A kormány vidékpolitikájának egyik célkitűzése, hogy minden lehetséges eszközzel támogassa a kistermelőket, az értékesítési és a fejlesztési lehetőségeiket – közölte az országos főállatorvos, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Dr. Bognár Lajos. A magyar vidék gerincét és önbecsülését ugyanis hosszú távon a sikeres családi vállalkozások adják – fogalmazott Zalaegerszegen, a Helyi termelői és kézműves piac – Göcsej tudásközpont megnyitóján.
Az országos főállatorvos szerint a kormány törekvése nemcsak a vidék megtartóképességét növeli, de ösztönzőleg hat a mezőgazdaságban egyre sürgetőbb nemzedékváltásra is. Emlékeztetett arra is, a 2015-ben elfogadott Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiában is kiemelt figyelem hárul a kistermelőkre és a helyi termékek piacra jutására. Elmondta, hogy 2021. májusában változott meg a 2010-es kistermelői rendelet, amellyel könnyítették a kistermelővé válás feltételeit, és országossá növelték számukra a saját termékeik értékesítési lehetőségét.
Hosszú távon sok támogatás a termelői piacok létrehozására és felújítására
Megemlítette, hogy a közétkeztetés javítása érdekében egy 2021-es kormányrendeletben meghatározták, hogy a közétkeztetésben 2022-től legalább 60 százalék, 2023-tól legalább 80 százaléknak kell lennie a rövid ellátási láncban beszerzett termékek, illetve a helyi élelmiszerek aránya. Vigh László helyi országgyűlési képviselő elmondta, hogy a a termelői piacok 10 éve kezdődő országos szintű támogatásának köszönhetően Zala megyében összesen 10 új piac létesült. Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere elmondta, hogy a most átadott piac 718 millió forintos beruházásból készült el. A projekt Zalaegerszeg város beruházásában a Nívódom Kft. és a Szabadics Építőipari Zrt. konzorciumával valósult meg. Az építész tervező a Zala Art Kft.-től Czigány István és Czigány Kató.
Balaicz Zoltán elmondta, hogy 6 kis üzlethelyiség és 50 egyéb árusítóhely áll rendelkezésre a piacon. A tudásközpont elnevezés pedig arra utal, hogy az egykor mindennapos főzési, befőzési és egyéb konyhai praktikákat, vagyis a hagyományos ételkészítési eljárásokat egy erre a célra kialakított teremben újratanulhatják az érdeklődők. A komplexum 2022. április 9-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Ekkor többféle programmal várják majd az érdeklődőket.