédő szerek felhasználását éves szinten elsősorban az adott vegetációs időszak időjárása határozza meg, ezt követi az évek óta tapasztalt fertőzések, illetve kártevők megjelenésének időszaka, illetve ennek várható kártétele. A gazdák egyre inkább arra törekszenek, illetve a forgalmazók adatai is azt tükrözik, hogy szívesebben juttatnak ki egyszerre többféle, hatásmechanizmusában is eltérő szert, hiszen ezzel nagymértékben csökkenhetők a termelés költségei. A peszticidek felhasználásának többféle módja van, ezek közül a legismertebbek: granulátum (száraz) kiszórása, csávázás, beöntözés, csalétkezés, kenés, injektálás, tönkkezelés.

Az értékesített volumen alapján 2018-ban a tíz legnagyobb kereskedő az éves forgalom 83 százalékát lefedte. 2015 óta a Top 5 cég sorrendje az értékesített mennyiség alapján nem változott. A 6–10. helyen ugyanaz a három cég található változó sorrendben, a fennmaradó két helyen pedig mindig más cég helyezkedik el. Van olyan forgalmazó, amely 2015-ben még bekerült a Top 10-es csoportba, azonban 2018-ra viszszaszorult a 46. helyre.

A felhasználást tekintve, a legnagyobb mértékben 2018-ban a gyomirtó szerekre (33 százalék) volt igény, ezt követi sorrendben az egyéb szerek (32 százalék), a gombaölő szerek (20 százalék), valamint a rovarölő szerek (15 százalék) forgalma.

Amennyiben a forgalmazás összértékét vesszük alapul, abban az esetben az arányok a következőképpen alakultak: herbicidek (46 százalék), fungicidek (28 százalék), inszekticidek (15 százalék) és egyéb szerek (11 százalék). A fenti adatok alapján megállapítható, hogy a peszticidek közül a gombaölők egységnyi ára volt a legnagyobb, míg az egyéb szereké a legalacsonyabb 2018-ban.

Forrás: AKI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...