Olcsón juthatnak traktorhoz a leleményes gazdák

Afrikai gazdák milliói számára szinte elérhetetlen álom, hogy saját traktoruk legyen. Pedig ezzel feljavíthatnák a termelési hatékonyságukat. Ez azonban a jövőben egy egyszerű, mégis forradalmian új megközelítésnek köszönhetően megváltozhat. A megoldás lehetővé teszi a gazdák számára, hogy amikor szükségük van rá, használhassanak egy erőgépet. A Hello Tractor elnevezésű, dolgok internete (Internet of Things – IoT) alapján működő mobilos alkalmazás ugyanis összeköti a traktortulajdonosokat azokkal a gazdálkodókkal, akiknek szüksége lenne a gépekre.

Afrika lakosságának majdnem kétharmada függ a munkaigényes, önellátó gazdálkodástól. A mezőgazdaság gépesítésének költségei azonban megakadályozták, hogy a vidéki kisgazdaságok hatékonyabbá válhassanak és több élelmiszer előállítására legyenek képesek. A Hello Tractor elnevezésű, dolgok internete (Internet of Things – IoT) alapján működő mobilos alkalmazás viszont összeköti a traktortulajdonosokat azokkal a gazdálkodókkal, akiknek szüksége lenne a gépekre – írta meg a GreenBiz cikke alapján az Agrárszektor. A gazdák aztán a munkafolyamatok jellegét és az elvégzéséhez szükséges időt is számításba véve fizetnek a géptulajdonosoknak.

A Hello Tractor alkalmazás sokat segít az afrikai gazdák termelési hatékonyságának javításában - Fotó: Magro.hu, CSZS, Olaszliszka, illusztráció
A Hello Tractor alkalmazás sokat segít az afrikai gazdák termelési hatékonyságának javításában – Fotó: Magro.hu, CSZS, Olaszliszka, illusztráció

A John Deere-megállapodás

Azon túl, hogy ez óriási segítség a gépekkel nem rendelkező termelők számára, az alkalmazással a géptulajdonosok is jól járnak, hiszen profitábilisabbá teszi számukra a gépüket, ami így folyamatosan üzemelhet ahelyett, hogy időnként dologtalanul állna. Az applikáció ezen kívül a traktorok mozgását is nyomon követi, monitorozza az üzemanyag-felhasználást, beütemezi a karbantartási munkálatokat és lehetővé teszi a traktortulajdonosok számára, hogy lássák, ki vezeti éppen a gépet. 3 évvel ezelőtt a Hello Tractor egy megállapodást írt alá a John Deere-rel a gépgyártó által Nigériába szállított 10 ezer traktorból álló flotta kezeléséről. A megállapodásban kijelentették, hogy a gépekkel 22 millió acre (mintegy 8,9 millió hektár) földet fognak művelés alá vonni, amivel további 37 millió tonna élelmiszert fognak megtermelni, és létrehoznak 2 millió új munkahelyet.

Az egy főre jutó mezőgazdasági termelés Afrikában nagyjából csak a fele annak az átlagnak, amit a fejlődő világ többi részén megtermelnek az ágazat szereplői.

A gépesítés hiánya korlátoz

A Hello Tractor szerint épp a gépesítés hiánya a tartja vissza a kontinens termelőit attól, hogy kihasználja a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket. A Hello Tractor alapítója és vezérigazgatója, Jehiel Oliver a Reutersnek elmondta, hogy amíg a világon 100 négyzetkilométernyi megművelhető földre átlagosan 200 traktor jut, addig ez a szám Afrikában 8 körül alakul. Csak Nigériának 750 ezer traktorra lenne szüksége ahhoz, hogy elérje ezt a globális átlagot. Jehiel Oliver beszélt arról is, hogy a kistermelők nem engedhetik meg maguknak, hogy saját traktorral rendelkezzenek, de a géphez való hozzáférés előnyeiből részesülhetnek.

Ezért üzleti lehetőséget biztosítunk minden géptulajdonos számára, hogy kapcsolatba lépjen ezekkel a kistermelőkkel, miközben számukra is olyan szolgáltatásokat nyújtunk, amelyek növelik a hozamukat, jövedelmüket és természetesen csökkentik az elavult módszerekkel történő robotolást – mondta Jehiel Oliver a BBC-nek adott interjújában.

A Hello Tractor vezérigazgatója azt is közölte, hogy ügyfeleik több mint 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, és az applikációnak hála szinte mindegyikük megnövekedett jövedelmet és magasabb hozamot realizálhatott. A kétkezi munkánál egy traktorral átlagosan körülbelül 40-szer gyorsabban lehet elvégezni ugyanazt a feladatot, és a cég szolgáltatásai a fizikai munka költségének körülbelül egyharmadát jelentik – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Új MobilGAZDA alkalmazás segíti az agrár-és vidékf... Új alkalmazást fejlesztett ki az agrár-és vidékfejlesztési támogatásokat kérelmezők számára a Magyar Államkincstár. A mobilGAZDA néven futó applikáci...