Kuvaszkölykökkel védekeznek a nagyragadozók és a tolvajok ellen

Úgy néz ki, megtelepedett a barna medve a Bükk környékén. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai azt feltételezik, hogy az 1200 egyedet számláló szomszédos szlovákiai állományból több állat is Magyarországra költözött. Az emberre is veszélyes nagyragadozó a médiában csak egy érdekes téma, de a Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és a Nógrád megyei állattartó gazdáknak könyörtelen valóság. Bár a medve nagyon erős és elszánt, az összetett és változatos védekezés hatásos lehet ellene. Ennek a rendszernek fontos része a pásztorkutyák tartása. A Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Program pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a gazdák ingyen juthassanak olyan kuvaszkölykökhöz, akikből később a nyáj vagy a csorda védelmezője lesz.

A Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Program kettős célt kíván elérni.

  • Egyrészt a hazánkba visszatelepült nagyragadozók védelmét azáltal, hogy a Hungarikummá választott magyar kuvasz fajtával oldja meg az állattartó gazdák jószágainak védelmét a medvétől, a farkastól és a hiúztól.
  • Másrészt, hogy a ragadozók jelenlétével összefüggésben az adott térségben elősegítse a kuvasz munkakutyaként való megőrzését.
Kutyák, a nyáj és a pásztor társaságában a legelőn
Kutyák, a nyáj és a pásztor társaságában a legelőn

A 2016. február 14-én indult programot az Erdélyből származó Szép Ábrahám vadgazda mérnök vezeti. Eddig 9 gazdához vittek kis kuvaszokat, és ugyan 2 helyszínen a rossz tartási körülmények miatt nem maradhattak meg, a többi 7 állattartónál kiválóan megállták a helyüket a fehér bundájú ebek.

Szép Ábrahám vadgazda mérnök tart előadást a Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Program eredményeiről Pétervásárán, ahol néhány hónapja a városba látogatott egy barna medve
Szép Ábrahám vadgazda mérnök tart előadást a Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Program eredményeiről Pétervásárán, ahol néhány hónapja a városba látogatott egy barna medve
Így működik a Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Program

Előzetes környezettanulmány után a tartási körülményeknek megfelelő állattartók törzskönyvezett kuvasz kölyköket kapnak egy éves szerződéssel. Ebben vállalják a kutyák megfelelő nevelését és tartását. Ha az egy év alatt tartási vagy nevelési problémák adódnak, a kuvaszok visszakerülnek a tenyésztőhöz. Ha pedig minden rendben volt, a kutya az állattartó gazda tulajdonába kerül. Korábban itt írtunk arról, hogy a gyakorlatban Bekölcén hogy vált be a program.

A program továbbá segíti a lakosság és a nagyragadozók együttélését az érintett régiókban. Nagyon fontos elem, hogy bemutatja a konfliktuskezelő módszereket, amelyek bevezetésében is közreműködik. Ilyen módszer az egész napos emberi jelenlét, a nyájőrző kutyák kezelése, a szamár, a villanypásztor a rémzsinór, illetve a hang és fénytechnikai eszközök alkalmazása.

A kuvasz, mint munkakutya tökéletes társ a nyáj őrzésében
A kuvasz, mint munkakutya tökéletes társ a nyáj őrzésében
Az egyetemistákat is segítik

Azért, hogy a szakmát is bevonják, vadbiológusok, természet- és környezevédelmi, agrár- és vadgazda mérnök hallgatók gyakorlati munkájához segítenek helyszíneket biztosítani. Így a hallgatók működő rendszerekben tanulmányozhatják a nyájak, a csordák, és a pásztorkutyák jellemzőit és összefüggéseit.

A programban ezeken túl még kutatást is végeznek: a nagyragadozók és a háziállatok közötti interakciókat és viszonyt vizsgálják. Ehhez nappali és éjszakai hőkamerás megfigyelést alkalmaznak. Így nyomon követhetik a farkasok és kuvaszok közti, valamint a farkasok és haszonállatok közti interakciókat, továbbá megvizsgálhatják a haszonállatok nagyragadozó támadásra adott stresszreakcióit. Itt arról olvashat, hogy visszatelepülnek a nagyragadozók Magyarországra.

A barna medvétől is megvédhetik a Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Program kutyái az állattartó gazdák jószágait
A barna medvétől is megvédhetik a Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Program kutyái az állattartó gazdák jószágait

A Kuvasz-Őr Program nem titkolt célja az is, hogy segítsen és részt vegyen egy állami megelőző, vagy kártérítési rendszer kialakításában, amivel az állattartó gazdák nagyobb nyugalommal végezhetik a tevékenységüket, mert tudják, hogy a nagyragadozók okozta kárt részben vagy egészben megtérítik nekik.

Ugyanis jelenleg, mivel a medve, a farkas és a hiúz is védett állat, a magyar törvények szerint a zavarásuk, a veszélyeztetésük és a kilövésük bűncselekménynek számít, sőt, az általuk okozott kárt az állattartó gazdának kell viselnie. Ezért nincs mit csodálkozni azon, ha az állattartók tűzzel-vassal irtanák, de legalábbis minden eszközzel távol tartanák a nagyragadozókat.  A program eddigi eredményéről Szép Ábrahám a Magro.hu-nak elmondta, hogy a kutyák kihelyezése után a gazdák véleménye megváltozott a nagyragadozókról, mert megszűntek a velük való konfliktusok. Ezzel kapcsolatban Pétervásárán rendeztek szeptember közepén lakossági fórumot, erről itt olvashat bővebben.

A Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Program két résztvevője láthatóan jól érzi magát
A Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Program két résztvevője láthatóan jól érzi magát
Így segít a program
  • Törzskönyvezett kuvasz kölyköket bocsájt a gazdálkodók rendelkezésére
  • Segítséget nyújt a kuvaszok megfelelő munkakutyákká való nevelésében
  • Rendszeresen látogatja és ellenőrzi a kuvaszos gazdákat

A bevésődési időszakban, azaz 12 hetes korig kihelyezett kuvaszok jó munkakutyákká válnak, természetesen minden az emberi tényezőn, hozzáálláson múlik.

Szép Ábrahám, a Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Program vezetője
Az eredmények
  • Írásban rögzített Együttműködési megállapodás jött létre a Program és a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület között, hogy minél több kuvaszt tudjanak visszahelyezni eredeti, nyájőrző feladatkörükbe.
  • 2016 nyarán kuvaszos nappal egybekötött tenyésszemlét szerveztek a Veresegyházi Medveotthon területén a Program, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület és a Fehér Kereszt Állatvédő Liga közreműködésével, ahol a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetétől és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságtól érkezett neves nagyragadozó szakértők tartottak előadásokat a kuvasz tenyésztőknek, illetve az érdeklődőknek.
  • Szoros együttműködés jött létre a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal, amelynek egyik eredménye 2017-ben egy erdélyi tanulmányút volt. Célja, hogy bemutassa a magyarországi állattartóknak, vadászoknak és természetvédelmi szakembereknek a Székelyföldön élő társaik mindennapos ragadozókkal való együttélését elméletben és gyakorlatban, neves erdélyi szakemberek közreműködésével.
  • 2017 október 4-én V. Németh Zsolt környezetvédelmi államtitkár és Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, hungarikum fajtákért felelős miniszteri biztos látogatták végig a programhelyszíneket, és egy hosszútávú együttműködési megállapodás megkötésére kérték fel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesületet és a Kuvasz Őr Nagyragadozóvédelmi Programot.
Munka közben a legelőn - a Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Program a kuvaszok megőrzésén túl a nagyragadozók miatti konfliktusok és káresetek számát is csökkentik
Munka közben a legelőn – a Kuvasz-Őr Nagyragadozóvédelmi Program a kuvaszok megőrzésén túl a nagyragadozók miatti konfliktusok és káresetek számát is csökkentik

Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület tagjaként azon dolgozom, hogy pénzforrást találjak arra, hogy tenyésztőtársaimtól a jövőben piaci áron tudjam beszerezni a kuvasz kölyköket. Ezáltal a tenyésztő is jól járna és a gazdálkodó is hamarabb jutna kölyökhöz, nem kellene az újabb felajánlást kivárni – mondja Szép Ábrahám.

A magyar kutyafajták (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár) a magyar ember évezredes tenyésztői munkájának eredménye. Hozzátartoznak a hazai tájhoz. A tenyésztő szervezetek célja, hogy a magyarországi állomány, szabályozott, ellenőrizhető tenyésztés során született, egészséges, örökletes betegségektől mentes, fajtatiszta egyedekből tevődjön össze. A tenyésztés során kiemelkedően fontos a használati érték és a genetikai diverzitás megőrzése, mind a hagyományos, mind a XXI. század követelményeinek megfelelő készségek fenntartása.

Csurja Zsolt

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Bármely kutya lehet pásztorkutya? Komondor, puli, pumi, kuvasz. Néhány ismert pásztorkutyafajta, melyeket már ősidők óta használják az állattartók a nyájak terelésére. De vajon bármely...
Egyre több a medve és a farkas Egyre több a medve és a farkas Szlovákia területén, ezért az ottani mezőgazdasági minisztérium szerint szabályozni kell a nagyragadozók állományát. Rá...
Bőven maradhattak még medvék Magyarországon Továbbra is folyamatos a medvék mozgása az országban, feltételezhetően további egyedek is vannak a térségben. Néhány hónapja volt olyan medve, amelyik...
Bekölcére csak messziről köszön be a farkas: itt m... Hallott már a nemzetközi Kuvasz-Őr Program létezéséről? A Heol.hu készített riportot a Bükki Nemzeti Parkban, Bekölcén, ahol sikeresen megvalósították...
Egyre nagyobb a feszültség: visszatelepülnek a nag... Szépen lassan visszatelepülnek Magyarországra a farkasok, a sakálok, a hiúzok, a hódok, de még a medvék is. Vannak olyan fajok, amelyeket ökológiai sz...
Medveháború kezdődött: gond van a nagyragadozóval ... Az állatvédők győzedelmeskedtek a medve-ellenes gazdákkal szemben a francia medveháború újabb felvonásában, amikor a hatóságok a közút helyett titokba...