Segítik az oroszok az ukrán élelmiszerexportot az Azovi-tengeren keresztül?

Oroszország közölte, hogy megkönnyíti az Ukrajnából származó gabona és olajos magvak exportját az Azovi-tengeren lévő, orosz kézben lévő tranzitpontokon keresztül. Ukrajna, amely Oroszországhoz hasonlóan a világ egyik legnagyobb gabona- és olajosmag-exportőre, azzal vádolta Oroszországot, hogy gabonát lop el az általa elfoglalt ukrajnai területekről.

Viktorija Abramcsenko orosz miniszterelnök-helyettes a Reuters-nek adott exkluzív interjújában visszautasította a vádat, és azt mondta: „Oroszország nem szállít gabonát Ukrajnából”.

Az, hogy Ukrajna az orosz katonai behatolás miatt nem tudja használni fő mélytengeri kikötőjét, Odesszát, az élelmiszerárak globális megugrását eredményezte
Az, hogy Ukrajna az orosz katonai behatolás miatt nem tudja használni fő mélytengeri kikötőjét, Odesszát, az élelmiszerárak globális megugrását eredményezte (Fotó: Pixabay)

Folytatta: „Oroszország ’zöld [biztonságos] folyosót’ biztosít a gabonának és minden más élelmiszernek, például az olajos magvaknak … hogy akadályok nélkül lehessen exportálni Ukrajnából. [Melitopolon vagy Berdjanszkon keresztül].”

Vita van Odesszáról

Az, hogy Ukrajna az orosz katonai behatolás miatt nem tudja használni fő mélytengeri kikötőjét, Odesszát, az élelmiszerárak globális megugrását eredményezte, és az ENSZ figyelmeztetett az éhínségre a szegényebb országokban, amelyek nagymértékben függnek az importált gabonától.

Abramcsenko megismételte Oroszországnak azt az álláspontját, hogy Ukrajnának kell megnyitnia az Odesszához vezető, elaknásított tengeri utakat.

Mindkét fél azzal vádolja a másikat, hogy az aknák elhelyezésével akadályozza a kikötőhöz való hozzáférést. Ukrajna attól tart, hogy Oroszország megpróbálhatja elfoglalni azt egy tengeri támadással.

„Nem tudunk zöld folyosót biztosítani Odessza számára, mivel Ukrajna mindent megtett azért, hogy ez a kikötő ne működjön” – mondta Abramcsenko.

Ukrajna exportja idén meredeken csökkent, mivel az élelmiszereket nehézkes közúti, folyami és vasúti útvonalakon próbálja szállítani.

Kijev szerint a gabonatermés 86 millió tonnáról valószínűleg 48,5 millió tonnára csökken az idén az Oroszország indította háború miatt. A támadást Vlagyimir Putyin elnök részben azzal próbálta indokolni, hogy Ukrajna az orosz kultúrkör része, és nem lehet külön állam.

A miniszterelnök-helyettes, Oroszország éghajlatért és mezőgazdaságért felelős legfőbb tisztviselője elmondta: Oroszország 2023-ban mintegy 130 millió tonna gabona betakarítására számít. Ez az idei évivel megegyező mennyiség. Elmondta, hogy a kormány nem tervezi a gabonaexportvám módosítását, amelyet a belföldi piac védelme érdekében állapítottak meg.

Adók és exportkvóták korlátozzák a kivitelt

Oroszország, amely főként az Európai Unióval és Ukrajnával versenyez a közel-keleti és afrikai búzaellátásért, 2021 óta adókkal és exportkvótával korlátozza kivitelét a hazai élelmiszerinfláció lassítására tett erőfeszítések részeként.

Abramcsenko elmondta, hogy 11 országból, köztük Szerbiából, Törökországból, Izraelből és Egyiptomból – amelyek nem csatlakoztak a nyugati szankciókhoz – biztosított vetőmagszállítmányokat, mivel igyekszik megvédeni élelmezésbiztonságát.

Azt is elmondta, hogy Oroszországnak a külföldi berendezések behozatalára vonatkozó korlátozások miatt el kell majd halasztania néhány, az éghajlatváltozással kapcsolatos projekt megvalósítását, de a párizsi klímaegyezményben marad.

A közelmúltbeli szankciók előtt Oroszország azt tervezte, hogy legkésőbb 2060-ra szén-dioxid-semlegessé válik. A koncepciót azzal tesztelte, hogy 2025-re szén-dioxid-semlegessé próbálta tenni a fosszilis tüzelőanyagokban gazdag csendes-óceáni Szahalin szigetet.

Az orosz módszer nincs összhangban a párizsi megállapodással

Abramcsenko szerint Moszkva kénytelen lesz két évvel elhalasztani néhány zöldenergia-projektet.

„Oroszország mélyen integrálódott a világgazdaságba. És vannak olyan típusú berendezések, technológiák, amelyekkel Oroszország nem rendelkezett, azokat importáltuk” – mondta. „Amerika és Európa kijelentette, hogy nem fognak velünk kereskedni – időre van szükségünk a diverzifikációhoz”.

A szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmének megkezdésére irányuló kísérleti projekt Szahalinon mindazonáltal a tervek szerint idén elindul. A szén-dioxid-kibocsátás elszámolásának oroszországi módszere azonban nincs összhangban a párizsi megállapodással.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Az ukrán exportkedvezmény várható hatásai Az Európai Bizottság kezdeményezésére, a jelenleginél kedvezőbb feltételek mellett, még ebben az évben elérhetővé válik az uniós piac Ukrajna számára....
Jogtalan orosz sertéshús embargó Az Európai Uniót sújtó, orosz sertésimport tilalom nem a vonatkozó nemzetközi jogszabályokon alapult - állapította meg a Kereskedelmi Világszervezet (...
Óriási öngól – Oroszország jól jött ki a bün... Sokan már azt sem tudják, miért jött létre az orosz embargó, pedig az intézkedések még most is érvényesek. Azt viszont álmunkban sem gondoltuk volna, ...
Orosz gabona árasztja el a világot Oroszországban idén mintegy 130 millió tonnás, rekord gabonatermés várható - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök az agráripari komplexum és feldolgoz...
Kecsegtető, de sok veszélyt is tartogat az orosz-m... Az ezredforduló után a magyarországi gazdasági szereplők újra felfedezték az orosz kereskedelem lehetőségeit. A hatalmas ország ugyanis a 144 millió f...
100 évre is szükség lehet, míg helyrejönnek a leég... Legalább 60, de egyes területeken 100 évre is szükség lesz ahhoz, hogy regenerálódjanak a tűzvész által elpusztított, leégett szibériai erdők – közöl...