Tavaszból nyár lett – de a feladat szemernyit sem csökkent a kiskertekben

Főleg a nappalok hőmérsékletén érződik, hogy tartósan a nyár válik az uralkodó évszakká. Pár dolgot másképp kell csinálni a kertekben, mint tavaszig jellemző volt. Az öntözések fontossága nő, a gyomosodás a nyár közepe felé csökken majd – többek között ezek is változnak…

A gyümölcsfák tövénél újból és újból megjelenő sarjhajtások csak a tápanyagot szedik el a növénytől, amelyeket ilyenkor is le kell vágni, lehetőleg az eredési helyüknél, tőből. Esetenként ehhez szükséges mélyebben kibontani a földet, hogy tényleg az eredési helyükön tudjuk ezeket eltávolítani.

A rossz irányba növő, párhuzamosan fejlődő ikerhajtásokat az eredésüknél 
metsszük le
A rossz irányba növő, párhuzamosan fejlődő ikerhajtásokat az eredésüknél
metsszük le (Fotó: Pixabay)

Tőből ki kell vágni, ahányszor csak előjönnek

A rózsák, az orgonatövek és más szemzett-oltott díszcserjék alanyrészéből előtörő vadhajtásokat is mindig ki kell vágni tőből, ahányszor csak előjönnek – kezdi az aktuális teendők sorolását a magyarmezogazdasag.hu.

A gyümölcsfák zöld hajtásait is érdemes ilyenkor korrigálni. A rossz irányba növő, párhuzamosan fejlődő ikerhajtásokat az eredésüknél metsszük le. A túl sűrűn álló hajtásokat is ritkítsuk meg, hogy közel egyenletes térállásba kerüljenek. Különösen fontos az egyenletes hajtáselhelyezkedés a még koronakialakítás alatt lévő fiatal fák esetén. 

A gyümölcscsomókból a két-három legfejlettebb maradjon meg

Amikor már megszűnt a gyümölcskezdemények természetes, tisztuló hullása, a még mindig egymást érőket ritkítsuk meg úgy, hogy a gyümölcscsomókból a két-három legfejlettebb megmaradjon.

A baracknál addig kell befejezni a feleslegesnek látszó gyümölcskezdemények leszedését, amíg magjuk csonthéja meg nem keményedik. A kajszi fák terméssel megterhelt ágait már most célszerű alátámasztani villás végződésű ággal.
Az idei és tavaly őszi telepítésű fák tövét szármaradványokkal, esetleg szalmával, fűkaszálékkal beszórva takarjuk a kiszáradás ellen, és ha szükséges, öntözzük is.

Bár idén később indult a szamócaszezon, miután letermettek a tövek, tegyük rendbe majd a szamócást. A szamócatöveken kifejlődő indanövények közül csak azokat hagyjuk legyökeresedni, amelyeket a már hároméves vagy idősebb szamóca helyében akarunk meghagyni.

A gyepnek jó műtrágya nem jó a gyümölcstermőknek

A gyep teljes növekedésben van, ilyenkor kiszórhatunk rá nitrogéntúlsúlyos műtrágyát, ám arra vigyázzunk, hogy ami a gyepnek jó műtrágya, nem feltétlenül jó a gyümölcsfáknak és díszfáknak! Utóbbiaknál a nitrogén a vegetatív irányba viszi el a fejlődést (ami a zöld gyepnél pont előny), ám ez a virágzást és a terméskötődést hátráltathatja is (ami gyepnél nem lényeges, de gyümölcstermőknél, virággal díszítő dísznövényeknél az).

A szőlőnél a megbomlott első kötözések igazítása mellett a második kötözés is időszerű lassan. A lelógó, egymásra hajló hajtások széthúzása és felkötözése „legyezőszerűen” hasznos, mert így egyenletesen éri a növényt a napfény. Időszerű a levelek hónaljában képződött hajtások visszacsípése is a második-harmadik levelük felett. Ha nincs elég eső, a szőlőt is érdemes öntözni.

A veteményesben a legfontosabb továbbra is a növények öntözése és az ezt követő porhanyító, gyomtalanító sekély kapálás.

Ha hármasával-négyesével összekötjük a karók csúcsát, szilárdabb lesz 
a támasz
Ha hármasával-négyesével összekötjük a karók csúcsát, szilárdabb lesz
a támasz (Fotó: Pixabay)

Jut hely egy-egy karalábé-, bimbóskelpalántának is

Karózni kell már a folyton növő paradicsomot és a karós babot is. Ha hármasával-négyesével összekötjük a karók csúcsát, szilárdabb lesz a támasz, és közöttük jut hely egy-egy karalábé-, bimbóskelpalántának is.

Az elvirágzott díszcserjék, a futó-, és bokorrózsák elnyílt virágrészeit csípjük le a fölső egy-három levéllel együtt, ezzel gyorsítjuk rózsák esetén az újabb virágképződést.
A tavasz végén már elvirágzott évelőket is most, nyár elején szaporíthatjuk: a tőről leválasztott gyökeres hajtásrészeket mélyen kapált, gereblyézett talajba ültessük. A futórózsák és a kúszócserjék többségének fásodó hajtásai lehúzva a földre és a nyirkos földdel vastagon betakarva gyökérképzésre serkenthetők. Egy-három év múlva leválaszthatók és önálló növényként nevelhetők tovább (ennek a szaporítási módnak bújtás a neve).

A rendszeres nyírással nevelt sövényeket nyírjuk meg úgy, hogy a gyenge fejlődésűeknél a hajtások fele, az erős növésűeknél kétharmada maradjon meg – zárul a magyarmezogazdasag.hu kiskerti tanácsadó írása.

.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Megfejtették: ezért ennyire szeszélyes az idei nyá... Az elmúlt több mint 110 évben mostanáig mindössze kétszer volt ilyen csapadékos, de ugyanakkor meleg a július - közölte a Kovács Tamás, az Országos Me...
Mik a feladatok április közepén a kertekben? Beköszöntött a jó idő, egyre többen vonulnak ki a szabadba és kezdik rendbe tenni kertjeiket. Van is munka bőséggel, amit ilyenkor el lehet és el is k...
Nem bírja a klímát a fekete ribiszke Sokan foglalkoznak Magyarországon (akár hobbi szinten is) ribiszke termesztésével. Egyre többször hallani, hogy semmit nem változtat a gazda a termesz...
Februárban is van mit tenni a kertben Februárban nem könnyű a kertész élete: a fagy, a köd, a hó, a jég nem kedvez a kerti munkák számára. Pedig most is sok tennivaló: indulhat a metszés, ...
Rügyellenőrzés – így csinálja Elmúlt a tél? Még nem teljesen, de a hőmérséklet már engedi a metszési munkálatok végzését a gyümölcsfákon. Enyhe volt a téli időszak, de metszés előt...
Jön a tavasz, elő a permetezőkkel! A kertekben álló fákat és bokrokat számtalan kártevő és betegség fenyegeti. Minthogy azonban itt a növények vegyesen állnak, ezért növényvédelmüknek o...