Amikor az ember a tehén konkurenciájává válik a legelőn

Teljesen természetes, hogy haszonállataink legelnek, de kevésbé köztudott, hogy a gyomnövények egyrésze emberi fogyasztásra is alkalmas. A cikkben a 10 legismertebbről és a kertekben leggyakrabban előfordulókról olvashat. 

Ha gyomnövényekkel találkozunk, az első dolog, ami eszünkbe jut, az az irtás vagy a szabályozás. Pedig sok egyéb lehetőség is van bennük! Lehetnek tökéletes alapanyagok és van, amelyiknek a gyógyhatása is figyelmre méltó – olvastuk a sobors.hu-n.

A gyökértől a virágokig, a pitypang minden része ehető (Fotó: Pixabay, pixel2013)
A gyökértől a virágokig, a pitypang minden része ehető (Fotó: Pixabay, pixel2013)

Tyúkhúr

A tyúkhúr A-, D- és C-vitaminforrás, illetve vasat, kalciumot, káliumot, foszfort és cinket is tartalmaz. Íze a spenóthoz hasonló, kicsit kesernyés. Frissen érdemes fogyasztani, nyersen salátákba, de főzelékben és levesben is finom. Az egész föld feletti rész alkalmas a konyhai felhasználásra. Enyhe vízhajtó hatása van, de ez egyes esetekben még előnyünkre is válhat, például húgyhólyagproblémák esetén, de nőgyógyászati bajok esetén is javallott. Nem csak belsőleg, külsőleg is hasznos, vágott sebeken, égési sérüléseken, illetve ekcémás vagy kiütéses bőrfelületeken is segít, gyógyítja a bőrt.

Százszorszép

Ez a fehér kis virág nemcsak szép, hanem ehető is. A százszorszép zöld részei és szirmai is fogyaszthatóak, nyersen és főzve is, de a tyúkhúrhoz hasonlóan ez is kicsit kesernyés. Emésztőrendszeri és légúti problémák esetén teát érdemes főzni belőle, de gyulladásgátlóként is funkcionál. Leveleit salátákba lehet tenni, virágát és termését pedig őrölt formában fűszerként lehet használni, de akár lisztbe is keverhető.

Pitypang

A gyökértől a virágokig, a pitypang minden része ehető. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de főként máj- és vesebetegségek esetén használják. Étvágygerjesztő és vízhajtó tulajdonságai miatt is népszerű. Gyökeréből tea vagy megpirítva és ledarálva akár kávépor is készíthető, virágaival ecetet is ízesítenek.

Nagy útifű

A nagy útifű leveleit fiatalon, zsengén fogyasszuk, úgy tökéletes alapja lehet salátáknak, de az idősebb, sötétebb levelekből távolítsuk el az ereket és inkább főzve készítsük el. Főzeléknek is kiváló, de akár palacsintatésztába is keverhetjük. A zsenge levelek íze talán a spárgáéhoz hasonlítható, úgyhogy párolva is finom. Préselt nedve köhögéscsillapító, de külsőleg égési sérülésekre, sebekre és csípésekre is kiváló.

Kövér porcsin

A kövér porcsin íze sós, savanykás, levesekbe, főzelékekbe tökéletes alapanyag, illetve sokan savanyúságnak teszik el. Omlettbe is kedvelt hozzávaló, legtöbbször sóskával együtt főzik. Nagyon magas a C-vitamintartalma, emiatt sokáig skorbut ellen használták, de omega-3 zsírsavban is bővelkedik. Hajlamos felhalmozni a nitrátot, úgyhogy ne túltrágyázott területről szedjük, mert enyhe hasmenést okozhat.

Fehér here/vörös here

A herék tökéletes alapanyagai lehetnek salátáknak, főzelékeknek, de virágaik is felhasználhatók, őrölve tökéletes fűszer lehet belőle, illetve liszthez is keverhetjük. Levelét is leőrölhetjük, azzal süteményeket lehet ízesíteni.

Pásztortáska

A pásztortáska levele, virága is fogyasztható. Levelei salátákba, levesekbe és mártásokba is tökéletesek, ugyanis a zsenge levelek kicsit borsóízűek. A virágok nyersen és párolva is fogyaszthatók. Szárított magvai és terméstokja őrölve bors helyett használható levesek és húsok ízesítésére.

Csalán

A csalán konyhai felhasználása egyre népszerűbb, például pestó és főzelék is készíthető belőle. Felhasználás előtt dobjuk forrásban lévő vízbe, éppen azért, hogy a csípősségét elvegyük. Főzelékbe, levesekbe és salátákba is kiváló, a belőle készült tea vértisztító és veseműködést serkentő hatású.

Kerek repkény

A kerek repkény íze kissé kesernyés, de levelei nyersen és főzve is fogyaszthatóak. Főként salátákba, levesekbe és főzelékekbe használják más zöldekkel vagy zöldségekkel együtt. A fiatal levelek nagyon jól illenek burgonyás ételekhez, akár petrezselymes krumplihoz, de túróba és vajba keverve is tökéletesek. A gyógyászatban köhögéscsillapító növényként is használják.

Fehér libatop/paraj libatop

Gyakori egyéves gyomnövények, C-vitaminban gazdagok. Fiatal hajtásait párolva készítik el, íze hasonlít a spárgáéhoz, leveleit főzelékként hasznosítják. A paraj libatopot sárga spenótnak is nevezik, nevéből adódóan tökéletesen helyettesíti a spenótot. A magjaiból régen lisztet is készítettek, ugyanis a magok fehérjében gazdagok. A leveléből főzött tea egyesek szerint jó a gyomorfájásra és az emésztést is segíti.

Fontos figyelmeztetés, hogy ha a fenti növényeket szeretnénk kipróbálni, akkor ne út mellől, forgalmas helyekről vagy permetezett, gyomirtóval kezelt területről szedjük őket.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Csalánlé és metszés – júliusi teendők Sokak használják, de sokan kételkednek a csalánlé növényvédő képességében. Cikkünkben a csalánlé hatásáról lesz szó, illetve az éppen aktuális őszibar...
Mitől hízik a disznó és mitől tojik jobban a tyúk?... Sokak szemében a csalán csak egy gyomnövény. Ha hozzáérünk, nagyon kellemetlen érzést kölcsönöz az érintett bőrfelületre hosszú percekig, órákig. Azon...
Egyre gyakoribb gyomnövény a kaukázusi medvetalp... Többfelé terjed a hír, hogy a kaukázusi medvetalp súlyos elváltozásokat képes okozni, már akkor is, ha akár csak hozzáérünk. A hírek valósak, így nagy...
Erre jó a csalán: 6 szuper megoldás és a növényvéd... A csalán állhatatos gyomnövény: gyorsan növekszik és terjed, elveszi a helyet más növények elől, ráadásul érintésre kellemetlenül csípi az embert és ...
Ingyenes „Parlagfű kisokos” kérhető és tölthető le... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az új tanévben is az általános iskolák figyelmébe ajánlja a „Parlagfű kisokos” című információs füzetet. ...
Mutatjuk a 3 növényt, ami tényleg hatásos a polosk... A poloskák távoltartására a kertészek többsége rengeteg házi praktikát kipróbált, de nem mindenhol válnak be ugyanazok a módszerek. A Magyarországon ...