Négy lábon járó fűnyírók

Attól függően kell juhot választanunk, hogy milyen célból szeretnénk tartani őket. A juhoknak ugyanis hús-, tej- és gyapjú hasznosítású fajtái is vannak. De mielőtt ezt eldöntenénk, jó ha tudjuk azt is, hogy megéri-e juhot tartani mostanság hazánkban?

A magyar juh mindig is közkedvelt volt, elsősorban az olasz felvásárlók között. Főként húsvét tájékán lendül fel a fiatal egyedek iránt a kereslet, de jellemzően egész évben viszik őket az ország minden tájáról. Ez a trend azonban most megtörni látszik.

Ma már nem olyan nagy üzlet leadásra juhot tartani (Fotó: veganallatvedelem.blogspot.com)
Ma már nem olyan nagy üzlet leadásra juhot tartani (Fotó: veganallatvedelem.blogspot.com)

 

Hajdú-Bihar megyében a szállítással nincsen gond. Heti rendszerességgel érkezik a felvásárló és viszi el a 25 kiló feletti juhokat. Az ár viszont már nem a régi, 35 kilós egyedekért kb 20.000 Ft-ot fizetnek, ami még az önköltséget sem fedezi, nem hogy nyereséget produkáljon. Nem véletlen, ha sokak kedve kezd elmenni a juhtenyésztéstől a térségben.

Békés megyében a helyzet még aggasztóbb a hírek szerint. Ott ugyanis már hónapok óta nem vásárolják fel a bárányokat. Az indok: nem kell már az olaszoknak.

Kedvtelésből megéri juhot tartani

Sokan vannak persze olyanok, akik nem eladásra szeretnének juhokkal foglalkozni. Nagyobb füves kerttel, birtokkal rendelkező gazdák egyre inkább leváltanák a benzines fűnyírót négylábű fajtára. Ezek az állatok pedig kiváló fűnyírók, így nagyobb területek ilyen irányú karbantartására bátran lehet őket tartani.

Parlagfüves területeken is érdemes juhot tartani, ugyanis nagyon kedvelik ezt a növényt. Előszeretettel fogyasztják, így ők is jól érzik magukat, mi pedig jól járunk, mert egy erősen allergén növényt pusztítanak ki. Egyre azonban vigyázni kell: ha a juhok által karbantartandó területen alacsony fák és cserjék vannak, ajánlott körbekeríteni azokat villanypásztorral, ugyanis a leveleket és a fiatal hajtásokat is rendkívül kedvelik.

De milyen juhot tartsunk?

Van egy fajta, amelyet egyöntetűen tud ajánlani több gazda is, ez pedig a kameruni juh. Igénytelen, a legeltetéses tartást jól bírja, így bio-fűnyírónak kiválóan alkalmas. Az sem mellékes, hogy igen szelíd jószág, valamint a húsa is finom, bár dekoratív külseje miatt nem sokan eszik meg. Inkább gyönyörködnek benne, amíg csak lehet.

A kameruni juh tökéletesen alkalmas nagyobb, füves területek karbantartására (Fotó: kamerunijuh.hu)
A kameruni juh tökéletesen alkalmas nagyobb, füves területek karbantartására (Fotó: kamerunijuh.hu)

 

A magyar merinó is egy igen ismert fajta hazánkban és sokan tartják is. Jól alkalmazkodott a hazai klímához, így legeltetni is kiválóan lehet, nem válogatós. Hústermelése közepes, de a kosok akár 100 kilogrammosra is megnőhetnek.

Ha a területkarbantartáson túl tejhez is szeretnénk jutni, akkor célszerű tejelő típusú juhot tartanunk. Ilyen például a Lacaune, amely egy francia fajta. Egy laktáció alatt 2-400 liter tejet képes adni. A szép tejhozam mellett azonban különlegessége abban is rejlik, hogy húsgyarapodása vetekszik egyes húsfajtákéval, így kettős hasznosításúnak is beillik.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A hazai juhtenyésztés aktuális helyzete és lehetős... Hova exportáljuk a legtöbb juhot, miből készítik a birkapörköltet valójában, miért csökkent a támogatások ellenére is a juhtartás? Cikkünkből megtudja...
A hazai juhtenyésztés aktuális helyzete és lehetős... Mit lehet tenni a juhtartás helyzetének jobbítása érdekében, napjainkban, mikor a Kérődző Szerkezet Átalakítási Program és az Agrár Környezet Gazdálko...
Juhállomány az unió országaiban Friss listát publikált az Eurostat az uniós birkaállományról. Nos, a legtöbb juh, a többi országot messze megelőzve, az Egyesült Királyságban él, össz...
Jön az újabb pénz szarvasmarha és juh tenyésztőkne... Folytatódik a kifizetés a húsmarha és a juh ágazatokban nyújtott kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból f...
Röviden, mindent a birkanyírásról Miért marad júniusra a birkanyírás, mi a leggyakoribb nyírási mód, hogyan marad nyugton a művelet közben az állat, mi lesz a levágott bundával, és per...
FM: a magyar merinó veszélyeztetett mezőgazdasági ... A magyar merinó juh veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta lett a vonatkozó legfrissebb FM rendelet szerint - közölte a Földművelésügyi Minisztérium...