Egyre több helyről hallani arról a riasztó hírről, hogy megnövekedett a szalmonellával fertőzött csirkék száma Magyarországon, a korábbi 70 %-ról 80 %-ra nőtt ez az arány. Ráadásul, míg eddig 2 perc hevítési idő alatt elpusztult a kórokozó, mára ez az idő már 3 percre nőtt.
EU szabályozása
Sokan tisztában vannak azzal, hogy a szalmonella egy gram negatív, pálcikaalakú baktérium, amely hasmenéses megbetegedést okoz az emberben. Azzal viszont talán kevesebben vannak tisztában, hogy az Európai Unió miként szabályozza ennek a baktériumnak az előfordulási lehetőségét. Mivel a szalmonellának mintegy 2000-2300 típusa ismert, a szabályozáshoz ki kellett választania az Európai Unió illetékes szakértőinek azt a néhány típust, amely esetében teljes intoleranciát rendel el.
Ezt a rendelkezést azonban módosítani kellett, mert veszélyeztette az EU teljes csirkeállományának kereskedését, azaz eltűnhettek volna a boltokból a szárnyasok, ha teljesen kiírtják belőlük ezeket a béllakó baktériumokat. Ezért kiválasztották a két legveszélyesebb fajtát, és csak arra rendeltek el tiltást. Ezek a fajták okozzák egyébként a megbetegedések 90-95 %-át. A jó hír az, hogy a magyarországi baromfiállomány 99 %-a mentes ezektől a baktériumoktól!
Miért terjedt el a rémhír?
Pontatlanságról van szó, hiszen az EU nem fogalmaz elég pontosan a félkész hústermékek esetében. Ezeknél a termékeknél valóban be kell tartani a minimum 2 perces és 70 fok fölötti hevítési időt ahhoz, hogy százszázalékosan eltűnhessenek a fertőző baktériumok.
Tehát szakértők szerint aggodalomra semmi okunk, továbbra sem kell félnünk a magyar csirkék fogyasztásától.