A DR GREEN hozzásegíti a napraforgót a hatékonyabb szárazságtűréshez

A Valcum Agro Kft. DR GREEN termékcsaládja egy olyan tápanyag-utánpótlási technológiát kínál, mely – többek között – a kimondottan mikroelemigényes napraforgót is hozzásegíti a hatékonyabb szárazságtűréshez. Dr. Varga Zsolt a cég termékmenedzsere, és Kardos Károly gyugyi gazdálkodó egy videóban beszélt erről a témáról. Az alábbi anyag, ennek a leirata.

A napraforgó Magyarországon egy meghatározó szántóföldi kultúrnövény, melyet megközelítőleg 700 ezer hektáron termesztenek. Mivel fokozott odafigyelést igényel, így elengedhetetlen a megfelelő növényvédelem. A DR GREEN termékcsalád a lombtrágyázás technológiájával járul hozzá a sikeres folyamathoz.

Dr. Varga Zsolt: A napraforgót 6-700 ezer hektáron termesztik Magyarországon, így a DR GREEN forgalmát tekintve ez egy meghatározó szegmens. Ha a repcét és a napraforgót együttesen számoljuk, azt mondhatjuk, hogy hozzávetőlegesen egymillió hektáron vetnek olajos növényt, és ebből a napraforgó a domináns.

Ez egy nagyon kényes növény, mind a tápanyag-utánpótlást, mind a növényvédelmét illetően. A mi technológiánkkal ebből a lombtrágyázásban kínálunk megoldást. A DR GREEN termékek a lombon keresztüli mikro- és makroelem-utánpótlásban is meghatározó termékek.

A DR GREEN kiemelt szakmai hatékonysággal, a növény mikro- és makroelem-igényét figyelembe véve járul hozzá a napraforgó fejlődéséhez. A technológia alkalmazása során bór, mangán, foszfor és kálium jut a növénybe.

Dr. Varga Zsolt: A foszfor és a kálium kiemelt szerepkört tölt be a napraforgó életében. A foszfor a kezdeti stádiumban, a gyökérképződés elősegítésében egy nagyon fontos makroelem, a kálium pedig a vegetáció második felében játszik kiemelt szerepet. A bór és mangán közül a napraforgónak a bórigénye a meghatározó. A talajból a növény ezeket a mikroelemeket nehezen tudja felvenni, ezért is fontos a lombon keresztüli pótlásuk a DR GREEN termékekkel.

Két szegmenst különíthetünk el a termékcsaládon belül. A mikroelem-tartalmúak közé tartozik a DR GREEN Olajos és a DR GREEN Bór. Előbbi egy komplex, 6 mikroelembázisra épülő termék, utóbbi pedig egy kimondottan az olajosokra kifejlesztett, nagyon magas bórtartalmú készítmény.

Kiemelném, hogy a mikroelem-tartalmú lombtrágyáink nem tartalmaznak makroelemeket, tehát sem nitrogént, sem foszfort, sem káliumot, ezért a makroelem-utánpótlást, az erre specifikusan kifejlesztett DR GREEN Start, Energy és Quality termékeinkkel lehet megoldani. Ezekben az úgynevezett univerzális készítményeinkben viszont nincs mikroelem.

Technológiában mindenképp kombinációban lehet és érdemes gondolkozni. Ehhez vegyük figyelembe a növény fenológiáját, fejlettségi állapotát, az adott időpontban fellépő tápanyagigényét, és ehhez alkalmazkodva tudjuk az egyes termékeket beilleszteni a permetezésekhez, növényvédelmi technológiákhoz.

Mint minden növénynél, a napraforgó lombtrágyázásának is van optimális intervalluma, mely hatékonyan járul hozzá a növekedés elősegítéséhez.

Dr. Varga Zsolt: A napraforgó esetében a kijuttatás első időpontját a 2-4-6 levélpáros stádiumra tenném. Ebben a fázisban kiemelt szerepe van a DR GREEN Startnak, mert ez egy nitrogén-foszfor összetételű termék, így „löketet” tud adni a növénynek. A 12%-os nitrogéntartalom mellett, a magas (60%-os) foszfortartalom segíti a minél tökéletesebb, erősebb gyökérrendszer kialakulását. A gyomirtással egy menetben javasolt kijuttatni.

Hazánk változékony, olykor aszályos időjárására is megoldást kínál a DR GREEN.

A szárazság vagy aszálytűrés támogatásában a káliumnak van kiemelt szerepe. Ha a tápelem felvétele talajon keresztül gátolt, pont az aszály miatt, akkor lombon keresztül tudunk beavatkozni. Például, a DR GREEN Energy vagy a DR GREEN Quality káliumtartalmával.

A DR GREEN termékeket egyszerű használni, csak egy permetezőgépre van hozzá szükségünk, mellyel a jól oldódó szert könnyedén a növényre tudjuk juttatni.

Dr. Varga Zsolt: A DR GREEN lombtrágyákat, azok permetező tartályba történő beoldását követően tudjuk kipermetezni egy permetezőgép segítségével. Kiváló oldékonyságuk miatt valódi oldatot képeznek a permetező tartályában található egyéb növényvédő szerekkel, azokkal egy menetben kijuttathatók.

Kardos Károly őstermelő, családi gazdálkodó a Somogy vármegyében található, gyugyi napraforgótábláján használta a DR GREEN-t, melynek köszönhetően – elmondása alapján – pozitív tapasztalatai voltak.

Kardos Károly: Nekem egy függesztett, szántóföldi, 800 literes vegyszerezőm van. Abba szoktam bekeverni a terméket. Mivel könnyen oldódik, nem ülepedik, nem csapódik ki, nincs vegyszermaradvány a tank aljában, teljes mennyiségben ki lehet juttatni a növényre. Szántóföldi kerettel a technológiának megfelelő magasságban, növény fölött elvive, gyönyörűen ki lehet juttatni a növényre, és minden mellékhatás nélkül föl tudja venni azt a növényt. Nem égeti le még akkor sem, ha véletlenül egy technikai hiba miatt meg kell állni a kijuttatás során, és egy kicsit több permetlé folyik ki.

Három éve használjuk a GREEN készítményeket. Meg lehet nézni az állományon, hogy milyen jó eredménnyel. Jelen pillanatban 31 hektáron saját erőgépekkel gazdálkodunk. Hidas traktoron és kombájnon kívül minden eszközzel rendelkezünk. Minden műveletet el tudunk végezni, legyen az vegyszerzés, talajelőkészítés vagy vetés. Jelen pillanatban egy 5,8 hektáros napraforgó területen állunk.

Kelés után 4-leveles állapotban GREEN Startot kapott az állomány hektáronként 2 kg-os dózissal, majd csillagbimbós állapotban GREEN Olajost juttattam ki, szintén 2 kg-ot, míg a virágzás vége fele hidas traktorral újra 2 kg került ki. Remélem, hogy mindezt a törődést meg is fogja hálálni, szépen be vannak rakódva a fejek. A többit meg a természetre bízzuk.

A DR GREEN termékcsalád méltán mondható a lombtrágyázás szakértőjének, professzionális módon a napraforgó igényeit teljes körűen kielégítve járul hozzá a növény egészséges fejlődéséhez.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A jövedelmező kukorica- és napraforgó-termesztés a... Az élelmiszerekkel és takarmányokkal szembeni fokozott igény, a nem várt nemzetközi események, valamint az azok okozta árnövekedés szükségszerűvé tes...
Gyakorlat magas fokon: tovább bővíti a növényszeml... Közel 50 résztvevőnek adott emelt szintű, a gyakorlatban is hasznosítható szakmai tudást az I. Országos NÖVÉNYSZEMLÉK szakmai továbbképzés-sorozat. A...
A DR GREEN termékcsaláddal rázná fel a hazai lombt... Magyarországon új, piaci sikerrel kecsegtető lombtrágyákat hozott forgalomba idén a Valcum Agro Kft. Dr. Varga Zsolt termékmenedzser mutatta be a cég...
Őszi kedvezmények – Dr Green ’három 10′-es a... Az idei évben az őszi vetésű növények komplex tápanyag-utánpótlási technológiájában megjelenő termelői bizonytalanságot főként a kialakult gazdasági ...
Lombtrágya-akcióval segíti a Valcum Agro Kft. a ne... Nem lett könnyebb a gazdálkodók helyzete az idő előrehaladtával. Elkezdődött az új szezon, de a műtrágyaárak továbbra is magasak, a kilátások pedig t...
Hogyan legyen eredményes a kalászos gabona termesz... DR GREEN a kalászos technológiákban A kalászosok az egyedfejlődésük kezdeti időszakában (kelés-bokrosodás vége) felveszik a nitrogénszükségletük...