Mik a feladatok április közepén a kertekben?

Beköszöntött a jó idő, egyre többen vonulnak ki a szabadba és kezdik rendbe tenni kertjeiket. Van is munka bőséggel, amit ilyenkor el lehet és el is kell végezni, mind a szőlősben, mind a konyhakertben.

Először a szőlővel kapcsolatos munkákról jöjjön néhány fontos észrevétel. Rügyfakadás után és lombosodás előtt még egyszer gondosan át kell tekinteni a szőlőtőkéket, és a száraz csonkokat, esetleg a ki nem hajtott vesszőket le kell metszeni. Ha netalán túlságosan sok termőrügy volna a tőkéken, akkor utómetszéssel még ezek számát csökkenteni lehet.

Mihelyt a hajtások 6-10 cm hosszúra nőttek, el lehet kezdeni a hajtásválogatást: Ennek során az alkalmatlan helyen lévő, túl sűrűn álló hajtásokat kézzel ki kell tördelni. Ezzel eleve megakadályozzuk, hogy a tőke nyáron és ősszel nagyon sűrűvé váljon és a beárnyékolt fürtök ne tudjanak beérni.

Ha még nem történt meg, ezt követően elvégezhetjük az első permetezést. Ennek a szerkombinációját úgy állítsuk össze, hogy egyszerre nyújtson védelmet a peronoszpóra, a lisztharmat, a szürkerothadás, a szőlőatka és a szőlőmoly ellen.

A kártevők közül különösen a szőlőatkák elleni védekezésre kell nagy figyelmet fordítani, mert ezek évről évre veszedelmesebbek lesznek. Az első tünet úgy jelentkezik, hogy a hajtás vontatottan bontakozik ki, a fertőzött tőke nehezen lombosodik és a levelek gyűröttnek látszanak. A kártevők válogatnak a tőkék között; nem mindegyiket támadják meg tavasszal, de később valamennyit ellepik. Védelmet nyújt az atkák ellen a Neoron, a Mitac és a Cascade nevű készítmény

A szőlőskert elgyomosodása ilyenkor kezdődik el. De aki most alaposan kapál, az könnyedén úrrá lehet a gyomnövények fölött. Persze, ha valaki addig vár a kapálással, amíg a gyomok derékig érnek és már elszórták magjaikat is, annak nehéz és fárasztó feladata lesz a szőlősorok megtisztítása.

A szőlő vízigényes növény, különösen most, a hajtásnövekedés időszakában, amikor a képződő szövetek felépítéséhez sok vízre van szükség. Ajánlatos tehát behúzni az öntözőcsövet a szőlősorok közé és alaposan megöntözni a tőkéket.

Most van itt a veteményezés ideje is!

Már most érdemes kiültetni néhány korai paradicsompalántát; ha még talajmenti fagyok jönnének, akkor ezeket be lehet takarni földdel, cseréppel, papírsüveggel, és, a legrosszabb esetben pótolni lehet a kifagyott palántákat. Ültessük a paradicsompalántákat mélyebben, mint ahogy a melegágyban álltak, mert a száruk is gyökeret ereszt, és így többet teremnek.

Itt van a babvetés szezonja is. Vessünk bátran zöldhüvelyű fajtákat is. Ezek a külföldi fogyasztók körében nagyon keresettek, mert nem szálkásodnak, és ha a hüvelyek egy kissé túlfejlettek, akkor is nagyon jó zamatúak. Hétvégi kertekben ez különösen előnyös tulajdonság.

Most vetjük a tökfélék sokaságának a magját is, trágyával dúsított fészekbe. A főzőtök, a cukkini és a patisszon is most kerül talajba, de kerítések, oszlopok befuttatására alkalmas, kevésbé ismert kolbásztök is most kerüljön elvetésre, amelynek combvastagságú gyümölcsei akár két méter hosszúra is megnőnek. Téli csemegét terem a sonkatök, amelynek 1,5-2,0 kg-os gyümölcsei sütésre alkalmasak, kiváló ízűek, kevés energia felhasználásával gyorsan megsüthetők. Érdekességként megemlíthetjük a szivacstököt is. Ennek az az érdekessége, hogy amikor az érett termés külső héját lehúzzuk, akkor alatta egy szivacsszerű képződmény kerül a napfényre; ezzel kiválóan lehet mosakodni, regenerálja a bőrt, frissé, üdévé teszi az embert.

Lehet már vetni a mángold magját, hogy a leveleiből főzött ételekkel felidézzük a nagymama konyháját. Egy négyzetméter mángoldvetés kielégíti egy négytagú család igényét. Ehhez két gramm, azaz egy tasak vetőmagra van szükség. A magvakat 30 cm sortávolságra, 2 cm mélyen kell elvetni; és június közepétől már lehet az első leveleket szedni.

Ha már a babról esett szó, nem hagyhatom el a zsizsik elleni védekezést. Alapja a fertőzéstől mentes vetőmag, ezért csak szakboltban vásárolt, csávázott magot érdemes vetni. Ha a szomszédból mégis fertőződne a babvetés, akkor a betakarított száraz babot helyezzük 48 órára a hűtőszekrény mélyhűtő rekeszébe vagy fagyasztóládába. Ha a kezelés után kivesszük, akkor a továbbiakban kamrában tárolhatjuk a babot; a zsizsik a hidegtől elpusztult.

Forrás: balintgazda.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Feltörőben az azonnali üzletkötések Azonnali üzletkötések - Magro.hu Alig telt el egy hét azóta, hogy Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a kelet felé való mezőgazdasági nyitásr...
Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Borpiaci jelentés Hogyan alakult Tokajban a szőlőszezon? Mik a nemzetközi borpiaci trendek? Mennyibe kerül idén a bor Magyarországon? A részletek cikkünkben! A szakért...
Sikeres a borokra bevezetett új ellenőrző jegy Látványos eredményeket hozott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által kezdeményezett földrajzi jelzés nélküli borokra vonatkozó, miniszteri rendele...
Megjelent az Agrárágazat Szőlő és Bor különszáma!... Az új évre friss lendülettel, megújult tartalmakkal és tematikus különszámokkal készül az Agrárágazat. Először a szőlőtermelő, az amatőr és profi borá...
Lássuk, kikel-e?! A növények csodákra képesek, ha az utódlásról van szó. A kókuszdió képes a Csendes-óceán hullámain Afrikából áthintázni a dél-amerikai partokig és az ...