20 tipp, mire ügyeljen az idei kukoricatermése érdekében!

A hatékony kukoricatermesztés érdekében fontos odafigyelnünk többek között a kártevőkre, a tápanyagellátásra, és a csapadék mennyiségre is. Partnerünk, Szieberth Dénes, a Magyar Kukorica Klub elnöke ad tippeket, miket érdemes betartani a jó terméseredmény érdekében.

20 hasznos tanács, amire érdemes Önnek is odafigyelnie:
 1. Ha hiányos a kelés, még nem biztos, hogy a vetőmag minősége volt gyenge – kaparja ki a hiányhelyen a magot, lehet, hogy megtalálja a kártevőt!
 2. A hiányos kelést szabad szemmel nem látható kártevő is okozhatja – kérje ki szakértő véleményét, vagy küldjön mintát vizsgálatra!
 3. A későbbi vetések hiányos kelésének is oka lehet, hogy a lehűlés miatt nem képesek kijönni a gyengébb kelési erélyű magok.
 4. A sok csapadék kimoshatja a nitrogént a gyökérzónából, ezt tápkultivátorozással pótolni kell!
 5. A lehűlés átmenetileg gátolhatja a foszforfelvételt – foszfort is tartalmazó levéltrágya használata csökkentheti a hiányt a növényben!
 6. A tápanyaghiánytól, hidegtől, levegőtlenségtől és szélveréstől gyötört kukorica meghálálja a szakszerű többletgondozást – kérje szakértő segítségét a megfelelő intézkedéshez!
 7. A már kikelt kukorica torz, rendellenes, satnya fejlődését ne fogja egyértelműen az időjárásra – fritlégy és más kártevők is közrejátszhatnak a tünetek kialakulásában, tetemes veszteségeket okozva! Ha meggyőződött a valódi okról, további károkat előzhet meg!
 8. A hideg, csapadékos időjárásban károsító hatásúak lehetnek a hormonbázisú hatóanyagot is tartalmazó gyomirtó szerek – használatuk előtt kérje ki szakértő véleményét!
 9. A csapadékos időjárás hatására elgyomosodnak a posztemergens permetezére tervezett vetések, lehetőséget adva a vetési bagolylepke betelepülésének – adjon rovarölő szert is a permetléhez! A szer helyes megválasztásához kérje ki szakértő véleményét – a  kukoricatáblán, ne az irodájában!
 10. Ne tapossa feleslegesen a sorközöket – csak akkor végezzen növényápolást, ha a talaj is megfelelő állapotban van!
 11. A kukoricamoly és a gombaspóra az el nem bomló szármaradványban telel! Ha sok a lebomlatlan szármaradvány a területen – ide értve a kukorica előveteményű más kultúrákat is – vizsgáltassa meg laboratóriumban a várható fertőzés mértékének becsléséhez!
 12. Ha bálázottan tárolta a kukoricaszárat, mielőbb szabaduljon meg tőle, vagy vizsgáltassa meg kukoricamoly fertőzöttségét és az alapján döntsön a felhasználásáról!
 13. Mindig figyelje a különböző vetőmag tételek, hibridek és elővetemények reakcióját/hatását az állomány fejlődésére – fontos következtetéseket vonhat le az operatív beavatkozásokra, és a jövőbeni döntésekre is!
 14. Még nem esett túl sok eső! Ha megfelelő a kukorica talajának állapota, ezt a vizet is a termés kialakításához fogja felhasználni, vigyázzon rá! Ne feledje: az a hasznos víz, amely a növényen keresztül távozik a talajból!
 15. Ha bel- vagy árvíz borítja el a kukoricát, mielőbb vezesse el, vagy szivattyúzza le, mert a kukorica zuhanyozni szeret, de fürödni nem!
 16. A május 10-15 után vetett kukorica már a vetésidő miatt is veszíthet termőképességéből – kompenzálni akkor tud, ha még nagyobb gonddal zárja ki a korlátozó tényezőket!
 17. Ne adjon esélyt a kártevőknek! A rágott, beteg növény sínylődik, pazarolja a vizet, tápanyagot!
 18. Ne adjon esélyt a gyomoknak – minden dkg gyom/m2 100 kg termést visz el hektáronként!
 19. A gyomirtó szert az arra vonatkozó előírásoknak megfelelően használja – a kukoricának is árthat!
 20. Tartson határszemléket! Hívja meg a szomszédot és távolabbi gazdatársaidat is – ne feledje: az irigység a legjobb szemorvos!

Átgondolta már? Ugyanakkora ráfordítással akkor éri el a legnagyobb termést, ha minden elvetett kukoricaszemből termő növény fejlődik! Hatvanezer tövön 12 tonna terem, ha mindegyik cső 20 dekás. Ehhez elegendő, ha 6-700 szem fejlődik egy csövön. A jó terméshez nem kell csoda – elég, ha odafigyel!

Forrás: a Magyar Kukorica Klub Magro.hu-hoz eljutatott szakmai hírlevele

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A kukoricatermesztés aranyszabályai Elérkezett a kukorica vetésének ideje! Azonban fontos néhány dologra odafigyelnünk a hatékony kukoricatermesztés érdekében. Cikkünkben arról olvashat,...
10 hasznos tanács a jó kukoricatermés érdekében!... Az eredményes kukoricatermesztést követően az érés szakaszában is több dologra kell figyelni, hogy bő terméshozamot érjünk el. Továbbra is fenyegetnek...
9 aktuális tanács a jó kukoricatermés érdekében!... A kukorica termesztéséhez és a kezdeti növekedési szakaszban javasolt tanácsokról is olvashatott már a Magron. Ezúttal partnerünk, Szieberth Dénes, a ...
Kukorica betakarítás előtti hasznos tanácsok Amennyiben kukoricánk sikeresen átvészelte az érési szakaszt, úgy lassan elkezdődhet a betakarítás. Ilyenkor is van néhány fontos dolog, amire oda kel...
Amerika kukoricaföldjei titokban marihuánaültetvén... A mezőgazdaság és az illegális marihuánatermesztés összefonódásáról írt az Atlanticre egy ökológus, akinek az a foglalkozása, hogy mezőgazdaságokon ta...
Milyen kukoricatermés várható idén? A hazai kukoricatermesztés körülményei nagyon eseménydúsan alakultak az elmúlt években. Erre tekintünk most vissza. Hogy mekkora termésre számíthatnak...