Új MobilGAZDA alkalmazás segíti az agrár-és vidékfejlesztési támogatásokat kérelmezőket

Új alkalmazást fejlesztett ki az agrár-és vidékfejlesztési támogatásokat kérelmezők számára a Magyar Államkincstár. A mobilGAZDA néven futó applikáció mind a termelők, mind a falugazdászok, mind pedig a Kincstár számára gyorsítja és könnyíti az ügyintézést. Az idei Egységes Kérelem megnyílásával (április 7.) egyidejűleg bemutatkozó applikáció célja, hogy használatával a gazdálkodók valós időben és közvetlenebb kommunikációs csatornán keresztül informálódhassanak a támogatásaik kapcsán jelentkező lehetőségekről és kötelezettségekről. 

Az alkalmazás használata fokozza az információcserét – írta a MÁK. Használatával a kérelmek pontosabbá válhatnak, ami elősegíti a gördülékenyebb kérelemkezelést, a támogatási döntés hamarabbi meghozatalát és a gyorsabb kifizetést. A dinamikusabb ügyintézésen túl kevesebb helyszíni ellenőrzést is jelenthet a gazdálkodók számára az applikáció megfelelő használata.

Új MobilGAZDA alkalmazás segíti az agrár-és vidékfejlesztési támogatásokat kérelmezőket
Új MobilGAZDA alkalmazás segíti az agrár-és vidékfejlesztési támogatásokat kérelmezőket

Az idei Egységes Kérelem benyújtási időszak alatt már elérhető

A kincstár közleménye szerint a 2021. évi Egységes Kérelem benyújtási időszak (április 7. és június 9. között összesen 44 jogcímre) kiemelkedő újdonsága a mobilGAZDA, melynek célja a modern technológia nyújtotta lehetőségek kiaknázása az ügyfelekkel való lehető leghatékonyabb kapcsolattartás céljából. A felhasználók számára számos funkció elérhető.  Az alkalmazás segítségével a Kincstár gyorsan és egyszerűen tud információt szolgáltatni az ügyfeleknek, továbbá a gazdálkodók is könnyen és gyorsan tudnak adatokat megosztani a Kincstárral.

Ezek a funkciók vannak az alkalmazásban

Az ügyfélszolgálati funkciók között megtalálható az időpontfoglalás (ami március eleje óta elérhető a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon is), illetve mobileszközökre optimalizálva a kérdés-válasz felület, így a gazdálkodók bárhonnan, bármikor feltehetik kérdéseiket. Továbbá a Kincstár tájékoztató és figyelemfelhívó üzenetek és naptárbejegyzések küldését is tervezi. A beépített naptárban megjelennek az egyes gazdálkodókra érvényes, személyre szabott határidők. Ebben szerepelnek az olyan általános kérdésektől kezdve, hogy meddig kell benyújtani az Egységes Kérelmet, az olyan egyedi határidőkig, hogy meddig nyújtható be fellebbezés egy adott támogatási döntésre.

A tájékoztatási funkcióknál a gazdálkodók részletes információt kaphatnak a folyamatban levő és lezárt támogatási ügyeikről, kifizetési adataikról. Továbbá megtekinthető lesz minden ügyfélnyilvántartásba vett adatuk is. Ez utóbbiakról lehetőség lesz akár egy kattintással is hatósági bizonyítványt igényelni. Megtekinthetik még az Egységes Kérelmen beadott mezőgazdasági táblák adatait, illetve térképen is megjeleníthetik azokat, a térképi információkkal kiegészítve. Az applikáció egyik kiemelt funkciója a területmérés, mellyel az ortofotót és a legtöbb MePAR fedvényt is használva lehetséges poligont felmérni, melyet utána a gazdálkodók az Egységes Kérelem beadó felületén felhasználhatnak a kérelmezés során.

Az alkalmazás segítségével a termelők beadhatják egyes elektronikus bizonylataikat: a másodvetéseket és agrotechnikai műveleteket, illetve vis maior eseményeket jelenthetnek be. Újdonság, hogy a vis maior beadásnál lehetőség lesz geo-referált fényképet benyújtani az éppen zajló vagy lezajlott vis maior eseményről.

Képbeküldés segíti az ellenőrzési folyamatok egyszerűsítését

Egy másfajta fénykép-beküldési módszerrel is lehet majd találkozni. A fényképkészítés funkció segítségével a Kincstár kérésére a gazdálkodók fotókat küldhetnek be a mezőgazdasági parcelláikról. Mivel a rendszer eltárolja a fotókészítés pontos helyét és irányát, így a fotók alkalmasak lehetnek arra, hogy azzal helyszíni ellenőrzéseket váltsanak ki. Így a gazdálkodó területén nem feltétlenül kell költséges és hosszadalmas helyszíni ellenőrzést elvégezni. Ezáltal a kérelmek bírálata és kifizetése felgyorsulhat. A Kincstár bízik benne, hogy a jövőben az „önellenőrzés” ezen formája minél inkább elterjedhet, a gazdálkodók és a Kincstár kölcsönös előnyére.

A mobilGAZDA használata regisztrációhoz kötött – különböző funkciók érhetőek el egyszerűsített és emelt szintű regisztrációval, illetve ügyfélkapus hitelesítéssel –, de 2021. április 7-től ingyenesen elérhető a Google Play alkalmazásai között:

mobilGAZDA – Apps on Google Play

A mobilGAZDA a Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó, mobileszközökön működő alkalmazása, amely a gazdálkodók és a Kincstár közti kommunikációt segíti elő. Felhívjuk a figyelmét, hogy az alkalmazás használatához regisztráció szükséges, melyet az alkalmazáson és a https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/ weboldalon keresztül is megtehet.

 és App Store digitális tartalomszolgáltatóknál.

Az alkalmazással egyelőre főleg az Egységes Kérelemmel kapcsolatos és általános ügyintézés érhető el. A későbbiekben pedig intézkedések egyre szélesebb skálája lesz megtalálható az applikáción. A Kincstár tervei szerint az alkalmazás további hasznos funkciókkal is bővül a jövőben, segítve ezzel a gazdálkodókat és az őket támogató szakembereket (falugazdászokat) is.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Továbbra is lehet vis maior bejelentést tenni! Az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis maior bejelentésre. Ha esemény (például árvíz, belvíz) történt, és emiatt az ügyfé...
Június 30-ig!!!! Állatjóléti támogatás igénylése... A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kifizetési kérelmének benyújtására június 30-ig van lehetősége a határozattal rendelkez...
Július 1-ig!!! Állattartó telepek korszerűsítéséhe... Kevesebb, mint két hét áll rendelkezésre, hogy a fizetési kérelmet benyújtsák azok, akik állattartó telepüket szeretnék korszerűsíteni vagy valamely t...
Nemzeti Vidékstratégia és a 2013. 2. félévében meg... Pályázati cikksorozatunk 4. részében partnerünk a Palyaz.hu vezetője ismerteti  Nemzeti Vidékstratégia legfontosabb célkitűzéseit és a 2013. 2. félévé...
Kötelező képzések elvégzésén múlhat a támogatás... Vannak olyan mezőgazdasági támogatások, melyek kifizetése kötelező képzéshez kötött. Ezek június közepén kezdődtek és zömében augusztus 15-ig lezajlan...