Kulcsművelet a betakarítás: megfelelő kezelés szükséges

A betakarítás utáni technológiák megfelelő kezelést igényelnek. Az élelmiszer-veszteségek ugyanis továbbra is komoly gondot okoznak a gazdálkodóknak, a nagykereskedőknek, a kereskedőknek, az élelmiszer-feldolgozóknak, a szállítóknak és a fogyasztóknak. Mindenki szerepet játszik abban, hogy megakadályozza az élelmiszervesztést, vagy szenvedjen tőle. 

Valójában ez nem új jelenség, és számos kezdeményezés indult e veszteségek csökkentésére annak érdekében, hogy:

  • Növelje az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer mennyiségét további terület használata nélkül
  • Növelje az élelmezésbiztonságot
  • Takarítson meg ártalmatlanítási költségeket
  • Tegye jövedelmezőbbé a gazdálkodást, és ezáltal tegye vonzóbbá a fiatalok számára
  • Segítsen több munkahely létrehozásában különböző szinteken (technikusok, kereskedelem, feldolgozás).
Az egyének segítségére számos technológiai lehetőség és menedzsment eszköz áll rendelkezésre: az élelmiszer-értékláncok minden szereplője hozzá tud járulni az élelmiszer-veszteség csökkentéséhez.
Az egyének segítségére számos technológiai lehetőség és menedzsment eszköz áll rendelkezésre: az élelmiszer-értékláncok minden szereplője hozzá tud járulni az élelmiszer-veszteség csökkentéséhez. (Fotó: Pixabay)

A múltban tett erőfeszítések ellenére a probléma továbbra is aktuális. Az élelmiszer-veszteség egyes okai, mint például a jó utak hiánya vagy a klímaváltozás, túlmutatnak az egyéni felelősségeken. Az egyének segítségére azonban számos technológiai lehetőség és menedzsment eszköz áll rendelkezésre: az élelmiszer-értékláncok minden szereplője hozzá tud járulni az élelmiszer-veszteség csökkentéséhez.

Szállítási eszközök: méretezés és tisztaság

Minden bizonnyal a gazdáknak kell a legjobban tudniuk, hogyan kell betakarítani a termést. Problémát jelenthet a legmegfelelőbb szállítótartály a szántóföldtől a tanyakapuig. 

A romlandó élelmiszerek számára célszerű kis méretű dobozokat választani (például: 10 kg-nál nem nagyobb paradicsomtároló edények). Még akkor is, ha a gazdálkodók egy földterület teljes termését osztályozás nélkül adják el, a kis egységekben történő szállítás megvédi az értékes terméket a károktól a tanya kapujáig és azon túl. 

Az érzékeny bőrű növényeket, mint a burgonya vagy a manióka, óvatosan kell betakarítani és szállítani (a szállítószalagokat ideális esetben valami puha anyaggal, például gumival kell lefedni). A bőr bármely részleges károsodása potenciálisan gombás támadások behatolási pontja, vagy felgyorsíthatja a rothadási folyamatokat. Mindkettő a fő oka az élelmiszer-veszteségnek a gazdaságok szintjén. 

Függetlenül attól, hogy a gazdálkodók műanyag-, karton- vagy fadobozokra támaszkodnak, használat előtt fontos ezeket megtisztítani, különösen a fadobozokat. Ezenkívül kimondottan előnyös, ha kartondobozok eseténminden alkalommal valamilyen betétet használnak. Egyes területeken a kereskedők dobozokat biztosítanak a gazdáknak; ebben az esetben a tisztítás még fontosabb a gazdák termékeinek védelme érdekében.

Támadhatnak a gombák

Az aflatoxin, a mikotoxin és más gombás támadások számos országban széles körben elterjedt fenyegetést jelentenek, különösen meleg és párás éghajlati viszonyok között. A felügyeleti eszközöknek és a technikai lehetőségeknek kéz a kézben kell működniük, hogy sikeresen megbirkózzanak ezzel a fenyegetéssel! 

Ami a menedzsmentet illeti, fontos, hogy az értéklánc minden szereplője tegyen lépéseket a termék gombás fertőzésekkel szembeni védelme érdekében. Amint a termék bármely ponton érintett, nagy a kockázata, hogy a gombák a következő szakaszokba kerülnek. Általánosságban elmondható, hogy a termék nedvességtartalmának a lehető leggyorsabb csökkentése jelenti a különbséget. 

Előkészítés: válogatás ≠ osztályozás

Függetlenül attól, hogy a gazdálkodók képesek-e eladni az osztályozott termékeket, a hozam nem tárolható részeinek kiválogatása egy másik történet. Első pillantásra kifizetődőnek tűnik, ha egy kis héjas burgonyát vagy néhány enyhén kinyomott paradicsomot tartanak az eladásra szánt dobozban, de ez tévedés. Minél korábban kiválogatják a hozam nem raktározható részeit, annál jobb a forgalomba hozott áru minősége. 

Ez biztosítja a gazdálkodók hírnevét a kiváló minőségű termékek szállítóiként. Az exportpiacokat megcélzó gazdálkodóknak egyébként is szigorú növény-egészségügyi előírásoknak kell megfelelniük. A kiválogatott termés nem tárolható, de felhasználható új termékek alapanyagául (pl. szárított paradicsom, lekvár, gyümölcslé). Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a családok többletjövedelemhez jussanak.

Tárolási higiénia

A tárolóhelyiségeknek tisztáknak kell lenniük. Ez egyaránt vonatkozik a rövid és hosszú távú tárolásra. Különösen hosszabb tárolás után, vagy ha szennyeződést észleltek, fertőtlenítésre lehet szükség. 

A tárolt termékek nem érintkezhetnek a raktár talajával, egyrészt a megfelelő szellőzés biztosítása, másrészt a rágcsálók távoltartása érdekében. Az óngalléros rudak használata egyszerű eszköz a rágcsálók visszatartására, és így elkerülhető a ürülékkel, például széklettel, vizelettel és nyállal történő szennyeződés. 

Ezen túlmenően a madarak, denevérek és macskák elleni megelőző intézkedéseket is alkalmazni kell. Általánosan érvényes elv a termékek adagokban történő tárolása, például a burgonya raktározott dobozokba tölthető (max. 800 kg súly), ahelyett, hogy egy nagy burgonyahegy lenne egy teremben. A levegő sokkal jobban tud keringeni a dobozok között, és ez elősegíti az egyenletesen szabályozott klímát a raktárakban. A szabályozott klímaviszonyok fenntartása érdekében tartsuk zárva az ajtókat. E tekintetben elengedhetetlen a tárolóhelyiség hőmérsékletének és páratartalmának rendszeres ellenőrzése, valamint a termék hőmérsékletének és nedvességtartalmának mintavételezése.

A támadás mértéke határozza meg a szükséges intézkedést

Ezenkívül rendelkezésre állnak mérőműszerek a kártevők jelenlétének ellenőrzésére. Kártevők azonosítása esetén intézkedésre van szükség. A támadás mértéke határozza meg a szükséges intézkedést, amely a termék érintett részeinek eltávolításától (ez az adagonkénti tárolás egyik előnye) a vegyi vagy szerves kezelési szerek alkalmazásáig változhat. Ügyeljen arra, hogy a tárolórendszerekben a kártevők a vegyi növényvédő szerekkel szemben is ellenállóvá válhatnak!

Összefoglalva, a raktárhelyiségek és a tárolt termékek rendszeres monitorozása elengedhetetlen a támadások korai szakaszban történő azonosításához, hogy a megfelelő időben és megfelelő anyagok felhasználásával meg lehessen tenni a megfelelő intézkedéseket; erről szól a menedzsment!

(Forrás: dlg.org)   

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Az őszi búza 80-85 százalékát már elvetették Vas m... Vas megyében az őszi búza 80-85 százalékát már elvetették, a vetési munkálatok várhatóan a hét végén, jövő hét elején befejeződnek - közölte a Nemzeti...
Érdekesség a Sió-parton: rizskombájn takarítja be ... A szakemberek megjósolták, hogy bőven bele fog nyúlni a kukorica betakarítása a decemberbe a Sió-csatorna mentén, de nem ettől igazán különleges a dol...
Békés megyében 38 ezer hektár vár megművelésre, öt... Békés megyében az esőzések és a belvíz miatt több mint 38 ezer hektárt nem tudnak megművelni a gazdák az ősszel, a terület jelentős hányadán a tarlóhá...
Korábban aratunk idén A megfelelő mennyiségű csapadék és a meleg időjárás jót tesz a szántóföldeknek. Olyannyira, hogy Dunaújváros környékén már a gépszemlére készülnek a g...
Beköszönt az aratási szezon Békésben is Az utóbbi napok esős időjárása kissé kitolta az aratás kezdetét, de kedvező idő esetén a hét vége felé megkezdődhet az őszi búza betakarítása Békésben...
Aratási hírek Szabolcsból Jól indult az idei aratás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az árpa betakarítása félidejénél tart, s az átlagtermés jobb a közepesnél. A Nyírségbe...