A görögdinnye termesztése nehéz, nem is sokan vállalkoznak rá. Tapasztalat nélkül ugyanis szinte esélytelen gazdaságosan művelni. Azonban van néhány dolog, amit ha tud, jó eséllyel indulhat el és akár még sikerélménye, valamint üzleti haszna is lehet belőle.
A görögdinnye talán a legkényesebb gyümölcs, a hazánk területén termesztett haszonnövények közül. Számos kártevő és betegség veszélyezteti, valamint kényes a talajra, a hőmérsékletre és a nedvességre is. Termesztésének nehézsége azonban leginkább abból adódik, hogy nem utóérő fajta. Így pontosan kell tudnia, hogy mikor érett a gyümölcs. Kicsit előbb, vagy kicsit később szedi le és máris nem olyan értékes a termés.
Nem minden esetben egyszerű az érettség megállapítás, van, hogy a tapasztalt termesztők is mellé fognak.
De azért akad néhány olyan módszer, vagy ismertetőjel, amivel biztonsággal meg lehet állapítani a szedés pontos időpontját. Ilyenkor:
- kongó, mély hangot hallat a dinnye kopogtatásra,
- az érett görögdinnye kaccsán és kocsányán a szőrök elszáradnak,
- az érett dinnye talaj felé eső része sárgás színű, míg az éretlené fehéres színeződést mutat,
- az érett görögdinnyén a páralecsapódás erősebb, mint az éretlen társain (hajnalban szüretelők alkalmazzák ezt a technikát).
Ezeket a technikákat, jeleket a vásárlók is figyelhetik, így kevesebb eséllyel vesznek rossz minőségű görögdinnyét.