Új precíziós gyomirtási megoldás a Senterától

Az agráranalitikai szolgáltató Sentera bejelentette Aerial WeedScout technológiájának bevezetését. Ez  egy olyan precíziós gyomirtási megoldás, amely akár 70%-kal csökkenti a posztemergens gyomirtó szerek kijuttatását. Az Aerial WeedScout egy kulcsrakész, szelektív gyomirtószer-kijuttatási megoldás. Biztosítja a széles körű elterjedéshez szükséges teljesítményt, megfizethetőséget és egyszerű használatot.

A fejlett, nagy felbontású képalkotási és mélytanulási technológiák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a gyomokat a versenytárs technológiákhoz képest nagyobb pontossággal, hamarabb észleljék. A kijuttató berendezések normál üzemi sebességgel haladhatnak a szántóföldeken, a kezdeti költségek pedig töredékei a gépi megoldásokénak.

Olyan precíziós gyomirtási megoldás, amely akár 70%-kal csökkenti a posztemergens gyomirtó szerek kijuttatását
Olyan precíziós gyomirtási megoldás, amely akár 70%-kal csökkenti a posztemergens gyomirtó szerek kijuttatását (Forrás: Sentera)

Automatikusan gépi receptet generál

A Sentera precíziós gyomfelismerő térképek segítségével automatikusan gépi receptet generál. Így a gyomirtószer csak ott kerül kijuttatásra, ahol a gyomirtás eléréséhez szükséges. A recept a gép jellemzőihez igazodik, lehetővé téve a különböző márkájú és konfigurációjú permetezőgép-flották közötti üzemeltetést.

„Több mint öt év koncentrált fejlesztés után izgatottan várjuk, hogy ezt a technológiát piacra dobhassuk” – mondta Brian Wenngatz, a Sentera vezérigazgatója. „Csökkentettük a költségeket, és csökkentettük a képalkotástól a méretarányos permetezésig terjedő időt. Alig várjuk, hogy átalakítsuk, hogyan közelíti meg az iparág a gyomirtást”.

Költségmegtakarítás

A Sentera Aerial WeedScout technológiája a műszeres szántóföldi kísérletek során jelentős költségmegtakarítást és a szokásos szórásos kijuttatási protokolloknak megfelelő gyomirtási hatékonyságot mutatott. Minden jelentős permetezőgép-márka támogatott, beleértve a legfejlettebb, fúvókáról fúvókára működő rendszereket is.

A technológia validálását követően a Sentera a technológiát egy piacra lépő partner kiválasztásával fogja kereskedelmi forgalomba hozni, a legelismertebb inputanyag- és gépgyártókkal való korábbi és folyamatban lévő együttműködésére építve.

„Olyan nagy pontosságú megoldást fejlesztettünk ki, amely megterhelő eszközberuházás nélkül, méretarányosan is megvalósítható. Túl nagy feladatot jelent számunkra, hogy egyedül vállaljuk a piacra vitelét oly módon, hogy partnereink és az általunk kiszolgált termelők számára a lehető legnagyobb pozitív hatást érjük el” – mondta Wenngatz. „Azon fogunk dolgozni, hogy megtaláljuk a megfelelő kereskedelmi partnert, aki segít a piacra vitelben. Fontos, hogy megvalósítsuk az alacsonyabb alkalmazási költségek, a jobb terméshozamok és a talaj fenntarthatóságának javítására irányuló közös elképzelésünket.”

Az előttük álló út

A Sentera bejelentésének értelmében Hobart Beeghly és Anthony Osborne, a Bayer Crop Science és a Monsanto régóta vezető pozícióban lévő vezetői megbízást kaptak, hogy tanácsot adjanak a Sentera számára az Aerial WeedScout további útját illetően. A Sentera izgatottan használja ki Hobart és Anthony széleskörű mezőgazdasági tapasztalatait a piacra lépés, a technológia, a termékfejlesztés és az iparágon belüli kiterjedt hálózat terén.

„A Sentera az egyedülálló technológiai készlete miatt vonzott, amely óriási értéket biztosít a termelők számára” – mondta Osborne. „Nincs még egy olyan vállalat, amely megfelelne a Sentera technológiájának és képességeinek, különösen a gyors skálázhatóság és az olyan széles körű kihívások megoldásának képessége, mint a gyomirtás.”

„Alig várom, hogy a Sentera csapatával együttműködve kihasználhassuk a vállalat digitális alapképességeit a kritikus agronómiai kihívások, köztük a gyomszabályozás megoldására” – mondta Beeghly. „A megfelelő stratégiai együttműködésekkel ezeket a digitális megoldásokat úgy tudjuk életre kelteni, hogy a mezőgazdasági értékláncban – a kiskereskedőktől a gazdálkodókon át az ipari partnerekig – a lehető legjobban értéket teremtsünk.”

(Forrás: futurefarming.com

Share Button