2,3 milliárdos beruházást tervez jövőre a KITE

Erősödik a precíziós gazdálkodás, Szerbiában terjeszkednek, faiskolát alapítottak, és speciális szakműhelyt építenek. A Szabó Leventével, a KITE Zrt. (Kukorica és Iparinövény Termelési Együttműködés) vezérigazgatójával készített beszélgetésből szemléztünk.

Hogyan alakult a KITE 2017-es éve?

Idén a korábbi évekhez hasonló növekedésre számítunk. 2014-től kezdődően, amikor új tulajdonosi körbe került a KITE Zrt., nem lehet okunk panaszra. Az árbevétel ebben a néhány évben több, mint 70 milliárd forinttal emelkedett, 2017-ben pedig a KITE és kapcsolt vállalkozásainak árbevétele meghaladhatja a 270 milliárd forintot.

Ismét jó évet zárt a KITE, jövőre további fejlesztések lesznek - Fotó: Pixabay, 12019
Ismét jó évet zárt a KITE, jövőre további fejlesztések lesznek – Fotó: Pixabay, 12019
Év közben a KITE megjelent a szerb piacon és faiskolát hozott létre. Ezek mennyire váltak be?

A KITE-Tagliani Faiskola termelését 2016-ban indítottuk el Nagycserkeszen és most jutottunk el az első almaoltvány kitermeléshez. Azaz eddig csak a költségeivel számolhatunk. A faiskolánk jelenleg 27 hektáros, de jövőre tervezzük, hogy ezt az üzleti tevékenységet is tovább bővítjük. Olyannyira, hogy újabb fejlesztésekre lesz szükség. A szerb piacon való megjelenésünk az első lépése volt a cég külföldi terjeszkedési terveinek. A KITE d.o.o., a KITE Zrt. 100 százalékos tulajdonában lévő szerbiai leányvállalat, május 1-jétől kizárólagos forgalmazója a John Deere-nek és a JCB-nek déli szomszédunknál.

Induló vállalkozásként fél év alatt képes volt kitermelni a tárgyévi költségeit, eközben a piaci részaránya is számottevővé vált. Úgy tervezzük, hogy a KITE Zrt. mintájára továbbfejlesztjük tevékenységi köreit, hisz most még csak gépkereskedelem, alkatrész-kereskedelem és szervizszolgáltatás szerepel a kínálatában.

Magyarországon hogy sikerült az év?Jövőre mintegy 2,3 milliárd forintnyi beruházást tervez az ország legnagyobb integrátora, a KITE Zrt. A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb cége 2018-ban is agrotechnológiai és műszaki újdonságokat kínál a gazdálkodóknak. Interjú az óriásvállalat vezérigazgatójával.

Az alkatrészek és gépek továbbra is jól fogynak

A változatlanul jól teljesítő vetőmag- és növényvédőszer-kereskedelem mellett, az alkatrész-kereskedelmünk is tovább növekedett, s ugyanezt mondhatom el a gépkereskedelemről is. Az általunk forgalomba helyezett gépek számának növekedésével párhuzamosan emelkedik a szerviz iránti igény. Ezt a szerelők létszámának és tudásának folyamatos fejlesztésével tudjuk lekövetni annak érdekében, hogy vevőink elégedettsége tovább javuljon.

A precíziós gazdálkodás egyre nagyobb teret hódít magának. Jelenleg 100-120 ezer hektáron történik differenciált inputanyag-kijuttatás az országban, emellett általános a precíziós gazdálkodás iránti erősödő bizalom. A precíziós mezőgazdaságról itt számoltunk be korábban.

Az elmúlt pár év tapasztalati eredményeit felhasználva készítettünk egy kimutatást, melyben a hagyományos és a precíziós gazdálkodás közötti különbségeket igyekeztünk feltárni a jövedelmezőség szempontjából. Nem a forintban kifejezett összeg a lényeges, hanem a tendenciák, a nagyságrendek a fontosak.

A tanulmány szerint a technológiánk mentén precíziósan gazdálkodó termelők, a vizsgált táblákon magasabb hektáronkénti jövedelmet értek el valamennyi szántóföldi kultúra (búza, repce, kukorica, napraforgó, szója) esetében, mint az összehasonlítás alapjául szolgáló hagyományos módon művelt területeiken.

2018-ban tervezzük átadni a KITE Zrt. speciális szakműhelyét, ami a tevékenységi kör bővítését jelenti. Azokat a részegység-javítási és -felújítási feladatokat fogjuk itt elvégezni, amelyekhez speciális szakműhelyi körülmények, szaktudás és szerszámok szükségesek. Az új szakműhelyünkben képesek leszünk dízelmotorok komplex felújítására és féktermi körülmények közötti bejáratására, tesztelésére. Továbbá dízelüzemanyag-ellátó rendszerek javítására és tesztelésére, DPF szűrők felújítására, valamint további számos speciális szerszámozottságot és szaktudást igénylő feladat elvégzésére. Ez egy új szolgáltatás, és azért kerül Nádudvarra, mert itt található a KITE Zrt. legnagyobb alkatrészraktára. Így gyorsítani tudjuk majd a javítást, a szükséges alkatrészek csak egy karnyújtásnyira lesznek. Ez a beruházásunk közel 500 millió forintba kerül, a Kecskeméti Alközpont pedig 1 milliárd forintért épül fel.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el a Magyar Mezőgazdaság oldalán.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A mikrogranulált starter műtrágyákról… Mára a precíziós gazdálkodás egyik alap eleme a starter műtrágyák használata. Jelentősége már az évek során bizonyított. Fontos és szükséges növényein...
GPS technológiák a mezőgazdaságban Sokaknak a GPS és a GIS technológia még kínai lehet, de a gazdálkodók egy része már igen régen élvezi a precíziós gazdálkodás előnyeit. Gépek pontos h...
Kamera, amely a gyümölcs érettségét is érzékeli... Egy új kamera lehet a precíziós gazdálkodás következő nagy találmánya. Az említett eszköz azt is észreveszi, ha a zöldség, gyümölcs érett, esetleg már...
A precíziós mezőgazdaságé a jövő A népességnövekedéssel párhuzamosan a mezőgazdaságban tevékenykedőknek fel van adva a lecke: az egyre kisebb termőterületen egyre több és jobb minőség...
Innovatív ötletek kellenek a hazai növénytermeszté... Magas színvonalú agrotechnológia nélkül nem lehet versenyképes a hazai növénytermesztés. Ez ugyanis az alapja annak, hogy emelni tudjuk a gabonafélék ...
4 év, 1 millió látogató – eddig ez a Magro.hu... 2012 nyarán azért indítottuk el a Magro.hu mezőgazdasági piacteret, hogy az internet üzleti célú használata elterjedjen a hazai mezőgazdasági szereplő...