GPS a gazdák szolgálatában – lehetőleg 2 centiméteres pontossággal

Amikor a forrásul szolgáló cikk szerzőjét felkérték, hogy írjon blogot a precíziós mezőgazdaságról, a téma már eldőlt: GPS (globális helymeghatározó rendszer). Az eszköz, amely a legtöbb precíziós mezőgazdasági tevékenység alapját képezi. A GPS egy zseniális technológia, amely az amerikai hadseregből származik. A készülék lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a helyzetünket a Földön.

Ha valaki tudja, hol van és hová akar menni, a GPS segít a navigációban. A nyomkövetésben, a térképezésben és az időmérésben is hasznos. Ezek a funkciók valószínűleg minden gazdálkodó számára ismerősek, hiszen a navigálás az, amit közülük a legtöbben végeznek. A telefonnal, hogy megtalálják a megfelelő mezőt, valamint az automatikus kormányzás segítségével, hogy szorosan összekapcsolják az egyes műveleteket a mezőn.

A legmenőbb dolog az időzítés. A GPS-szel nemcsak hosszúsági és szélességi fok, hanem egy nagyon pontos időjel is jár. Ezzel lehet matekozni
A legmenőbb dolog az időzítés. A GPS-szel nemcsak hosszúsági és szélességi fok, hanem egy nagyon pontos időjel is jár. Ezzel lehet matekozni (Fotó: Pixabay)

Ha a GPS működik, olajozottan folyhat a munka – de ha nem működik, a felhasználónak ökölbe szorul a gyomra… A futurefarming.com írása – az RTK (real-time kinematic, vagyis valós idejű kinematikus) GPS-ek körére fókuszálva olyan tippeket gyűjtött csokorba, amelyekkel elkerülhető a leállás.

Nyomon követés, térképezés és időzítés

Hollandiában még nem sokat foglalkoznak nyomkövetéssel. Azokban az országokban, ahol a földek nagyobbak, a gép helyének ismerete hasznos a tervezéshez. Ha azonban a gép megáll, a kezelőnek magyarázkodnia kell.

A térképezést viszont gyakorlatilag minden GPS-felhasználó végzi. A parcellákat, AB-vonalakat, de az olyan természetes akadályokat is, mint a madárfészkek is rögzítik (és lehetőleg megosztják a traktorok között).

A legmenőbb dolog az időzítés. A GPS-szel nemcsak hosszúsági és szélességi fok, hanem egy nagyon pontos időjel is jár. Ezzel lehet matekozni. Például, hogy egy tevékenység mennyi ideig tartott, vagy hogy az emberek hányszor mozogtak egy nap alatt. Ez mind nagyon praktikus, de sajnos a gyakorlat nehezebb lehet.

Tippek az RTK GPS használatához

A GPS pontossága gyakran gondot jelent a mezőgazdaságban. A termények meghatározott szélességűek, és a gépek ehhez vannak igazítva. A földterület lehető legjobb kihasználása érdekében kívánatos, hogy a GPS nagyfokú pontossággal rendelkezzen. Lehetőleg 2 centiméteres pontossággal. Ha ez működik, akkor a kezek lekerülnek a kormányról.

De ha az RTK GPS nem működik, akkor ökölbe szorul a gyomrunk. Leállás! És ezt nem akarjuk. Ezért 5 tipp a leállás és/vagy az ezzel járó bosszúság megelőzésére.

  1. Vásároljunk rendszeresen új antennát! A technológia változik, és az antennák egyre nagyobb sávszélességet kapnak. Több sáv = több frekvencia = több műhold = nagyobb pontosság.
  2. Maradjunk hűségesek egy márkához! Ez megkönnyíti az adatok, például az AB vonalak megosztását. A különböző márkák adatai nem mindig cserélhetők ki könnyen.
  3. Teszteljük a készüléket, mielőtt megvásároljuk! Az RTK jel minősége a szállító által használt technikától függ. Nem mindenhol egyformán jó egy országban. A látás az, amiben hiszünk.
  4. Válasszunk olyan beszállítót, amelyiknek jó 24/7-es szervizrészlege van. Mert péntek délután 5 órakor ki hagyja abba a vetést?
  5. Csodáljuk továbbra is a GPS-t!
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes navigációs szoftver az IGO-tól! 10 éves születésnapját ünnepli az NNG cég, amely piacra dobta az egyik legismertebb navigációs programot, az IGO-t. A születésnap alkalmából április 2...
GPS technológiák a mezőgazdaságban Sokaknak a GPS és a GIS technológia még kínai lehet, de a gazdálkodók egy része már igen régen élvezi a precíziós gazdálkodás előnyeit. Gépek pontos h...
A precíziós mezőgazdaságé a jövő A népességnövekedéssel párhuzamosan a mezőgazdaságban tevékenykedőknek fel van adva a lecke: az egyre kisebb termőterületen egyre több és jobb minőség...
Applikációk segítik a növénytermesztést A precíziós mezőgazdaság egyre inkább kezd beférkőzni a gazdák mindennapjaiba, sőt, most már számos okostelefonos alkalmazás között is választhatunk, ...
Önjáró traktor a jövőből! Várható volt, hogy előbb-utóbb megjelennek a teljesen önműködő gépek, de elsősorban inkább a személyautók terén vártuk a forradalmi áttörést. Most azo...
Mikrochip segíti a takarmányozást A mezőgazdaság az utóbbi időben erőteljesen megindult a digitalizáció útján. A GPS, a drónok elterjedése a növénytermesztésben már mindennaposnak teki...