Rohamosan terjed az okos világítás a növénytermesztésben

A világítás is okosodik, mint minden más eszközünk. Az informatika viharos sebességgel kebelezi be a világítás minden területét, amelynek köszönhetően az új intelligens rendszerek egyre komfortosabb és energiahatékonyabb megoldásokat kínálnak számunkra. A lámpákba és fényforrásokba épült komplett mikroszámítógépek lehetővé teszik számunkra, hogy rádiós kommunikációval, vagy akár vezeték nélkül irányíthassuk fényeinket, kapcsolókról, mobilokról, internetről vagy akár a hangunk segítségével. És az utóbbi években folyamatosan terjed és fejlődik a LED-technológia a növénytermesztésben és részben az állattartásban is. Mesterházy Csabával, a Ledium Kft. ügyvezetőjével jártuk körbe ezt a témát.

Kezdésként tegyük tisztába a fogalmat, mit takar az okos világítás kifejezés?

A szókapcsolat a világítás különféle okoseszközökkel, szenzorokkal, időzítőkkel történő vezérlését jelenti. Egy világítás akkor lesz okos, ha különböző paramétereit (állapot, fényerő, szín, stb.) kézi vagy automata eszközök segítségével megváltoztathatjuk. Elérhetővé válik a fényerő-szabályozás, az időzített ki- és bekapcsolás, beállítható lesz a színhőmérséklet, színkeverés különböző bemeneti feltételekhez kötve. A lehetőségek előtt csak a képzeletünk szab határt. Az említett paramétereket és funkciókat távirányítóval, mobiltelefonról, tabletről vagy egy számítógépről kezelhetjük rádiós kommunikációval, vezetékes rendszerekkel, akár az interneten keresztül is. Az okos világítási rendszerek megkönnyítik az életünket és a munkánkat.

Miért fontos a befolyásolási képesség?

A kontrollálás képessége elsősorban energiatakarékossági szempontból fontos. A technológiával minimum a harmadára tudjuk csökkenteni csak a világításhoz köthető elektromos energia költségét, ráadásul a LED-es világítótestek nem termelnek akkora hőt, mint a hagyományos nátriumlámpák, ezért a klímarendszert sem kell akkora teljesítménnyel üzemeltetni, mint a régebbi lámpákkal, így ezen a téren is jelentős energia-megtakarítás érhető el. Sőt a karbantartási költsége is kisebb, mert nem kell izzót cserélni, ráadásul egy ilyen modern világítótestnek az élettartama is hosszabb. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a modern LED világítás már sokkal hatékonyabb is, mint a hagyományos sárga fényű HPS. És van még egy szempont, ami a mezőgazdaságban fontos, ez pedig a növény igényeihez igazodó vezérlés lehetősége.

Hogyan kell ezt elképzelni?

Ha például az üvegházak tetejére fényszenzorokat telepítünk, a növényeket világító lámpáknak a fényerejét ezeken keresztül tudjuk szabályozni. A szenzorok érzékelik a külső megvilágítás intenzitását, és borús időben, fényhiány esetén a rendszer automatikusan kompenzálja azt, a növény igényeinek megfelelően. Erős napfényben a rendszer leszabályozza, vagy leállítja a világítást, így, a világítás, ezzel az elektromos energia költsége optimalizálható. Egy ilyen rendszert épp most építünk Szegeden öt üvegházban. Lehetett időzíteni a hagyományos HPS lámpákat is bizonyos korlátokkal, amikből még rengeteg van Magyarországon, viszont a fényerejüket nem lehet szabályozni.

A mezőgazdaságban hol aknázzák ki az okos világítás előnyeit a leggyakrabban?

A növénytermesztésre jellemző inkább, kereskedelmi üvegházakban használják, például, a paradicsom- vagy paprikatermesztésben. A technológia nagy előnye, hogy a fényspektrumokat is lehet és kell is variálni, mert a különböző növényeknek más-más igényei lehetnek. Olyan lámpát is tudunk gyártani, amiben állítható a fényspektrum, tetszőleges színű LED chipekből tudunk bármilyen kívánt színkeverést létrehozni. Egyik specialitásunk a kutatóintézeti, egyetemi klímakamrák világításának korszerűsítése, itt teljesen egyedi megoldásokat szoktunk szállítani a megrendelő specifikációi alapján. Több referenciánk van is van a magyar agrárkutatásban ezekben az intézményekben: SZBK, ATK, SZTE, MATE, Gabonakutató.

A paradicsomon és paprikán kívül van más olyan növény, aminél előfordul ez a technológia?

A palántanevelő üvegházak is mesterséges világítással működnek. Ott előfordul, hogy akár napi 20 órát is világítják a növényeket, de uborkatermesztésben is szóba jöhet, illetve bármilyen zöldség vagy gyümölcs esetében, amivel kereskedelmi mennyiségben foglalkoznak. Ezeken a területeken is használnak üvegházvilágítást, főleg a téli hónapokban, decemberben és januárban. Nyugat-Európában már vannak málna, illetve szeder, ribizli termesztésére létrehozott üvegházak is, és óriási eperültetvények is léteznek zárt rendszerben, több hektáros méretben.

Az állattartásban kevésbé jellemző az előfordulása?

A tyúktartásban és –tenyésztésben találkozhatunk vele, mivel ott a különböző fényidőzítési programokkal manipulálják az állatok tojástermelő képességét. Ha például 18 órás napokat állítunk be a hagyományos 24 órás helyett, akkor a tyúkok 18 óránként fognak tojni. Ilyenkor a fény színével, egy kis UV-fény „hozzákeverésével” csapjuk be az állatok bioritmusát. Bár ezek beruházásigényes fejlesztések, egy gazdálkodó könnyen ki tudja számolni a megtérülését.

Ha egy olvasónknak most megtetszik az okos világítás koncepciója, hogy kezdjen a megvalósításba?

Kezdésként nem biztos, hogy egy gazdálkodó rögtön okos rendszert fog telepíteni. Lehet, hogy csak szeretné lecserélni a hagyományos lámpákat valamilyen LED világításra energiatakarékossági okokból. Utána lehet elgondolkozni azon, hogyan lehet a rendszert okosítani, de érdemes előre gondolkodni, tervezni, mert egy hagyományosan kapcsolható lámpa soha nem lesz okosabb. Jelenleg a fényerőszabályozható, egyesével vezérelhető LED lámpák bekerülése pár %-kal kerül több csak a kapcsolhatónál, ezért érdemes telepíteni vezérlés nélkül is már ilyeneket, a jövőre gondolva.

A Ledium Kft. tud a tervezésben segíteni?

Igen, a cégünk foglalkozik 3D fényeloszlás modellezéssel is.

Milyen költségekkel jár mindez és milyen időtávon térül meg?

A megtérülés a világítás mennyiségétől és attól függ, milyen elektromos teljesítményt váltanak ki mivel. Egy okos lámpa bekerülési költsége típustól függően 90 és 300 ezer forint közé tehető, de ha egy kutató-intézeteknek gyártunk vezérelhető színű egyedi lámpákat, ott már milliós tételekről beszélhetünk, mert azok nem szériatermékek.

Milyen garanciát vállalnak a termékeik után?

A LED-es lámpáinkat öt év garanciával szállítjuk, ami bármilyen meghibásodásra vonatkozik, mivel kizárólag minőségi, nyugat-európai, illetve amerikai gyártók alapanyagait használjuk fel benne.

Hol lehet tájékozódni a lehetőségekkel, a választékkal kapcsolatban?

Az érdeklődők keressék fel a blacksparkle.eu és ledium.com honlapunkat.

Mióta tevékenykedik a Ledium Kft. a piacon?

15 éve foglalkozunk egyedi LED-es világítótestek gyártásával, míg a növényvilágítás 5 éve tartozik a portfóliónkba. A csapatunk mérnökökből áll. Rendelkezünk a megfelelő műszer- és eszközparkkal, hogy létre tudjunk hozni egy kis kutatóbázist. Van egy saját fejlesztésű, egyedi növényvilágítás-vezérlő rendszerünk, amit kutatóintézeteknek szoktunk értékesíteni. A termékeink jellemzően a saját telephelyünkön, Szegeden készülnek.

Gazdálkodjon OKOSABBAN e-kiadvány a Magro.hu-tól

Soha nem volt még ekkora igény az okos döntésekre. Nagyon kiszámíthatatlanná vált a világ és benne a mezőgazdaság. A tavalyi, történelminek mondott aszályt idén egy meglehetősen csapadékos szezon követte. A 2022. őszi terményárak mostanra feleződtek és a drasztikus ármozgások…

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Forradalmasíthatja a szabadföldi zöldségtermesztés... Húszezer négyzetméteren szabadföldben ültetett póréhagymát teszteltek éjszakai LED-megvilágítással, és kiderült, a fény hatására a zöldség gyorsabban...
LED-világítás növényeknek a téli sötétségben... Gyakori probléma, hogy ősszel és télen a rövid nappalok és az alacsony hőmérséklet miatt nehézségekbe ütközik a növénytermesztés. Ez egyaránt érinti ...