Munkás NAP – egy megvalósult felügyeleti rendszer, hálózati áramellátás nélkül

Felkérést kapott az OKOSFARM, egy zárt külterületi vadnevelő telep felügyeleti rendszerének megvalósítására. Eddig nem jelentett túl nagy kihívást, hiszen van már gyakorlatunk külterületi védelem és felügyelet kiépítésében.

A terület bejárásán derült ki, hogy a mintegy fél hektáros terület semmilyen hálózati vagy lokális áramellátással nem rendelkezik, a működéshez szükséges teljesítményt teljes mértékben alternatív módon kell előállítani. Mivel felügyeleti rendszerről van szó, a megrendelő igénye természetesen az volt, hogy a felügyelet 7/24-es formában, azaz teljes üzemidőben rendelkezésre álljon. További igény volt, hogy a terület lehetőség szerint teljes vizuális lefedettséggel rendelkezzen, és a bejárati pontokon a személyfelismerést biztosítsuk. Az információtovábbítás is a feladat része, hiszen helyszíni őrzés nincsen.

A feladat egy zárt külterületi vadnevelő telep felügyeleti rendszerének megvalósítása volt

Korábban már végeztünk olyan feladatot, ahol egyes részegységeket, amelyeket a központtól távol eső helyen kellett elhelyezni, és áramellátás nem állt rendelkezezésre, napelemes technológiával hajtottunk meg és a jelet vezeték nélkül továbbítottuk a központi egység felé.  

Ebben a projektben a rendszer teljes energiaellátását napelemmel kellett megoldani, olyan módon, hogy a napsütésmentes (éjszaka és borult időben) órákban is rendelkezésre álljon a jelfeldolgozáshoz és jeltovábbításhoz szükséges energiamennyiség.  Ehhez méretezni kellett a napelem méretét, amely előállítja a szükséges áramot, valamint tervezni kellett az energia tárolás kapacitását, amelyet ipari akkumulátorok felhasználásával oldottunk meg.

Mire használja megrendelőnk a rendszert (feladatok):

 • Általános áttekintés/távoli betekintés
 • Személyforgalom ellenőrzése
 • Külső behatolások detektálása
 • Esetleges vadkár elemzése

A rendszer tervezésénél a következő szempontokat kellett figyelembe venni:

 • Az ellenőrző pontok elhelyezési lehetőségének vizsgálata
 • A teljes vizuális kontrollhoz szükséges eszközök kiválasztása
 • Domborzatnak megfelelő magasponti kiemelő eszközök méretezése
 • A központi egység elhelyezésének lehetőségei
 • A beépített eszközök energiaigényének kalkulálása
 • Az energiaforrás – napelem elhelyezésének vizsgálata
 • A 7/24 működéshez szükséges energiatároló kapacitás méretezése
 • Adattovábbító technológia kiválasztása
 • A rendszer védelmének biztosítása
 • További bővítési és integrációs lehetőségek vizsgálata
A rendszer teljes energiaellátását napelemmel kellett megoldani

Környezeti szempontból a következő tényezőket kellett figyelembe venni:

 • Napelemtábla legoptimálisabb elhelyezése (megfelelő magasság, tájolás)
 • Megfelelő stabilitás az altalajban
 • Szélterhelés
 • Villámcsapás veszélye
 • Hőmérsékletingadozás
 • Csapadék, nedvesség
 • Egyéb kültéri üzemviszonyoknak megfelelő kitettség

A megvalósítás a felsorolt peremfeltételek mentén történt meg. A napelemtábla elhelyezése betongyámos faoszlopra került, olyan tájolással hogy a terepviszonyokhoz képest a lehető legtöbb napsütéses órában „dolgozzon”. A napelem vezérlő egység, az akkumulátor valamint a felügyeleti rendszer központi egysége ugyanezen az oszlopon egy nagyméretű dobozban került elhelyezésre, megfelelő magasságban szerelve, és szabotázsvédelemmel ellátva.

A vizuális végponti eszközök (kamerák) további oszlopokon lettek elhelyezve, a villámvédelem biztosításával. A projekten lehetőség volt a végponti elemek, és a központi egység között kábeles kapcsolat megteremtésére, így egy kábelen megoldható volt az eszközök jeltovábbítása és hálózati ( POE) táplálása.

Az információ tárolása helyszínen történik. A betekintés két módon történhet. A helyszínen vezetékes kapcsolattal, illetve mobilhálózaton keresztül. Ehhez egy speciális ruotert használtunk fel, amely amely fogadja a mobil szolgáltató által biztosított adatkártyát, és képes a folyamatos adatforgalom biztosítására is. Az adattovábbító egység tápellátását szintén a napelem és a hozzá tartozó akkumulátor kapacitás látja el. 

A betekintés a helyszínen vezetékes kapcsolattal, illetve mobilhálózaton keresztül történhet

A helyszínen felügyelet nincs, ezért ügyfelünk szinte kizárólag a hálózaton történő adat lekérdezést használja. Ez több szempontból is hasznos, hiszen felügyeleti szoftver használatával asztali gépről irodai körülmények között monitoron jó minőségben megoldható a betekintés, a letöltések, de akár a rendszer távdiagnosztikája, beállítási paraméterek megváltoztatása is. 

Amennyiben azonnali betekintésre van szükség, mobiltelefonos applikáció segítségével bárhonnan, okostelefon segítségével, mobil internet használatával biztosítható.

Az OKOSFARM által telepített OKOS FEELÜGYELET a 21. század technológiája, amely egyesíti az alternatív tápellátás, a digitális technika és mobil kommunikáció nyújtotta lehetőségeket.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A Dunántúlon kell céget alapítani Idén korábban kell irtani a parlagfüvet; sok cég dől be az állattartás területén, de a Dunántúlon kevesebben mennek tönkre; előrelépés a GMO-ügyben; K...
VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok A Kaposvári Egyetem idén már 8. alkalommal rendezi meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat szeptember 26-28. között. A rendezvény az elmúlt években o...
Elkészült az új vadgazdálkodási törvény koncepciój... Elkészült az új vadgazdálkodási törvény koncepciója, amelyet csütörtöktől széleskörű társadalmi vitára bocsátanak - mondta a Földművelésügyi Minisztér...
Még két hétig véleményezhető a vadgazdálkodási tör... A Földművelésügyi Minisztérium két héttel meghosszabbítja a vadgazdálkodási törvény koncepciójának véleményezési határidejét és egyúttal társadalmi vi...
Januártól indulhat az új vadászati törvény Az előzetes információk szerint az új vadászati törvény egyes rendelkezései már 2016. január 1-jén hatályba léphetnek. Sok az újdonság a törvényben, d...
A vadak is igénylik a törődést télen Ugyan jelenleg nincsen sok hó hazánk erdeiben, a vadak mégis már-már elvárják, hogy törődjünk velük. Ezért az etetést még az enyhébb, hómentes téli na...