Kalászos agrotechnika, plusz költségek nélkül az eredményes gazdálkodásért

Az Isterra Kft. különféle hasznosítási célokra és különböző termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető kalászosokat. Kiemelkedő terméspotenciálban, betegség-ellenállóságban, tápanyag- és vízhasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek fajtáink.

A multinacionális cégek között továbbra is egyedülálló módon a Füzesabonyban működő őszi búza nemesítő állomásunk a hazai és a régió szomszédos országainak piacaira is nemesít fajtákat. Így ezekre a területekre jellemző időjárási és termőhelyi adottságokhoz leginkább alkalmazkodó búzák kerülhetnek minősítésre és forgalmazásra. Az első hazai nemesítésű búza 2022-ben már másodéves fajtajelöltként szerepel a NÉBIH kísérleteiben.

Fajtabemutató Csárdaszálláson

A már megszokott üzemi kísérletek mellett komoly feladatnak tekintjük az agrotechnikai kísérletek beállítását és bemutatók szervezését. Természetesen a cél, hogy bemutassuk a fajtáink legfontosabb tulajdonságait, előnyeit, de azzal is tisztában vagyunk, hogy sikeresebb lehet a termelés, ha mindezt egy komplex rendszerbe helyezzük. Ezért minden bemutató helyszínen nagy hangsúlyt fektettünk a termesztés technológia legfontosabb elemeire, a vetésidőre, tőszámra és a vetésmélységre.  Ezek olyan elemek, melyek nagy része csak egy döntés kérdése, nem igényel plusz anyagi ráfordítást. A haszna viszont tonnákban és idei áron számolva százezrekben mérhető.

Ebben az évben két helyszínen állítottunk be nagyparcellás agrotechnikai kísérletet, egészen eltérő talaj- és klimatikus körülmények között Csárdaszálláson és Kaposváron. Mindkét helyszínen a legfontosabb az eltérő tőszámok vizsgálata volt. Emellett Kaposváron szerepet kapott a vetésidő és a vetésmélység is. Kisparcellán Füzesabonyban és Bólyban is végzünk vetésidő és tőszám kísérleteket, így az ország négy különböző pontjáról lesznek adataink.

A betakarítás elkezdődött, az első felvételezések megtörténtek, ezekből az adatokból pedig már nagyon sok következtetés levonható.

Jelenleg a leglátványosabb eredményt a kaposvári kísérlet szolgáltatja. Itt a kalászszámot vizsgáltuk 1 m2-en. A kísérletbe 4 fajtánk került elvetésre október közepi és november közepi vetésidőben. Minden fajtát 3 tőszámon vizsgáltunk mindkét vetésidőben.

A legszembetűnőbb minden fajtánál a vetésidők közti eltérések. Fajtánként akár 20-30% a többlet a korai vetés javára. A bokrosodáshoz szükséges hőösszeg jelentősen csökkent a késői vetésnél, ezt nem tudtuk a tőszámmal kompenzálni. Ezen belül a fajták eltérő tőszám kompenzációja is érdekes. A Basilio ugyanannyi, 550 kalászt nevelt 1 m2-en korai vetésben 2,5 milliós tőszámon, mint késői vetésben 4,5 milliós tőszámon. Érdekesség, hogy a Kapostáj Zrt. szeptember végén vetett Basilio-t, ezeken az üzemi táblákon a m2-kénti kalászszám meghaladta a 800-at.

A Frenetic és a Complice egészen másként viselkedett. Mindkét vetésidőben a 3,5 milliós tőszámon közel annyi kalászt hozott, mint a 4, 5 milliósnál. A Frenetic a késői vetést már 3,5 milliós tőszámon is jól kompenzálta. Ami érdekes, hogy mind a négy fajta korai vetésben és 4,5 milliós tőszámon adta a legnagyobb kalászszámot. A Providence kalászszáma csökkent a leginkább a késői vetésidőben, nem véletlen, hogy a korai vetését javasoljuk.

Természetesen itt a termés egy tényezőjét tudtuk vizsgálni, a kalászszámot. Nagy szerepe lesz majd a kalászméretnek és a HL súlynak, melyeket a betakarítás után értékelünk. Fontos következtetéseket vonhatunk le a termőhelyi különbségekből is. Így állhat össze a fajtaspecifikus technológiai ajánlásunk.

Fajtabemutató Kaposváron

Nagy örömünkre szolgált, hogy kísérleteinket 3 hét alatt több, mint 400 partnerünk tekintette meg. Ígéretünkhöz híven hamarosan jelentkezünk az eredményekkel. A termés mellett a HL súly, ezerszem tömeg és minőségi vizsgálatok eredményeit is eljuttatjuk az érdeklődőknek.

További eredményekért, részletes technológiai ajánlásért látogassanak el honlapunkra, amihez kattintson ide!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A legnagyobb hozamokért a KITE-technológiával Ha a naptárra pillantunk azonnal szembeötlik, hogy már júniust írunk, és annak ellenére, hogy még sokszor vesszük elő a pulóvert és az esernyőt, hiva...
A Dunamenti országokra céloz kiváló kalászos fajtá... Az Isterra az elmúlt években hazánk egyik meghatározó söripari árpa (őszi és tavaszi) és őszi kalászos (búza, durum búza, takarmány árpa és...
Isterra őszi búzák – a termőképesség és minőség ös... A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesít...
Isterra őszi búzák – a termőképesség és minőség ös... A legfontosabb cél a jövedelmezőség fenntartása A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesít...
Ismét jól teljesített a Cellule, de összességében ... Lassan vége az aratásnak és a kalászos terméseredmények a vártnál jobban alakulnak. Különösen igaz ez az Isterra Cellule nevű búzafajtájára. Erről, v...
A legjobb Isterra-fajták évek óta a GOSZ-VSZT kísé... A felgyorsuló fajtaváltás miatt csak a stabilan teljesítő búzák maradnak a köztermesztésben. A héten megjelentek a legfrissebb GOSZ-VSZT őszi búza...