Nurelle D: A legnagyobb felületen használt rovarölő szer repcében

Napjainkban az őszi káposztarepce Magyarországon a napraforgó után a második legfontosabb olajos kultúrnövényünk. Biztonságos termesztését hosszú tenyészideje miatt számos tényező befolyásolja. Ezen tényezők közül az egyik legfontosabb a rovar kártevők elleni védekezés, mivel a rovarok túlzott elszaporodása nyomán súlyos károk jelentkezhetnek a repceállományban.

A rovarok elleni hatékony védekezés alapja repcében az előrejelzésre alapozott kezelések pontos időzítése. Nem tanácsos a rovarok elleni kezelés idejét csak azért eltolni, hogy egy másik technológiai elemmel (pl. gyomirtással) egyszerre végezhessük el. Ezzel igaz, hogy megtakarítható egy kijuttatási költség, de a késedelem miatt elszenvedett kártétel ennek többszöröse is lehet. A táblaszintű döntéseket érdemes rendszeres határszemlékre alapozni, amely bár meglehetősen időigényes, de mindenképpen kifizetődő ráfordítás. Pontos időzítés esetén is előfordul, hogy egy termesztési ciklusban 4-5 rovarölőszeres beavatkozásra van szükség.

A kora tavasztól folyamatosan betelepedő ormányos fajok közül a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) és a repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) okozzák a legjelentősebb gazdasági kárt (1-2 kép). Károsításukkal gyengítik a növény állóképességét, szárazságtűrését, egészségét (gombás fertőzéseknek nyitnak utat). A megtámadott növény lankad, fejlődésében visszamarad, hervad, becői nem telnek ki. Ennek következtében csökken a termés mennyisége, nő a megdőlés veszélye.

A fentiek alapján tavasszal az első rovarölő szeres permetezést a kártevők betelepülésének megindulása után néhány nappal, programszerűen, kötelező módon el kell végezni. A betelepülés ideje számít, mert ha ezután ismét le is hűl az idő, az ormányosok már ott vannak a táblán (a repce tőlevélrózsájában, esetleg a talajrögök között), és károsítanak. Az ormányosbogarak betelepülése a kora tavaszi időszakban folyamatos, intenzitása az idő melegre fordultával növekszik. A tavaszi első védekezés éppen ezért csak olyan készítménnyel hatásos, amely megfelelő gázhatással és tartamhatással rendelkezik, valamint hideg időben is kifejti a hatékonyságát pl. Nurelle D 0,6 l/ha dózisban. Tavasszal a legnagyobb felületen alkalmazott rovarölőszer (Forrás: Kleffmann 2017). A Nurelle D bebizonyította, hogy méltó a repcetermesztők bizalmára: az elmúlt 18 évben 2 millió hektár repcét kezeltek a készítménnyel! Segítségével a gazdák (mai áron számolva) több mint, 180 milliárd forint értékű termést mentettek meg a kártevőktől!

Szárormányos bogár imágójának tojásrakási helye a repce szárán
Szárormányos bogár imágójának tojásrakási helye a repce szárán

Amikor a hőmérséklet néhány órára 15 °C fölé emelkedik, megjelenhetnek az első repce-fénybogarak (Meligethes aeneus). A kártevő fő kártételi ideje a virágzást megelőző, zöldbimbós állapot. Ilyenkor a virágbimbók még egy csomóban vannak. A fénybogár táplálék (virágpor) után kutatva átrágja a bimbókat és megsérti a bibét. Ha a bimbós állapot elhúzódik (a repce zöldbimbós állapotától kezdődően tartósan hűvös az időjárás) különösen nagy kárt tudnak okozni. A károsított virágból nem fejlődik becő. (A virágzati tengelyen csak a rövid virágnyelek maradnak.) Virágzás idején a fénybogár kártétele már elenyésző, mert a bibe megsértése nélkül hozzájut a táplálékául szolgáló virágporhoz.

A Nurelle D:

 • Kiváló hatás ősszel repcebolha, repcedarázs, kis káposztalégy és mocskospajor lárvák ellen
 • Legjobb hatás mindkét szárormányos faj ellen Þ csökkenti a fóma fertőzést
 • Megalapozza a védelmet a később betelepülő repcefénybogarak ellen
 • Hosszú tartamhatás hideg időben is (10 ºC alatt) Þ kiváló gázhatás
 • Ősszel és tavasszal 1-1 alkalommal felhasználható

Csapdázása a gyakorlatban az ormányosokkal együtt folyik. A repce-fénybogarak esetében a védekezés szükségességének megítéléséhez azonban nem a csapdák fogása, hanem a növényvizsgálat nyújt megbízhatóbb információt. Átlagosan 3-5 db repce-fénybogár imágó/növény észlelésénél már aktuális lehet a védekezés. A védekezési döntés meghozatalánál érdemes figyelembe venni, hogy amikor még csak a kis bimbókezdeményeket vagy a zöld bimbókat látjuk és az időjárás hosszabb távon várhatóan hűvös marad, már kisebb létszámú (1-2 db imágó/növény) repce-fénybogár is jelentős kárt tud okozni.

A fent említett tavaszi károsítók ellen kiváló hatékonysággal alkalmazható, a repce rovarok elleni védelmében etalonnak számító Nurelle D 0,6 l/ha-os dózisban. A Nurelle D kifejezetten a repcére optimalizált kombináció, a benne található két hatóanyag egymás hatását erősíti. A cipermetrin taglozó hatása révén az imágók már 1-2 órán belül elpusztulnak, míg a klórpirifosz-etil 7-10 napos biztos rovarírtó pajzsként is működik.

A Nurelle D biztosíték arra, hogy a virágzás előtt biztosan védjük meg a repcét a rovarok ellen. Az időben alkalmazott Nurelle D megfelelő alapot biztosít a meginduló repce fénybogár betelepedése ellen. Ez a technológia kiállta az idő próbáját, melyet bizonyít, hogy a szakemberek, felhasználók egybehangzó véleménye szerint a kora tavaszi időszakban a Nurelle D-nek nincs alternatívája a szárkárosító ormányosok ellen. ˮAz utóbbi évek kísérletei során összegyűlt tapasztalatok alapján a Nurelle-D a legalkalmasabb az első, szárormányosok elleni permetezésre.ˮ – Szántóné Veszelka Mária (rovartani szakértő, Kormányhivatal NTI, Balassagyarmat)

Szárormányos bogár lárvájának kártétele szárban
Szárormányos bogár lárvájának kártétele szárban

Nurelle D technológiai javaslat:

 • Az ormányosok betelepülésének figyelemmel kísérése (ha a nappali hőmérséklet eléri a +8°C) sárga ragacslapos csapdával, valamint határszemlék alkalmával az érési táplálkozás jeleinek (lyuggatás a leveleken, szurkálás a belső levelek nyelének fonákán ill. a szárkezdeményen) keresése.
 • Az első ormányos észlelése után 5-7 nap múlva számolni kell a tömeges betelepüléssel és ezt követően néhány nap múlva kezelni kell Nurelle D-vel (0,6 l/ha). A nagy repceormányos betelepülést követően kb. 5-7 nap múlva, míg a repceszár-ormányos 10-14 nap múlva kezdi meg a tojásrakást. Az előrejelzés pontossága nagyon fontos, mert a lerakott tojásokból kikelő lárvák ellen már nem tudunk védekezni, mivel azok berágják magukat a szár belsejébe, ahová már semmilyen készítménnyel nem tudunk a kártevők útán „nyúlni”.
 • A fenti technológiával sikeresen megvédhetjük a repce állományt a rovarok szempontjából legveszélyesebb időszakban, és a következő rovarölő szeres kezelésre már csak a virágzás előtt vagy virágzás kezdetén lesz szükség.
 • A Nurelle D keverhető ebben az időszakban a gyomok ellen Galerával vagy a gombabetegségek elleni Acanto Plus-al.*

A Nurelle D felhasználásának előnyei:     

 • A Nurelle D a legegyszerűbben felhasználható rovarölő szer a repcében, mivel gyári kombinációban kifejezetten a repcére kifejlesztve tartalmazza a klórpirifosz és a cipermetrin hatóanyagot. A Nurelle D esetében nincs szükség csomagok megvásárlására, mivel a kiszerelés (1 és 5 literes) lehetővé teszi akár 1,5 ha mennyiség megvásárlását is.
 • A Nurelle D-ben lévő két hatóanyag szinergista hatása révén biztosítja a legjobb hatékonyságot a repce kora tavaszi kártevői ellen. A benne lévő cipermetrin hűvösben is hatékony, míg a klórpirifosz-etil alacsony hőmérsékleten is begázosodik és a rejtett helyen megbúvó rovarokhoz is eljut.
 • A Nurelle D kiváló taglozó hatással is rendelkezik, mivel mindkétett kezelésre a legalkalmasabb készítmény a Nurelle D. A benne lévő piretroid hűvösben is hatékony, de tartamhatása nincs. A klórpirifosz-etil viszont már alacsony hőmérsékleten begázosodik, az áttelelt növények felületén – a levelek vastag viaszrétegében – megkötődve pedig hosszú tartamhatást biztosít
 • A Nurelle D-ben a legtöbb az egységnyi területre kijutó klórpirifosz-etil mennyiség, amely biztosítja a leghosszabb tartamhatást. A klórpirifosz-etil megtapadva az áttelelt növények felületén – a levelek vastag viaszrétegében – biztosítja hosszú tartamhatását.
 • A Nurelle D közvetetten csökkenti a fómás szárfertőzöttséget, mivel a Nurelle D megakadályozza az ormányosok kártételét (sérülések a növény szárán) és a repce jobb egészségi állapota révén ellenállóbb lesz a fómás megbetegedésekkel szemben. Kiválóan keverhető a fóma elleni egyik legjobb készítménnyel, az Acanto Plus-al*.

…és ne feledjük: „Minden rovarölő technológia annyit ér, amennyi Nurelle D van benne”.

A legnagyobb felületen használt rovarölő szer repcében (Forrás: Kleffmann 2017)

*DuPont márkaneve

Perényi József
Fejlesztő mérnök
Dow AgroSciences Hungary Kft

Részletes információval kapcsolatban keresse a Dow AgroSciences és a DuPont Magyarország Kft szaktanácsadóit, akik örömmel segítenek Önnek!

*A fent leírtak tájékoztató jellegűek.
Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékeken található címke utasításait!

(x)

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Áldását adta az EB – létrejön a világ legnagyobb ó... A két legrégebbi vegyipari konszern, azaz a Dow Chemical és a DuPont egyesülése már hónapok óta lóg a levegőben. Már csak az Európai Bizottság áldásár...
Corteva Agriscience néven önálló vállalatként kivá... A DowDuPont mezőgazdasági divíziója bejelentette a tervek szerint 2019. június 1-jével különváló vállalat nevét. A tervezett mezőgazdasági vállalat ne...
Genius WG – a legszélesebb hatásspektrumú gyomirtó... A Genius WG a kalászosokban előforduló legfontosabb egyszikű gyomnövények ellen nyújta a legjobb hatékonyságot. Jelenleg a piacon lévő legszélesebb ha...
Míg véget ér az ősz… (még) védjük meg a repc... A még fiatal, de homogén, jó kelésű állomány számára az őszi időszak kritikusnak bizonyulhat, mert ha a fejlődéséhez szükséges csapadék elmarad, a re...