A 15 legelterjedtebb gyom a kertekben – kiirtási útmutatóval!

A különböző gazokkal bizony nem egyszerű szembeszállni, sőt, vannak olyan gyomnövények, amiket szinte lehetetlen kiirtani. Az úgynevezett agresszív fajokra érdemes különösen odafigyelni, hiszen megfojtják a saját kertünkben termesztett növényeket is.

Az alábbi útmutató segítségével viszont a kár és a bosszúság is megelőzhető, valamint könnyen beazonosíthatók lesznek a gyomok, és felvehetjük ellenük a harcot.

Ásóval kell kiemelni, azonban fontos odafigyelni, hiszen a szétdarabolt gyökérből több növény lesz
Ásóval kell kiemelni, azonban fontos odafigyelni, hiszen a szétdarabolt gyökérből több növény lesz (Fotó: Pixabay)

A kerttulajdonosok gyommentes, rendezett kertekről álmodoznak, ám a gyomnövények sok fejtörést okozhatnak – írja az agrarszektor.hu, a bhg.com  cikke alapján. Szerencsére több alternatíva is létezik, amivel el lehet távolítani a gazokat, sok esetben még vegyszerhez sem kell nyúlni, egy egyszerű kesztyű vagy egy kis mulcs bőven elegendő.

1. Pitypang

A lista rögtön egy kakukktojással kezdődik, ugyanis a pitypang igen megosztó növény. Vannak, akik gyomként tekintenek rá, sokan azonban csodanövénynek tartják. A gyepre veszélyes lehet, mert a földön heverő levélrózsák alatt a fűcsomók kipusztulnak, ami által foltos lehet a pázsit. Mechanikusan a legcélszerűbb irtani, ásóval kell kiemelni, azonban fontos odafigyelni, hiszen a szétdarabolt gyökérből több növény lesz!

2. Fehér here

A fehér herét a kerek, fehér virágcsomóiról lehet a legkönnyebben felismerni, kedveli a napfényt, a kertekben is a kevésbé árnyékosabb részeken terjed el leginkább. Plusz nitrogént juttat a talajba, így valamivel hasznosabb, mint a többi gaz. Legegyszerűbb módon kézzel vagy posztemergens (állománykezelési) gyomirtással távolítható el.

Fokozottan ajánlott a kesztyű viselése, főleg mérgező gyomok eltávolításakor
Fokozottan ajánlott a kesztyű viselése, főleg mérgező gyomok eltávolításakor (Fotó: Pixabay)

3. Kerek repkény

A kerek repkény, más nevén földi borostyán a parkok és a kertek árnyékosabb oldalán helyezkedik el, és leginkább késő tavasszal jelenik meg. Lila virágcsomói és kagylós levele alapján könnyen felismerhetjük. Célszerű kézzel eltávolítani a talajból, illetve tavasszal vagy ősszel a posztemergens gyomirtás is segíthet a kiirtásában.

4. Kövér porcsin

Ez a növény a száraz, napos területeket kedveli a leginkább, húsos leveleiről és sárga virágáról könnyen fel lehet ismerni. A többi növényhez hasonlóan egyszerűen kézzel érdemes kihúzni a talajból, valamint a posztemergens gyomirtás ajánlott.

5. Sárga selyemmályva

A selyemmályva elsősorban szántóföldi gyomnövény, főként kukoricaültetvényekben nő, de az utak mentén és kertekben is megtalálható, hiszen a tápanyagban gazdag, megművelt talajokat kedveli. Méretét tekintve akár 1 méter magasra is megnőhet, virágai élénksárgák vagy narancssárgák. Eltávolítására a kézzel való kihúzás vagy a posztemergens gyomirtás is jó opció lehet.

A selyemmályva elsősorban szántóföldi gyomnövény, főként kukoricaültetvényekben nő, de az utak mentén és kertekben is megtalálható
A selyemmályva elsősorban szántóföldi gyomnövény, főként kukoricaültetvényekben nő, de az utak mentén és kertekben is megtalálható (Fotó: Pixabay)

6. Kicsiny gombvirág

Mára már az egész országban elterjedt növény, az egyik legkárosabb gyomnövények egyike, mindemellett igen gyorsan növekszik. Mára már az egész országban elterjedt, a kertekben és a szőlőkben fordul elő leginkább, júliustól egészen a fagyokig. Permetezéssel és kézzel is el lehet távolítani.

7. Disznóparéj

A disznóparéj kedveli a napot, főként a naposabb tájakon fordul elő, de a kertekben egyaránt megtalálható sok esetben. Szőrös kis zöld virágairól könnyen felismerhető. Permetezés és kézi eltávolítás ajánlott, illetve tavasszal a talaj takarása is jó opció lehet.

8. Mezei aszat

Réteken, útszéleken, parlagon hagyott földeken tömeges, de a települések körül és vetésekben is sűrűn előfordul. Akár másfél méter magasra is megnőhet, tüskés, zöldesszürke leveleiről és élénk lila virágzatáról könnyedén azonosítható. Talajtakarással, kézi eltávolítással és gyomirtással lehet védekezni ellene.

9. Amerikai alkörmös

Ez a növény Amerikából került Európába, hazánkban inváziós fajként van számon tartva, tehát veszélyezteti a honos/őshonos fajok életterét. A napos időjárást kedveli, fagyérzékeny, de a gyökeréről könnyen újra kihajthat. Akár a 3 méteres magasságot is elérheti, világoszöld leveleiről, fehér virágairól és sötétlila bogyóiról ismerhető fel. Bogyói és gyökere erősen mérgezőek az emberek és a legelő állatok számára is. Ha a gyom megnő, kézzel érdemes kihúzni a talajból, illetve mulcsréteggel is meg lehet akadályozni a növekedését.

10. Fekete csucsor

Ez a gyomnövény az egész világon elterjedt, Magyarországon parlagokon, szántókon, szőlőben és főleg kapásokban fordul elő a leggyakrabban, de a kertekben is találkozhatunk vele. Élénk fehér, közepes méretű virágai és sötétzöld leveleiről ismert, valamint lila vagy piros bogyóiról is. Erősen mérgező növény, ezért az irtására különösen oda kell figyelni. Talajtakarással, kézzel és gyomirtással távolítható el.

Erősen mérgező növény, ezért az irtására különösen oda kell figyelni. Talajtakarással, kézzel és gyomirtással távolítható el
Erősen mérgező növény, ezért az irtására különösen oda kell figyelni. Talajtakarással, kézzel és gyomirtással távolítható el (Fotó: Pixabay)

11. Tarackbúza

A tarackbúza a kertek naposabb és árnyékosabb részein is jól érzi magát, sokan kiirthatatlan gyomnövényként tekintenek rá. Leginkább vastagabb fűszálakra hasonlít, virágai pedig búzaszerűek. A nedvesebb talajokból érdemes kézzel kihúzni, azonban figyelni kell arra, hogy a gyökér minden része el legyen távolítva.

12. Bársonyos árvacsalán

Az egész világon elterjedt, hazánkban az egyik leggyakoribb gyomnövények számít. Útszéleken, szántóföldeken, réteken és kertekben egyaránt megtalálható. Apró, lila virágairól és csipkés szélű, bársonyos leveleiről könnyedén felismerhető gyom. Kézzel, gyomirtóval és talajtakarással érdemes megakadályozni a terjedését.

13. Tyúkhúr

A tyúkhúr Európában őshonos, hazánkban is gyakran találkozhatunk vele. Apró, fehér virágai vannak, sok esetben sűrű, zöld „szőnyeget” alkot. Magas szaponintartalma miatt nagyobb mennyiségben hasmenést, hányást okozhat a legelő állatoknál. Talajtakarással, kézzel és gyomirtóval egyaránt eltávolítható.

14. Parlagfű

A parlagfű sokak egyik legnagyobb ellensége, hiszen allergiás reakciókat idézhet elő. Magyarországon szinte bárhol megtalálható, leginkább a páfrányhoz hasonlít, a napfényt, a meleget és a csapadékot kedveli a legjobban, de kiváló a szárazságtűrése is, a talajra pedig viszonylag igénytelen. Eltávolítása gondot okozhat, hiszen gyomirtóval sem lehet kiirtani, sőt, az is lényeges, hogy mikor kezdünk neki az irtásnak. Ha már csak pár tövet is észlelünk, el kell távolítani. A legjobb megoldás, ha kézzel kitépkedjük tövestül, arra azonban fontos odafigyelni, hogy kesztyűben végezzük ezt, hiszen kiütést is okozhat. Ha valaki allergiás rá, bízza szakemberre az irtást!

15. Nagy bakszakáll

Ez a gyomnövény is a napos területeket kedveli a legjobban, jellegzetes külseje miatt könnyen felismerhető. Sárga virága van, leveleinél hosszabbak a fészekpikkelyei, ami által olyan, mintha tüskék állnának ki a szirmok alól. Termése pitypangszerű. Talajtakarással, kézzel és gyomirtóval lehet eltávolítani a kertekből.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gyorsítsa fel gyomirtását Az utóbbi évek tendenciája és gyakorlati tapasztalat is azt mutatja, nagyon szűk hatóanyagcsoportba tartózó készítményeket használunk kukorica gyomirt...
Mulcsozás profin: a talajtakarás előnyei és hátrán... A fedetlen talajfelszín a nyári meleg napokon gyorsan kiszárad, a terület kigyomosodik, akár nedves, akár száraz a talaj. Elsősorban ezek miatt nagy ...
Amikor az ember a tehén konkurenciájává válik a le... Teljesen természetes, hogy haszonállataink legelnek, de kevésbé köztudott, hogy a gyomnövények egyrésze emberi fogyasztásra is alkalmas. A cikkben a ...
Hatékonyabb lehet a gyomirtás, ha elég pontos a lé... A Hannoveri Lézerközpontban már 10 éve kísérleteznek a lézeres gyomirtással. A gyakorlati alkalmazásnak eddig több akadálya volt. Az optikai rendszer...
Kétélű fegyver a gyomflóra meghagyása a sorközökbe... Történelmi borvidékeink nagy része hegyvidéken terül el, ahol különösen fontos az erózió elleni védekezés. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet m...
Már céklában is felhasználható a Goltix 700 SC gyo... Az ADAMA Hungary Zrt. által kezdeményezett eljárásban a Nébih, mint engedélyező hatóság a Goltix 700 SC gyomirtó permetezőszer engedélyokiratát kiter...