Tévedés, hogy újat kell venni, ha az eszközparkot modernizálni akarjuk

Az Afflield Kft. egy jó ötlet nyomán a mezőgazdaságot célozta meg szoftverfejlesztésével az indulásakor, de hamar belátták, hogy – a piac adottságai miatt – módosítani kell az üzleti tervükön. Így a hardvergyártásba is bele kellett kóstolniuk. Aztán ezt az egészet a maguk javára fordították, és ma már három kontinensen forgalmazzák a termékeiket. Az izgalmas kezdetekről, a precíziós gazdálkodás hazai helyzetéről és a világszerte méltán keresett termékeikről, Bertók Zoltánnal, a MachineryGuide Team termékmenedzserével a Magro.hu munkatársa beszélgetett.

Mikor és milyen tervekkel indították el a vállalkozásukat?

Az Afflield Kft. 2014-ben alakult, az alaptermék, a MachineryGuide fejlesztését viszont már 2013 nyarán megkezdtük. Akkor még úgy gondoltuk, hogy egy szoftverrel jelenünk meg, amihez majd valamilyen GPS-es megoldást veszünk igénybe egy beszállító bevonásával. Ám már a működőképes prototípus elkészültekor nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy nem kapható pontos hardver, elérhető áron a piacon. Kiderült, hogy nem lehetünk csak szoftverfejlesztő cég, mert nem tudunk elérhető árú hardvereket kínálni a szoftverünk mellé, anélkül pedig eladhatatlan maga a szoftver is. 2014 elején kezdtük el a saját GPS-es megoldásunk hardverének a fejlesztését. Akkora már lett is egy méteres pontosságú megoldásunk, azóta pedig már centiméteres pontosságú RTK-korrekciós eszközünk is van.

Bertók Zoltán, a MachineryGuide Team termékmenedzsere
Bertók Zoltán, a MachineryGuide Team termékmenedzsere

Mennyire számítanak elérhető árúnak az Önök termékei?

Ami körülbelül 300 ezer forintért kapható a piacon, azt mi alig több mint 100 ezer forintos listaáron kínáljuk. Mivel fejlesztő cég vagyunk és magunk fejlesztjük a termékeinket, ezért lehetőségünk van arra, hogy olyan árat kalkuláljunk a termékeinkre, amilyet szeretnénk. Magyarországon sok kereskedő drágán, külföldről szerzi be a termékeit, amire még árrést is tesz, ezért szálltak el a hazai piaci árak.

Precíziós Bluetooth GPS, GNSS és RTK vevőegységek
Precíziós Bluetooth GPS, GNSS és RTK vevőegységek

Hányan dolgoznak a cégnél?

Hét fejlesztőnk van, az összesen nyolc fős cégben, köztük szoftverfejlesztők, egy modellező és egy hardverfejlesztő is. Ezen felül a hardverek előállításában külső beszállítókkal is dolgozunk. Vannak ugyan saját gépeink, amikkel le tudunk gyártani bizonyos alkatrészeket, másokat viszont magyarországi cégekkel gyártatunk.

Beszélgetni fogunk még a termékekről, de először arról ejtsünk pár szót, hogy hogyan látja a precíziós gazdálkodás helyzetét Magyarországon?

Nagyon meglepő számomra, ahogy egy-két év alatt megváltozott a gazdálkodók hozzáállása és szemlélete ezen a téren. Azt tapasztaljuk, hogy lényegesen magasabb összegeket fordítanak a fejlesztésekre, mint korábban. Ezáltal a mi forgalmunk is nő. Ráadásul nem is a legolcsóbb termékünk a favorit Magyarországon. Sokan a legdrágább termékeket keresik a kínálatunkból, szánnak tehát pénzt a gazdák a modernizálásra. Ám, általánosságban, a precíziós gazdálkodás néhány területe erősen túlhangsúlyozott. A drónok és a helyspecifikus kijuttatási térképek, például, indokolatlanul nagy teret kapnak, pedig a gazdatársadalom zöme még nem itt tart.

Akkor hol tartanak?

Néhány nagy gazdaság már valóban adaptálta a bonyolultabb technológiákat, de a legtöbb termelő még azon gondolkozik, hogy vegyen-e sorvezetőt vagy sem. Hogy mennyiségszabályozási funkció legyen egy permetezőgépen az már kezd igényként széles körben elterjedni, de nagyon sokan még csak kézzel állítgatják a permetezőjüket egy adott fix nyomásra és nem törődnek a sebességarányos kijuttatással.

A MachineryGuide sorvezető alkalmazás
A MachineryGuide sorvezető alkalmazás

Gyakran hallani arról, hogy a gazdák vesznek ugyan precíziós eszközöket, de nem tudják azokat használni és az általuk nyújtott szolgáltatásokat kihasználni. Vannak-e ilyen tapasztalataik?


A mi rendszerünket szándékosan úgy fejlesztettük, hogy még a használati útmutatót se kelljen elolvasni a használatához. Nincsenek olyan jellegű visszajelzéseink, hogy valaki ne tudná használni a termékünket, viszont annál többen igényelnek további fejlesztéseket hozzá. Sok száz ügyfelünk van már Magyarországon, és ők a különböző kiállításokon gyakran rákérdeznek a várható újdonságokra és el is várják azokat.

Konkrétan mire alkalmas jelenleg a megoldásuk és milyen újdonságok várhatók még az idén?

A tavalyi verzió 5 sorvezetési módot volt képes kezelni. Található volt benne éjszakai mód, képes volt vizuális szakaszolásra és akkor kétféle automata szakaszoló modullal lehetett még bővíteni: egy olyannal, ami csak szakaszolni tudott permetező gépet, illetve egy másikkal, mely tudott nyomást is távvezérelni. Ez alapján lehetett a tartályban a folyadékszintet kikalkulálni. Lehetett továbbá felhőben szinkronizálni az adatokat, illetve Google Maps-en, és műholdas térképen akár meg is tudta jeleníteni az addigi munkafolyamatokat.

Fontos megjegyezni, hogy mi a sorvezető megjelenítésére 3D-s, jól kidolgozott grafikát használunk, ami nem található meg a legtöbb konkurensünknél, e mellett a felhasználói felület is rendkívül felhasználóbarát és modern.

A tavalyi verzió 5 sorvezetési módot tudott kezelni. Volt benne éjszakai mód, képes volt vizuális szakaszolásra és akkor kétféle automata szakaszoló modullal lehetett még bővíteni: egy olyannal, ami csak szakaszolni tudott permetező gépet, illetve egy másikkal, mely tudott nyomást is távvezérelni. Ez alapján lehetett a tartályban a folyadékszintet kikalkulálni. Lehetett továbbá felhőben szinkronizálni az adatokat, illetve Google Maps-en és műholdas térképen akár meg is tudta jeleníteni az addigi munkákat.

Fontos dolog, hogy mi a sorvezető megjelenítésére 3D-s, jól kidolgozott grafikát használunk, ami nincs meg a legtöbb konkurensünknél, e mellett a felhasználói felület is rendkívül felhasználóbarát és modern.

Az utóbbi hónapokban pedig tovább bővült a szoftver, specifikusabban lehet vele permetező gépet vezérelni, mert a legújabb automata szakaszoló modulnak köszönhetően sebesség arányos és helyspecifikus kijuttatás kezelésére is képes. Több aprólékos beállítási lehetőséget is belevittünk az automata szakaszolásba. Például most már pontosan lehet időzíteni, hogy egy-egy szakasz mikor, milyen átfedésnél kapcsoljon be, illetve ki. Van két mennyiség szabályozó elektronikánk: az egyik nyomás alapon, a másik átfolyás méréssel működik. Mindkettőhöz készült teljes konfigurációs felület. Idén lesz egy új kiadásunk, amivel már szemenkénti vetőgépet is lehet majd vezérelni, így a vetőgép teljes automata szakaszolása megvalósítható a sorvezető szoftverből. A 3D-s vizualizációs felületen megjeleníthető, hogy egy-egy vetőkocsi hogyan teljesít, és hogy vajon a kívánt mennyiséget juttatja-e ki.

Milyen termékeket emelne ki a kínálatukból?

Van a már sokat emlegetett sorvezető szoftverünk, ami a választott antenna függvényében különböző pontosságú munkákra alkalmas. Nálunk van méter alatti, deciméteres és centiméteres pontosságú megoldás is. Tehát, lefedünk minden igényt. Ha valaki csak ekkora beruházást szeretne megvalósítani, akkor egy szoftvert és egy antennát kell vásárolnia tőlünk egy precízen működő sorvezetőrendszer kiépítéséhez. De aki automatizálni és modernizálni szeretné a meglévő eszközparkját, annak is tudunk segíteni.

Jelenleg többféle vezérlőt kínálunk, úgy mint permetezőgéphez automata szakaszolót és mennyiségszabályzót, vetőgéphez automata szakaszolót, vetésellenőrzőt illetve van egy hidraulika vezérlőnk is, amivel gyakorlatilag bármilyen munkagép hidraulikus munkahengereit lehet vezérelni. A hidraulika munkahengereit is ugyanúgy a sorvezető szoftver megjelenítő felületéről lehet vezérelni, nem igényel külön kezelőfelületet.

BSC szakaszolók elektromos szelepekkel felszerelt permetezőgépekhez
BSC szakaszolók elektromos szelepekkel felszerelt permetezőgépekhez

Évről-évre bővül a portfóliónk, így ha valaki egy MachineryGuide sorvezetőt vásárol, akkor néhány éven belül nagyon jó lefedettséggel automatizálni és modernizálni tudja a gazdaságában megtalálható eszközeit a korábban beszerzett rendszer bővítésével.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a mi vezérlőink nem csak új eszközökkel működnek együtt, hanem a meglévő, használt, akár több tíz éves gépeket is tudjuk modernizálni a lehető legkevesebb alkatrészcserével. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egy 15 éves permetezőgéppel rendelkezik, akkor azon lehet, hogy semmit sem kell lecserélni ahhoz, hogy fel tudjuk szerelni a vezérlőnket, és utána az alkalmas legyen automata szakaszolásra és mennyiségszabályozásra.

Ha jól tudjuk, külföldi vevők nem csak forgalmazókon keresztül használhatjuk az Önök termékeit.

Jelenleg már számos forgalmazója van Magyarországon és külföldön is szerte a világon a termékeinknek. Változó, hogy hova mit adunk el: Dél Amerikában például csak szoftverlicensszel, az USA-ban pedig csak méteres pontosságú GPS-szel ellátott szakaszoló megoldásokkal vagyunk jelen.

És valóban, külföldön nemcsak forgalmazóink, hanem olyan technológiai partnereink is vannak, akiknek beszállítjuk a rendszereinket. Ezekhez aztán vagy kisebb módosítással vagy valamilyen egyedi hardverrel lehet hozzáférni.

Dániában van például egy nagy gépgyártó partnerünk, a Bøgballe, akinek a műtrágyaszórói vezéléséhez használt Androidos rendszert mi szállítjuk be. Ez a mostani sorvezetőnknek egy átlogózott, újra dizájnolt megoldása.

Nagy-Britanniában pedig egy permetező és folyékony műtrágya gyártó szintén a mi rendszerünkkel szereli a gépeit és eszközeit.

További információs:
Email:
info@machineryguideapp.com
Telefon: 06 30 855 2007

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ultrahanggal és infravörös sugarakkal pásztáz a ja... A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet, a G20 mezőgazdasági minisztereinek mutatták be a robottraktor működését Japá...
RTK pontos területmérő készülék 1 millió Ft alatt?... Miért jó egy RTK pontosságú GPS-es területmérő készülék? LD-Agro márkanéven már korábban is többféle pontossággal rendelkező, különböző feladatokr...