Sokaknak nyújt ideiglenes munkát a mezőgazdaság

A mezőgazdaság és a turizmus a nyári idénymunka fő területe, az idén az idényjellegű munkaerő-felvételt bővíti sok helyen a közfoglalkoztatás is – derül ki az MTI tudósítói által készített körképből. Érdekes számok, nem meglepő tények az egyes megyékről a cikkben.

Baranya megye

Évente több ezer embernek nyílik lehetősége a nyári idénymunkára, főként az agrár- és a turisztikai szektorban. Villány térségében a szőlőtermelők, az Ormánságban a dinnyetermelők, Pécs és Harkány környékén az idegenforgalom, Komló és Sásd vonzáskörzetében az erdőgazdálkodás, de a feldolgozóipar és az idényjelleggel működő téglagyárak is nagyobb számban alkalmaznak munkavállalókat. A nyári idénymunka jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a regisztrált álláskeresők száma a téli 26-27 ezerről a nyárra 20-21 ezerre csökken.

Vas megye

Szezonális foglalkoztatási lehetőségek vannak, de a nyári idénymunka kevésbé jelentős. Májusban a 2570 betöltetlen álláshelyből 344 volt mezőgazdasági jellegű, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területéről pedig 47 üres álláshelyet jeleztek a munkáltatók, a legnagyobb munkaerőkereslet azonban továbbra is a feldolgozóiparban jelentkezik. Jelenleg Vas megyében 3068 fő vesz részt közfoglalkoztatásban. A helyzetképhez hozzátartozik, hogy Vas megyében az osztrák határ közelsége miatt, aki mezőgazdasági idénymunkát szeretne végezni – például gyümölcsszedést -, szívesebben megy át Ausztriába, ahol többszörösét keresheti meg annak, amit a magyar oldalon hasonló munkáért fel tudnak ajánlani.

Győr-Moson-Sopron megye

Elsősorban az építőipar, a mezőgazdaság és a vendéglátás területére keresnek idénymunkásokat, de jellemző, hogy a különböző segédmunkákra is várnak munkaerőt, amelyek a betakarítás végéig, vagy szeptember elejéig tartanak. Tavalyhoz képest a bejelentett állásajánlatok nőttek. A fémipar és a mezőgazdaság területén például bármikor tudnak állást kínálni.

Hajdú-Bihar megye

Idén január-májusban a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás területén a bejelentett foglalkoztatási igények száma 22,7 százalékkal magasabb, míg a kereskedelem és szolgáltatás terén 14,17 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Az idényjellegű foglalkoztatás leginkább a nyári hónapokban, júniustól szeptemberig tart, melynek igen elterjedt típusa az egyszerűsített foglalkoztatás. A szakember szerint a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás területén – dinnyeszedés és -rakodás, paprikalocsolás és -szedés, paradicsom- és krumpliszedés -, valamint a kereskedelem és szolgáltatás területén – pultos, felszolgáló, konyhai kisegítő, szakács, cukrász, fagylaltkészítő, mozgó árus – keresnek idénymunkásokat, bérük a minimálbér körül mozog.

Csongrád megye

Homokhátságon minden településnek speciális zöldségnövénye van. Mórahalomnál elsősorban a gyökérzöldség, a sárgarépa, a petrezselyem, a káposztafélék, a paprika, a paradicsom jöhet számításba, de Öttömösön például a spárga a főnövény, Zákányszék-Bordány-Üllés területén nagyobb gyümölcsterületek vannak, őszibarack és alma. Tehát nagyon munkaigényes ágazatok. A szezon már tavasszal elindul, a munkaerőigény pedig kora tavasztól késő őszig folyamatos. A munkaigényesség miatt havonta 90-120 ezer forint nettó összeggel számolhatnak az idénymunkások.

Tolna megye

Elsősorban zöldség- és gyümölcskertészetek jelentenek idénymunka-lehetőséget. A 2300 fős Bogyiszlóról naponta 50-60 ember jár dolgozni Bonyhád környéki barackültetvényekre, és többen az Alföldön – Fajszon, Dusnokon – szednek paprikát. Itt az 5000 forint körüli napi bér a jellemző. A Tamási melletti Fürgeden évek óta bodzát szednek az idénymunkások, a közfoglalkoztatottak szabadságukat időzítik a bodzaszezonra.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Szezonális munkavégzésre a hazai munkavállalók mellett külföldiek, jellemzően ukrán állampolgárok számára is adtak ki munkavállalói engedélyeket, az év eddig eltelt időszakában 57-et. A harmadik országbeli állampolgár – a bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy kivételével – kizárólag mezőgazdasági idénymunka keretében foglalkoztatható egyszerűsített munkaviszony alapján. Számukra a munkaügyi központ – legfeljebb 60 napra az évben – az előírt feltételek teljesülése esetén munkavállalási engedélyt ad ki, ami a külföldieknek korábban kiadott zöld alkalmi munkavállalói kiskönyvet helyettesíti.

Békés megye

Az idénymunkának érdemi szerepe van a foglalkoztatásban. A munkaerő-piac élénkülése a munkaügyi központhoz bejelentett állások számában is visszatükröződik. A munkaadók 2014. márciusban 917 álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központhoz, közöttük idénymunka lehetőséget, tavaly márciusban hatszáz álláshelyre. 2014 első öt hónapjában a közfoglalkoztatáson kívül 4190 álláshelyet, köztük szezonális munkaerőigényt jelentettek be a munkaadók, 54 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A szezonális munkaerő iránti kereslet Békésben az idén korábban indult, mezőgazdasági munkára március elejétől is érkeztek igények. Békésben a korábbiaknál magasabb számban kerestek többek között mezőgazdasági és ipari gép karbantartót, mezőgazdasági, erdőgazdasági, növényvédő gépkezelőt és építőipari segédmunkást.

Bács-Kiskun megye

A turizmus-vendéglátás, valamint a mezőgazdaság minden évben nagy számban ad lehetőséget idénymunkások foglalkoztatására a megyében. A munkaügyi kirendeltségekhez azonban csak kevesen jelentenek be – zömében idénymunkára vonatkozó – egyszerűsített foglalkoztatás keretében végezhető állásokat.

Zala megye

Tavaly 15 százalékkal nőtt az egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazottak száma; míg 2012-ben 15 662-en, 2013-ban csaknem 18 ezren kaptak így munkát. Idén a legfrissebb adatok alapján a dunántúli megyében 3045 munkáltató 12 308 dolgozót foglalkoztatott egyszerűsített foglalkoztatás keretében. A bejelentések alapján a munkavállalók jelentős részét alkalmi munka keretében foglalkoztatták, ezt követi a mezőgazdasági és a turisztikai idénymunka.

***

Az ellenőrzési tapasztalatok alapján a mezőgazdaságban jellemzően a gyümölcsösökben találkoztak az ellenőrök alkalmi munkát végző emberekkel. Az első félév több mint 400 vizsgálatában találtak be nem jelentett idénymunkásokat is, gyakran tapasztalták, hogy a foglalkoztatók csak az ellenőrzés megkezdésekor jelentik be az alkalmazottakat, pedig a NAV elektronikus rendszere pontosan regisztrálja, hogy a munkáltató mikor tette meg a bejelentést.

Készült a hirado.hu cikke alapján.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Népszerűek a mezőgazdasági idénymunkák Több százezer ember számára nyújt megélhetést évente és a mezőgazdaságban is fontos, egyre megfizetettebb az idénymunka. Ezért fontos beszélni róla. A...
Mezőgazdasági idénymunkák a gyakorlatban – G... Ahogy erről korábban már írtunk, egyre népszerűbbek a mezőgazdasági idénymunkák. Most közelebbről is megvizsgáltuk a gyümölcsszedést, ezen belül is ki...
Agrármunkakörök és keresetek 2013-ban Aki nem csak idényjelleggel dönt a mezőgazdasági munkák mellett, hanem hosszabb távon kíván ezen a területen dolgozni, célszerű tisztában lenni az átl...
Ennyit kereshet a mezőgazdaságban Zárt iroda, légkondi, légszomj, állandó hangzavar - a nyár folyamán valószínűleg sok mindenkinek eszébe jut, milyen jó is lenne kint, a szabadban dolg...
A Monsanto 250 idénymunkást keres Nagyigmándra Az amerikai tulajdonú Monsanto Hungária Kft. nagyigmándi vetőmagüzemébe 250 idénymunkást keres a kukorica-betakarítás kezdetére, közülük 90 főt jövő é...
Égési sérülésekkel kerültek kórházba gyomláló alka... Égési sérülésekkel került ötven ember kórházba, az alkalmi munkások zellert gyomláltak egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben - írta szerda este...