Ha fehérjenövényről beszélünk, leginkább a szója jut az eszünkbe. Pedig itt van az őszi borsó is, ami tökéletes alternatíva lehet a fehérjeszükséglet kielégítésére. Összeszedtük, milyen előnyei vannak az őszi vetésű borsónak, miért ajánljuk a gazdálkodóknak!
Miért nem kedvelik a gazdák a borsót? Mert körülbelül egyszerre érik a búzával és ilyenkor inkább a búzát aratják előbb a gazdák, mert a búza minősége fontosabb, mint a borsóé. Ezért a borsó akár 2-3 héttel is tovább maradhat a táblán, így mire betakarításra kerül, a minősége nagyban romlik. A minőségen kívül a hozam is gyenge tud lenni a nem megfelelő vetésidő megválasztása, valamint az aszályos évek esetén. De ez csak a tavasszal vetett borsóra igaz, az őszire nem, amit nem sok gazda vesz figyelembe.
Őszi vetésű borsó esetében a fent említett problémák java része nem jellemző, mivel 2-3 hetes fejlődési előnyt élvez a tavaszi vetésű borsóval szemben. Lássuk kicsit bővebben az őszi vetés előnyeit:
- a tavasszal előforduló borsókártevők fejlettebb állományban kevésbé károsítanak,
- a vegetációs időszak korábbra helyeződése miatt sokkal kevesebb virágot rúg le magáról az ősszel vetett borsó, mivel ekkor még nem olyan magas a hőmérséklet napközben, valamint éjszaka is kellőképpen lehűl a levegő,
- az őszi vetésű borsó akár az őszi árpa előtt is betakarítható megfelelő időjárás esetén.
Összefoglalva: az őszi borsó a vegetációs idő korábbra helyeződésével jóval előbb betakarítható, mint a tavasszal vetett borsó. Ezzel kisebb lehet a termésveszteség, valamint a betakarított termény minősége is (így a fehérjetartalma is) sokkal jobb lehet, mint a tavasszal vetett borsóé.
Nem kell tehát félni a borsó vetésétől, amennyiben ősszel vetjük, nem kell választanunk, hogy a borsót vagy a búzát takarítjuk be először, kényelmesen, egymás után be tudjuk takarítani az összes terményünket.