10 hasznos tanács a jó kukoricatermés érdekében!

Az eredményes kukoricatermesztést követően az érés szakaszában is több dologra kell figyelni, hogy bő terméshozamot érjünk el. Továbbra is fenyegetnek kártevők, a tápanyaghiány, és az sem mindegy, milyen permetezőszert alkalmazunk. Partnerünk, Szieberth Dénes, a Magyar Kukorica Klub elnöke ad tippeket, miket érdemes betartani a magas terméshozam érdekében.

1. Még károsíthat a mocskospajor és a drótféreg. Ha van, mikrogranulátum szóróval vagy mikropermetezővel felszerelt töltögető kultivátorunk, későbbi vetésekben talajfertőtlenítő szerrel még beavatkozhatunk, és csökkenthetjük a kárt!

2. Rajzik a kukoricamoly. Érdemes kikérni növényvédő szakember véleményét az optimális védekező beavatkozás időpontjának meghatározására!

3. Ha még nem tettük, a későbbi vetésekben is pótolni kell a májusi esők által kimosott nitrogént. A kukorica legintenzívebb nitrogénfelvételi időszaka most következik, ne hagyjuk éhezni!

4. Megfelelő összetételű levéltrágyákkal javíthatjuk a kukorica tápanyagfelvételét, megkönnyíthetjük számára a stressz-időszakok átvészelését.

5. Szél- és jégverés után használjunk gombaölőszeres permetezést a golyvásüszög ellen!

Nem a csodán, hanem a kellő odafigyelésen múlik a kukorica terméshozama
Nem a csodán, hanem a kellő odafigyelésen múlik a kukorica terméshozama

 

6. A kukorica legérzékenyebb csőbetegségekkel szembeni fertőzési időszaka (fuzáriumok, aspergillus, golyvásüszög) a friss bibés állapot. Ekkor támadnak legintenzívebben a fertőzési hajlamot növelő rovarkártevők is. Készüljünk fel a csőbetegségek és rovarkártevők elleni hatékony védekezésre! Záporos-zivataros periódusok fokozzák a fertőzési veszélyt!

7. Mindig figyelni kell a különböző vetőmag tételek, hibridek és elővetemények reakcióját/hatását az állomány fejlődésére. Fontos következtetéseket lehet levonni az operatív beavatkozásokra, és a jövőbeni döntésekre is!

8. A június első fele száraz és forró volt, ez még egy indok arra, hogy tápláljuk és gondozzuk a kukoricát! Az egészséges kukorica hasznosítja leghatékonyabban a rendelkezésre álló feltételeket. A zárt állomány védi a talajnedvességet a felesleges elpárolgástól. Nem szabad feledni: az a hasznos víz, amely a növényen keresztül távozik a talajból!

9. Készüljünk a jövő évi hibridválasztásra. Sok jóból kell kiválasztani a legmegfelelőbbet!

10. Tartsunk határszemléket! Hívja meg a szomszédot és távolabbi gazdatársait is, nincs ugyanis jobb szemorvos az irigységnél!

Végezetül a legjobb tanács: figyeljen oda, a jó terméshez nem kell csoda! Ugyanakkora ráfordítással akkor érhető el a legnagyobb termés, ha minden egyes elvetett kukoricaszemből termő növény fejlődik! 60.000 db tövön 12 tonna terem, ha mindegyik cső 20 dekás. Ehhez elegendő, ha 6-700 szem fejlődik egy csövön.

Forrás: a Magyar Kukorica Klub Magro.hu-hoz eljuttatott szakmai hírlevele

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A kukoricatermesztés aranyszabályai Elérkezett a kukorica vetésének ideje! Azonban fontos néhány dologra odafigyelnünk a hatékony kukoricatermesztés érdekében. Cikkünkben arról olvashat,...
20 tipp, mire ügyeljen az idei kukoricatermése érd... A hatékony kukoricatermesztés érdekében fontos odafigyelnünk többek között a kártevőkre, a tápanyagellátásra, és a csapadék mennyiségre is. Partnerünk...
9 aktuális tanács a jó kukoricatermés érdekében!... A kukorica termesztéséhez és a kezdeti növekedési szakaszban javasolt tanácsokról is olvashatott már a Magron. Ezúttal partnerünk, Szieberth Dénes, a ...
Kukorica betakarítás előtti hasznos tanácsok Amennyiben kukoricánk sikeresen átvészelte az érési szakaszt, úgy lassan elkezdődhet a betakarítás. Ilyenkor is van néhány fontos dolog, amire oda kel...
Amerika kukoricaföldjei titokban marihuánaültetvén... A mezőgazdaság és az illegális marihuánatermesztés összefonódásáról írt az Atlanticre egy ökológus, akinek az a foglalkozása, hogy mezőgazdaságokon ta...
Milyen kukoricatermés várható idén? A hazai kukoricatermesztés körülményei nagyon eseménydúsan alakultak az elmúlt években. Erre tekintünk most vissza. Hogy mekkora termésre számíthatnak...