A Dunántúlon kell céget alapítani

Idén korábban kell irtani a parlagfüvet; sok cég dől be az állattartás területén, de a Dunántúlon kevesebben mennek tönkre; előrelépés a GMO-ügyben; Kína mezőgazdasági importot ösztönöz, és talajerózióval küzd; borászok, méhészek, állattartók kaptak támogatást. A részletekért olvassa el heti agrárhír-összefoglalónkat!

A parlagfűnek is jót tett a kedvező időjárás, sajnos gyorsan fejlődött, és már korán megjelent. Emiatt korábban kezdődik a virágzás, és az irtását is hamarabb el kell kezdeni. A földtulajdonosok mellett a földhasználóknak is meg kell akadályoznia a virágbimbók kialakulását kül- és belterületen egyaránt. A határidő idén JÚNIUS 30-a! A virágzási időszak alatt pedig folyamatosan irtani kell. Mulasztás esetén a bírság 15.000 Ft-tól 5 millió Ft-ig terjedhet. Már megbírságolt földhasználó esetében a bírság a 1,5-szeresére nő. A mezőgazdaságban a gyommentesítés mellett a táblaszegélyek gondozását is el kell végezni. Kérdés esetén a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz vagy a Magyar Növényvédő és Növényorvosi Kamarához lehet fordulni.

Sok cég alakul az állattartás terén, de sok be is dől
Sok cég alakul az állattartás terén, de sok be is dől

A Bisnode, nemzetközi cégminősítő a mezőgazdasági vállalkozások működését vizsgálta. (Nem tartalmazza az egyéni vállalkozókat, őstermelőket, és azokat a vállalkozásokat sem, ahol nem főtevékenységként jelölték meg a mezőgazdaságot). A felmérésből kiderült, hogy az állattartással, erdő- és vadgazdálkodással foglalkozó cégek esetében több mint 2,5% a bedőlési arány. A növénytermesztés és halászat terén „csak” 1,5%-ról beszélhetünk. Az elmúlt 1 év adatai alapján az látszik, hogy a növénytermesztők 1,2%-a, az állattartóknak viszont 2,75%-a válik fizetésképtelenné egy év alatt. Nógrádban 100-ból 7 cég szűnik meg 1 éven belül fizetésképtelenség miatt.

A legjobb helyzetben nem meglepő módon a gazdaságilag fejlettebb nyugati megyék, Zala, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye van. Itt 1,5% alatti a bedőlési arány. A statisztikát az is rendesen befolyásolja, hogy az elmúlt évben kétszer annyi cég jött lére a mezőgazdaságban, mint az előző évben. Főleg a magasabb bedőlést produkáló ágazat, az állattartás terén születnek új vállalkozások. Ezen a téren átlagosan 40 napra történik a számlák fizetése, a késők átlagosan 24 napot csúsznak. A növénytermesztőknél átlagosan 25 napra fizetnek, és 18 napos késéssel lehet számolni. Hazánkban 14.000 társas vállalkozás tevékenykedik az agrár szektorban, ezen belül:

  • 40%-uk növénytermesztés,
  • 38%-uk állattartás,
  • 20%-uk erdő- és vadgazdálkodás
  • 2%-uk halászat területén működik.
Határon túl

Megtörtént a sokak által várt első lépés az EU tagországai között a génmódosított termékeket illetően. A javaslat lehetőséget teremt a tagállamoknak arra, hogy egy egyébként uniós szinten termesztésre engedélyezett GMO-t kitiltsanak a saját területükről vagy annak egy részéről. A tervezett szöveg környezetvédelmi, társadalmi, gazdasági, várostervezési, földhasznosítási és agrárpolitikai okokat említ, de a tagállamok másra is hivatkozhatnak majd. A javaslatot még az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia, és feltételezhető, hogy a GMO-gyártásban érdekeltek megvétózzák egy nemzetközi fórumon. Egyelőre egy biztos pont látszik hazai viszonylatban. A magyar alaptörvény kimondja, hogy mindenkinek joga van a testi lelki egészséghez, és ezt Magyarország a többi között GMO-mentes mezőgazdasággal segíti elő.

Kína segít a vevőiknek megfelelő ízlésvilágot megismerni
Kína segít a vevőiknek megfelelő ízlésvilágot megismerni

Múlt hétvégén nyílt meg a kelet-kínai Ningpo-ban a Ningpo-Kelet-Közép-Európa (KKE) gazdasági és kulturális hét, amiben magyarok is részt vesznek. A kínai minisztérium az országba irányuló mezőgazdasági és állati eredetű termékek bevitelét kívánja támogatni, mivel ezekre van a legnagyobb szükség az említett kínai térségben A bevitelt támogatja majd a termékek márkaépítése, hogy a kínai vevők ízlésének megfelelő csomagolásban és színvilággal jelenjünk meg a piacon, és hatékony legyen az értékesítés a kelet-ázsiai régióban.

Kína nem csak gazdasági és kulturális rendezvényével került a hírekbe, de az ott jellemző kritikus állapotú természeti környezeti, víz, levegő és talaj minőségével is. A tegnap, az AGRO.bio díjátadó ünnepségén is elhangzottak szerint a világon mindenhol probléma a talaj minőségének romlása, de ez az ázsiai országban kritikus méreteket ölt. A mezőgazdaságilag művelhető terület tavaly több mint 80 hektárral csökkent, és az ország teljes területének 31%-át (295 millió hektár) érinti a talajerózió.

Támogatások kifizetése
84 méhész részesül az aktuális támogatásból
84 méhész részesül az aktuális támogatásból

Eddig több mint 1,32 milliárd Ft került kifizetésre új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésének támogatására. Ebből a héten 48,9 millió Ft-ot utaltak a támogatottaknak. Az 1,38 milliárd Ft-os keretösszegből fennmaradó részt június végéig mind kifizetik az arra jogosultaknak. Az állattartók támogatott állat-egészségügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe az MVH által folyósított támogatás keretében. A héten baromfi ágazat részére 22,7 millió, egyéb állatfajok részére 65,9 millió Ft-ot utalt a hivatal.

A sertésfeldolgozást végző üzemeknek 125,3 millió Ft-ot fizettek ki. A támogatottak az összeget gépekre, technológiai berendezésekre, feldolgozó eszközökre, hűtőtérrel rendelkező tehergépjárművekre költhetik. A méhész gazdálkodóknak is folytatta az MVH a kifizetések folyósítását, amit vándoroltatáshoz, mézkinyeréshez, léptároláshoz szükséges új eszközök beszerzésére, elméleti ismeretterjesztésre lehet fordítani. 84 méhész és egyesület részesedik a 6,3 millió Ft-ból.

Megkezdődött a szőlőültetvény szerkezetátalakítási és -átállítási támogatások kifizetése, mely összesen 3,46 milliárdos keretösszegből történik. 27 szőlész-borász számára a héten 147,4 millió Ft utalása történt meg.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei nyomán készült.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Folytatódik a különböző ágazati támogatások kifize... A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közreműködésével folyamatosan teljesíti a különböző ágazatokat ...
Méhészeket támogató kifizetések Folytatódik a méhész-gazdálkodókat segítő támogatások biztosítása is. A Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében a vándoroltatáshoz, mézkinyeréshez ...
Több mint 1 milliárd forint jut borászati géptámog... Az új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésének támogatására a héten 48,9 millió forintot fizet ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési ...
Támogatások és költségtérítések borászoknak... Az MVH a 33. héten két, bortermelők számára érdekes közleményt adott ki. A 124/2014-es számú kifizetési keretösszegről, a 125/2014-es pedig költségtér...
VIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok A Kaposvári Egyetem idén már 8. alkalommal rendezi meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat szeptember 26-28. között. A rendezvény az elmúlt években o...
Méhészek figyelem! Újra igényelhető támogatás a méhészek által használt gépjárművek után. Valamint közeleg a határidő a varroa atka elleni védekezés támogatási igényének...