Tájtisztelő gazdálkodási gyakorlattal a gazdag növény- és állatvilágért!

Sajtótájékoztató keretében mutattak be egy, a természetvédők, a helyi gazdálkodók és a társadalomkutatók közötti együttműködést Őriszentpéteren. Célja az, hogy az Őrség értékes rétjein gazdag növény- és állatvilág éljen a helyi gazdálkodók tájtisztelő gazdálkodási gyakorlatainak köszönhetően.

Az európai uniós Közös Agrárpolitika részét képezik az agrár-környezetgazdálkodási támogatások. Ezekből a gazda pénzt kap azért, ha természetkímélő módon műveli a területeit, tartja állatait. A támogatásokat azonban kevés gazdálkodó veszi igénybe. Ráadásul az előírások nem is minden esetben szolgálják hatékonyan a biológiai sokféleség megőrzését.

A nemzeti park értékes rétjeinek háromnegyede a helyi gazdák kezében van
A nemzeti park értékes rétjeinek háromnegyede a helyi gazdák kezében van (Fotó: Pixabay)

Hogy a gazdák tudják és akarják követni az elveket

Az ESSRG kutatói, az Őrségben élő gazdákkal és természetvédőkkel együttműködve ezen szeretnének változtatni. Azt vizsgálják, hogy milyen új feltételek szükségesek ahhoz, hogy a gazdák tudják és akarják követni az agrár-környezetgazdálkodás elveit – tudósított az agrarszektor.hu. Megkössék a szerződéseket, és ezért megfelelő kompenzációban részesüljenek.

Szentirmai István, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője szerint a nemzeti park értékes rétjeinek háromnegyede a helyi gazdák kezében van. Rajtuk múlik tehát, hogy ott sikerül-e a ritka növény- és állatfajokat megőrizni. A szakember szerint éppen ezért van óriási lehetőség ebben az együttműködésben a gazdák és a természetvédők között.

Az ESSRG kutatóinak segítségével tartott műhelymunkákon kiderült, hogy a helyi kisgazdák és a nemzeti park érdekei szinte teljesen megegyeznek. Fenntartani a kisléptékű, családi gazdaságokat, amelyek természetkímélő módon működnek. Az első lépéseket már megtették efelé, és reméljük, néhány éven belül tényleges támogatást is nyújthatunk a gazdáknak – mondta Szentirmai István.

Létező gyakorlat az Unióban

Kelemen Eszter, az ESSRG vezető kutatója elmondta, hogy az agrár-környezetgazdálkodási program hatékonyságának javítására többféle, máshol már bevált gyakorlat vagy épp folyamatban lévő kísérlet is ismert az Európai Unió tagállamaiban. A kutatók feladata pedig az, hogy megtalálják, mi valósítható meg az Őrségben. Ennek érdekében működnek együtt az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósággal, a helyi gazdálkodókkal, az idegenforgalomban dolgozókkal és önkormányzatokkal – tette hozzá a szakember.

E szereplőkkel közösen hoztunk létre három évvel ezelőtt egy innovációs műhelyt az Őrségben. Ebben azon dolgozunk, hogy hogyan lehetne a fenti elképzeléseket megvalósítani. Azt akarjuk kideríteni, hogy mi a közös jövőképe a helyi közösségnek és a helyi természetvédelemnek. Hogyan lehetne előre lépni a természetbarát gazdálkodás felé akár táji szinten – tette hozzá Megyesi Boldizsár, az ESSRG kutatója.

Az ESSRG kutatásaiból az látszik, hogy az úgynevezett eredményalapú szerződésekre lennének leginkább nyitottak az őrségi gazdák. Az eredményalapú szerződésekben a rétek fajgazdagságának fenntartása érdekében nem azt határozzák meg a gazdálkodók számára, hogy milyen módszerrel műveljék a gyepterületeiket , hanem azt, hogy mely (védett) állat- és növényfajok állományát kell megőrizni vagy növelni a gazdálkodás során. Az már a gazda dolga, hogy ezt hogyan éri el. Persze ehhez érdemes folyamatosan konzultálniuk a természetvédelmi szakemberekkel. És ötvözni az általuk javasolt gyakorlatokat saját tapasztalatukkal, illetve a korábban, akár évszázadokkal ezelőtt kialakult helyi tudással.

A cél, hogy a helyben, kézműves módszerekkel megtermelt élelmiszerek minél ismertebbé váljanak a hazai fogyasztók számára
A cél, hogy a helyben, kézműves módszerekkel megtermelt élelmiszerek minél ismertebbé váljanak a hazai fogyasztók számára (Fotó: Pixabay)

Helyi termékek eladását segítő védjegyrendszer?

Emellett pedig a helyi termékek eladását segítő védjegyrendszer kialakítása is érdekli az őrségieket. Ennek a végig gondolásában, kialakításában is segédkeznek mind a kutatók, mind a nemzeti park munkatársai. A cél, hogy a helyben, kézműves módszerekkel megtermelt élelmiszerek minél ismertebbé váljanak a hazai fogyasztók számára. Ennek érdekében szeretnék megerősíteni az Őrségi Nemzeti Parki Termék védjegyet, illetve egy úgynevezett kosárközösség létrehozását előre mozdítani a térségben.

Az elmúlt évek közös munkája jó alapot biztosít ahhoz, hogy kísérleti jelleggel elindulhasson majd egy újfajta, eredményalapú agrárkörnyezet-gazdálkodási szerződés az Őrségben. A Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai együttműködve botanikusokkal, zoológusokkal, illetve helyi gazdákkal már elkezdték ennek a munkának az előkészítését. Meghatározták, hogy mely területeket lenne érdemes bevonni a kezdeményezésbe. És azt is, hogy mely fajok mutatják majd azt, hogy valóban természetkímélő módon folyik a gazdálkodás. Ettől az újszerű szerződési formától azt várják, hogy rugalmasabb kereteket biztosít a gazdálkodók számára, ezért többen kötik majd meg, mint a jelenlegi agrár-környezetgazdálkodási szerződéseket. Így egyre több területen, sőt táji szinten hoz majd eredményeket a természeti sokféleséget óvó mezőgazdálkodás. Az Őrségi Innovációs Műhelyről készült egy rövid videó is, amely ezen a linken nézhető meg.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Visszaáll a több 1000 éves rend: bölények barangol... Európai bölényeket telepített az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság egy 70 hektáros területre. A park vezetése több mint egy évtizeddel ezelőtt döntött ...
Macskagyökér főzetre és paradicsomos halra kaptak ... Eredményre vezettek az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 2019. őszén elindított, vadmacska előfordulásának kutatását célzó vizsgálatai. A nemzeti park ...