LED-világítás növényeknek a téli sötétségben

Gyakori probléma, hogy ősszel és télen a rövid nappalok és az alacsony hőmérséklet miatt nehézségekbe ütközik a növénytermesztés. Ez egyaránt érinti a fóliasátrakban, üvegházakban termesztő gazdákat, gondot okoz a kutatóintézeti kísérleteknél, illetve az üzleti célú növénytermesztés során is. A növényeknek ugyanis intenzív megvilágításra van szükségük a növekedéshez, de Magyarország területén ebben az időszakban a fényszegény hónapok következtében, a rendelkezésre álló természetes fény nem elegendő. Ilyenkor mindenképpen pótvilágításra van szükség.

Mesterséges megvilágítást kell alkalmazni beltéri növénytermesztés esetén is, ahol teljesen zárt, számítógép-vezérelt rendszerben termesztenek mikrozöldségeket, salátát, fűszernövényeket pincékben, csarnokokban, vagy konténerekben.

Mindkét esetben kizárólag korszerű és energiatakarékos világítással lehet jó eredményeket elérni. A LED növényvilágítás az elmúlt években olyan mértékű fejlődésen ment keresztül, hogy mára nem csupán a hatékonysága miatt, de gazdaságilag is megéri alkalmazni. Nem beszélve arról, hogy a közeljövő energiaár-emelései még a beruházás megtérülési idejét is lényegesen lerövidítik.

LED technológia a növényvilágításban

A Ledium Black Sparkle® LED növénynevelő lámpákat kifejezetten kertészeti célokra fejlesztettük ki. A speciális, teljes spektrumú LED chipek optimális megvilágítást biztosítanak a növényeknek. 

A sugárzott fényben a megemelt intenzitású kék és vörös tartományok pedig fokozottan stimulálják a fotoszintézisben részt vevő receptorokat, ezáltal serkentve a növekedést. Egyedi esetekben a kibocsátott fény spektruma teljes mértékben a termesztett növény igényeihez alakítható.

A Black Sparkle® LED növénynevelő lámpákat több év kutatási és fejlesztési munkával alakítottuk ki mai formájára. A LED-technológia területén 15 év gyártási tapasztalatunk van, a növényélettan szakterületén neves hazai kutatók segítették munkánkat. Üvegházakban, fóliasátrakban kiegészítő világításnak már több helyen nagy hatékonysággal üzemelnek ezek a lámpák. Moduláris rendszerünk előnye, hogy többféle konfigurációt tudunk gyors átfutási idővel legyártani.

Palántanevelés

A palántanevelésben is alkalmaztuk már technológiánkat, és paprika-, édesburgonya-, paradicsom- és uborkapalántákat termesztettünk sikerrel.

Akvapóniás rendszerek

Termesztőközeg nélkül, vízen lebegő tálcákon neveltünk többféle fűszernövényt és zöldséget. Paprika és paradicsomnövényeink tökéletes minőségű termést hoztak LED lámpáink alatt.

Vízinövény-kertészet

A termesztési szezont meg tudtuk hosszabbítani exportra termelő vízinövénykertész partnerünknél, így a tél közepén is folyamatosan tudnak szállítani partnereiknek.

Kutatóintézeti üvegház

A régi 400W teljesítményű higanygőz lámpákat cseréltük le a Gabonakutató Kft. üvegházában a Black Sparkle Barrel lámpáinkra, harmadolva ezzel az energiafogyasztást.

A saját tervezésű lámpákban kizárólag élvonalbeli gyártók alkatrészeit használjuk fel (Osram, Lumileds, MeanWell), ezért lámpáink garantáltan hosszú élettartamúak. A moduláris felépítésnek köszönhetően a szervízelés is könnyen megoldható.

Mivel minden helyszín más és más, többféle sugárzási szögű optikai lencsével tudjuk szerelni LED lámpáinkat, ezáltal optimalizálni lehet a fényeloszlást.

A Black Sparkle® Modular LED növényvilágító lámpákat jelenleg 3 különböző teljesítménnyel gyártjuk:

65 W: 128 µmol
130 W: 256 µmol
195 W: 384 µmol

Javasolt felhasználási területek:

 • Palántanevelés
 • Orchidea világítás
 • Fűszernövény-termesztés
 • Chili paprika termesztés
 • Otthoni kertészet
 • Éttermi felhasználás
 • Vízinövény-kertészet
 • Beltéri növénytermesztés
 • Növénynevelő sátor LED-megvilágítás
 • Szállodák, középületek természetes fényt nélkülöző növénydekorációja
 • Élő növényfal megvilágítás

További információért vagy árajánlatkérés miatt keressen bennünket az alábbi elérhetőségeken.

A Black Sparkle® a Ledium Kft. Bejegyzett védjegye.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Forradalmasíthatja a szabadföldi zöldségtermesztés... Húszezer négyzetméteren szabadföldben ültetett póréhagymát teszteltek éjszakai LED-megvilágítással, és kiderült, a fény hatására a zöldség gyorsabban...