Marad a drága gyümölcs, tartósan emelkednek az árak

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje. Ez derült ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben. Miközben 2019 első felében a mezőgazdasági árak átlagosan 8,9 százalékkal, az ideiben ennél mérsékeltebben, 6,5 százalékkal emelkedtek. Az egész élelmiszer-terméklánc ármozgásait nézve az emelkedő trend fennmaradt – mondta Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

A mezőgazdasági árak már 7 éve folyamatosan nőnek. Igaz, mivel az ár hullámzik, a termelő kevésbé érzékeli az emelkedést, a fogyasztó viszont biztosan – ismertette a hátteret Fórián Zoltán. Továbbra is főként a mezőgazdasági árak hullámzanak az élelmiszer-termékláncban, az élelmiszerek fogyasztói ára viszonylag egyenletesen emelkedik. Az idei, rendkívüli évben eddig leginkább a fogyasztói árak nőttek, amelyek erőteljesen húzzák felfelé az inflációt. A folyamat mögött több tényező együttes hatása húzódik meg. Az egyik a hiánypszichózis, amelyet a koronavírus-járvány előtt elég régen érzett a hazai fogyasztó – mondta a szakértő a Világgazdaságnak.

A drága gyümölcs felértékeli a saját termesztést is
A drága gyümölcs felértékeli a saját termesztést is

Spájzolás, forgalomnövekedés

A várható hiány feltételezése olyan válaszreakciókat hozott elő, mint a felhalmozás, a helyi termékek preferálása, a takarékos fogyasztás és az online vásárlás. Áprilisban éppen ezek miatt érték el növekedési csúcsukat (éves alapon 8,7 százalékot) az élelmiszerek már tavaly ősz óta folyamatosan emelkedő fogyasztói árai. Azóta is tart a drágulás, bár némileg lassabb tempóban (7,8-8,4 százalék). Az áremelkedést a bővülő kereslet segítette, amely bár korábban is emelkedett, de a tavasszal egy sajátos löketet is kapott.

Az árnövekedést a rendkívüli időjárás okozta terméskiesés és az állatjárványok hatása is fokozta. A koronavírus nyomán ugyanis rövid időre világszerte elszakadt az ellátási lánc, majd lassan megint helyreállt. Új vásárlási és fogyasztói szokások alakultak ki. Az online csatorna térnyerése ennek kapcsán felgyorsult, és a megnyert tér tartósan meg is marad az agrárszakértő szerint.

Azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet a helyi termékek felértékelődésével kapcsolatban. Ha nem dolgozik rá tartósan a képzés és a közösségi marketing, akkor a most elért előrelépés nem lesz tartós. A kompetencia-központ várakozásai szerint az év hátralévő hónapjaiban az élelmiszer-drágulás tovább lassul. A fogyasztói árak az idén 7 százalékkal, a mezőgazdasági árak pedig 6 százalékkal emelkedhetnek. Az utóbbiakat az első fél évben inkább az állat- és állati termék-árak húzták felfelé, ezek egy év alatt 8,9 százalékkal nőttek, az áremelkedés a növények esetében 5,2 százalékos.

A legjobban a sertés és a gyümölcs drágult

A sertés ára a márciusig tartó egy évben lendületesen emelkedett, majd 20 százalékkal visszakorrigált. Azonban a vágósertés az első fél évben így is 24 százalékkal többe került, mint egy évvel korábban. Fórián Zoltán szerint az emelkedésben elsősorban az afrikai sertéspestis miatti kivágások okozta világpiaci keresletbővülés, a korrekcióban pedig már inkább a koronavírus húsipari hatásai érvényesültek. A sertéspestis németországi megjelenése miatt most újra lefelé mennek az árak. A gyümölcs az időjárási anomáliák és a tavaszi szállítási nehézségek miatt drágult. A kompetencia-központ várakozásai szerint tartósan drága gyümölcsárakra kell számítani. A drága gyümölcs felértékeli a saját termést, amire szükség is van, hogy a szektor leépülése ne történjen meg – mondta Fórián Zoltán.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Németh István Németh István - Magro.hu szakértő Közgazdász, a Magro.hu online mezőgazdasági piactér egyik alapító-tulajdonosa és ügyvezetője, valamint a James ...
A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Dr. Csízi István A Debreceni Egyetem ATK Karcagi Kutatóintézetében dolgozik a Juhászati és Gyepgazdálkodási Osztály vezetőjeként. A fenti munkakörben eltöltött 19...
Jóvér János Jóvér János Okleveles környezetgazdálkodási agrármérnök, a Debreceni Egyetem ATK Karcagi Kutatóintézet kutatója. Tanulmányait a Debreceni Egyet...
Dr. Czimbalmos Róbert Dr. Czimbalmos Róbert   Okleveles agrármérnök, térinformatikus szakmérnök, a Debreceni Egyetem ATK Karcagi Kutatóintézet kutatója, tudomá...
8,9%-kal csökkentek áprilisban a mezőgazdasági ter... Ez év áprilisában 8,9%-kal voltak alacsonyabbak a mezőgazdasági termelő árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. A csökkenés a növényeknek vol...