Nagy dobás a mezőgazdaságban

Másképp működik a földárverés; több kutatás is indult a héten; előtérben a védjegyek a zöldség-gyümölcsök és a sertéshús esetén; támogatások, pályázatok és kifizetések; hétvégi programajánló. Részletek agrárhír-összefoglalónkban olvasható!

Órára pontosan határozták meg egy jogszabály hatályba lépését, ami rendkívül ritka eset a magyar jogalkotásban. 2014.04.22-e 20:00-kor lépett hatályba az a rendelet, mely által földárverést kizárólag mezőgazdasági igazgatási szerv végezhet. A földek árverési szabályait a mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló törvény tartalmazza. Ez azonban csak 2014. május 1-től lesz hatályos. Amennyiben az árverés sikertelen, az érintett föld az államé lesz, vagy a Nemzeti Földalapba kerül.

Sikertelen árverés esetén az államé is lehet a föld
Sikertelen árverés esetén az államé is lehet a föld

Nagy dobásra készül a Hewlett-Packard Informatikai Kft., a Széchenyi István Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI), és az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.. Az Új Széchenyi Terv pályázatán nyert 2 milliárd forintból egy mezőgazdasági tudásközpont létrehozásáról végeznek kutatást. A körülbelül 3 évig tartó projekt célja a mezőgazdasági szereplők üzleti döntéseinek segítése. Hasonlóan a Magro.hu mezőgazdasági piactér elveihez a tudásközpont is az ágazat információhiányát kívánja majd orvosolni.

Egy másik, körülbelül 2 hétig tartó kutatás is elindult a héten a Magro megbízásából. A felmérés a mezőgazdasági szereplők körében a mezőgazdaságban tapasztalható fizetési fegyelmet vizsgálja. Az eredményekről május közepén számolunk be a blogon. Addig is töltse ki Ön is a kérdőívet és segítse a fizetési fegyelem javulását!

Védelem, védjegyek

Derecske, 2014. április 17. Szabó Imre ügyvezető igazgató (Bold Agro Kft., bal) átveszi a KMS védjegy használatról szóló tanúsítványt
Derecske, 2014. április 17. Szabó Imre ügyvezető igazgató (Bold Agro Kft., bal) átveszi a KMS védjegy használatról szóló tanúsítványt

Újabb védendő tájelemekkel bővült a 2010-ben bevezetett úgynevezett helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (röviden: hmká). Az idei évtől a fa- és bokorcsoportok is csatlakoztak a kunhalmok és a gémeskutak mellé. Az előírás szerint ezentúl a lehatárolt, szántóterülettel körbevett facsoportot nem lehet kivágni. A megőrzés azért is fontos, mert 2015-től beszámíthatóak lesznek a zöldítési támogatásba.

Megkezdődött a Vitaricum védjeggyel jelölt zöldségek és gyümölcsök árusítása. Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke többek között arról is beszélt, hogy a védjegy támpontot nyújt az áruk származásának egyértelmű azonosításhoz. Hozzátette, elkezdődött a zöldség-gyümölcs szezon, és a termékek nagyon jó minőségűek.

Múlt héten írtunk a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyről. A héten pedig első körben 4 hazai sertéstenyésztő és egy húsfeldolgozó gazdaság meg is kapta a KMS jelölést. A használatáról szóló tanúsítványt már át is adták a jogosultaknak. Legközelebb május 8-án bírálják el az újabb beadott pályázókat.

Hírek támogatásokkal kapcsolatban

A támogatások szinten tartása cél. 2015-től azonban a termeléshez kötött támogatások 3,5%-ról 13%-ra növekszik. További cél, hogy az állattenyésztés aránya a mezőgazdaságon belül a jelenlegi 33-34%-ról 40%-ra nőjön.

Információink szerint rengetegen készülnek a május 1-jén induló Fiatal Gazda pályázatra. A keret valószínűleg ezért rendkívül hamar ki fog merülni. Érdemes tehát időben felkészülni, és előminősítést is végezni. A Fiatal Gazda pályázat mellett fiatal gazdálkodóknak is lehetősége van pályázni, melynek célja az oktatás, és üzleti terv elkészítése.

Újabb kifizetések történtek az elmúlt héten. Így kifizetésre került összesen 66 millió forint a tanyafejlesztési program keretében. 28 millió forint kifejezetten a tanyagazdaságok fejlesztésére, további 38 millió forint pedig útfelújításra, tanyagondnoki szolgálatok korszerűsítésére, villamosenergia-ellátásra, és gazdaság indítására.

Programajánló

Magyar szürkével is találkozhatnak majd a XXI. Állattenyésztési Napokra kilátogatók
Magyar szürkével is találkozhatnak majd a XXI. Állattenyésztési Napokra kilátogatók

2014.04.25 – 27. Hódmezővásárhely XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár

Valószínűleg senkinek nem kell már bemutatni a 21. alkalommal megrendezésre kerülő hódmezővásárhelyi állattenyésztési napokat. Állatbemutatók, szakmai előadások, versenyek mellett különböző show-k és parádék színesítik a programot.

2014.04.26. Sződliget, Floch-puszta – 14. Regionális Mezőgazdasági Szakkiállítás

Díjtalan belépéssel lehet látogatni az eseményt. Kulturális programok, veterángép-felvonulás, szakmai programok és állatbemutatók is várják az érdeklődőket. Az esemény reggel 9:00-tól délután 18:00-ig tart.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

MVH Közlemények – nov. 29 – dec. 2. Az erdei közjóléti létesítmények megvalósításához nyújtandó támogatás igényléséről szóló 159/2013. (IX.25.) MVH Közlemény módosításáról itt olvashat: ...
Pályázat a 2013. évi legkiemelkedőbb innováció eli... A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Szellemi...
Csak mezőgazdászoknak! Az agrárágazat szereplőit érintő fontos témákról lesz szó a szeptemberi Gazdag Gazda Roadshow 4 állomásán. Tudja, hogy hogyan változik a támogatási, p...
Néhány nap múlva startol a Gazdag Gazda roadshow! ... Négy helyszínen szervezünk konferencianapot arról, hogyan használható a leggyümölcsözőbben az e-kereskedelem az agráriumban. A menün marketingfogások,...
Támogatás trágyatárolók létesítésére A napokban kiadott közlemény szerint újabb támogatásra pályázhatnak hazánk gazdái. Ezúttal az állattenyésztők élvezhetik a támogatást, melyet trágyatá...
Állatjóléti támogatás érkezik a tejágazatba!... Egy friss pályázati kiírás érkezett ma a gazdákhoz, amelynek leginkább a tejesgazdák örülhetnek. Az állatjóléti támogatást elsősorban a gazdák emelked...