John Deere: forradalmi léptékű fejlődés az ültetési technológiában

A Consumer Electronics Show-n (a CES-en) bemutatott 16 soros John Deere 1775NT ExactEmerge vetőgép elképesztő átalakulás a 290-es modellhez képest, amely 70 évvel ezelőtt napi 30 hektárt ültetett be.

Az első, traktorral használt kétsoros vetőgép – a 290-es – egyedülállónak számított a precíziós ültetés területén, amikor a John Deere 1941-ben bevezette. A napi 30 hektáros vetőmag-ültetési képességet a jól csengő márkanév és az újdonság iránti nyitottság szerencsés kombinációja eredményezte.

70 év, 15-szörös hatékonyság
Az újságírók egészen közelről ismerhették meg az egyenletes távolság és a magmélység fontosságát (Fotó: Pixabay)

A munkagép beépített emelővel is rendelkezett, amelyet a traktor ülésére rögzített kötél vezérelt az ültetési egységek és a jelölők felemeléséhez. Az öt mérföld per órás sebességgel történő ültetést akkoriban villámgyors haladásnak tekintették, a termelékenység pedig a korábbi modellekhez képest 33%-kal növekedett. A népszerű ültető modell – részben sokoldalúsága miatt – több mint 30 évig állt a Deere szolgálatában: a vetőmaglemezeket át lehetett kapcsolni hibrid kukorica, csemegekukorica, szójabab, cirok vagy akár borsó beültetésére.

A 290-es modell  bemutatkozása óta eltelt 70 évben az ültetőgép hatalmas és kifinomult technológiai eszközzé fejlődött. Mégis, a mezőgazdaságon kívül sokaknak fogalmuk sincs arról a technológiáról, amelyet a gazdák alkalmaznak a vetőmag pontos talajba juttatásához. Ezért is gondolták úgy a cég szakemberei, hogy a technológia és a mezőgazdaság találkozásának történetét a világ legnagyobb technológiai eseményén mutatják be. A CES lehetőséget ad arra, hogy ez a történet eljusson az értő, a technológiák iránt nyitott tömegekhez.

Az idei már a harmadik alkalom lesz, amikor a Deere képviselteti magát a CES-en. Az első évben a betakarításra és a kombájn-technológiára koncentráltak. Tavaly az intelligens permetezés került a fókuszba, valamint a Blue River See & Spray technológia, annak illusztrálására, hogy milyen szerephez jut a kamerákkal kiegészített mesterséges intelligencia a vetőmagszintű menedzsment területén.

Egy virtuális bemutató során a John Deere 50 teches újságírót vitt el egy gazdaságba. Mindegyikük kapott kukoricamagot, szójababmagot, gyapotmagot és ültetési utasításokat. Az ötlet az volt, hogy megmutassák nekik, milyen egy növény termesztése. És el kellett képzelniük, milyen lehet ezt a munkát több ezer hektárnyi vetőmaggal végezni…

Ezenkívül egy számítógéppel generált szimuláció egyedülálló perspektívát nyújtott a növények ültetésének és a gépbe történő integrálásának módjáról. A különleges – a virtuális valóság területén használatos – szemüveggel ellátott újságírókat egy, a talajba vájt gödörbe vitték, hogy egészen közelről ismerhessék meg az egyenletes távolság és a magmélység fontosságát.

A 300 érzékelővel és 140 vezérlővel felszerelt ExactEmerge vetőgép másodpercenként 100 magot képes elültetni, 10 km/órás sebességgel haladva. Ami azt jelenti, hogy 400-500 hektárt képes beültetni egyetlen nap alatt. A CES-en bemutatott 16 soros 1775NT ExactEmerge vetőgép elképesztő átalakulás a 290-es modellhez képest, amely 70 évvel ezelőtt napi 30 hektárt ültetett be.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Ilyen, amikor egyszerre 90 sorba vetnek kukoricát ... Nem aprózzák el az Amerikai Egyesült Államokban a kukorica vetését: Kentucky nyugati felében készült az a videó, amiben 2 John Deere traktorral egysz...
Ennek az ajánlatnak nem érdemes hátat fordítani! G... A KITE Zrt., mint az új John Deere és JCB egyetlen hivatalos hazai forgalmazója előrendelési lehetőséget biztosít 2020-ra új JD kombájnok, JD traktor...