Jelöletlen húst foglaltak le egy budapesti vásárcsarnokban

Tovább folytatódnak a szigorú élelmiszer ellenőrzések. Ezúttal egy budapesti vásárcsarnok területén vizsgálódtak a szakemberek, ahol fél tonna jelöletlen húst foglaltak le és semmisítettek meg. Kiderült azonban, hogy nem csak a jelöléssel voltak problémák.

A Nébih munkatársai ezúttal egy budapesti vásárcsarnokban razziáztak és elsősorban a húsokat vették szemügyre. Egy vizsgált húsboltban kiderült, több probléma is fennáll. Az élelmiszer-előállításról nem vezettek nyilvántartást, hiányoztak bizonyos higiéniás feltételek is, valamint az önellenőrzési rendszer sem volt naprakész.

Az üzlet raktárában sem volt jobb a helyzet. Összesen 460 kilogramm jelöletlen, valamint tiltott módon lefagyasztott, lejárt fogyasztási idejű húst foglaltak le az ellenőrök. A forgalomból kivont húsok között ismeretlen eredetű, ezért nem nyomon követhető vaddisznócomb, szarvashús, kacsa- és libamáj, kacsamell, borjúcomb, báránygerinc és egyéb, magas árfekvésű áruk voltak, amiket elsősorban éttermeknek akartak értékesíteni. A lefoglalt termékek közül különösen veszélyesnek számít az ismeretlen eredetű, Trichinellára nem vizsgált vaddisznóhús.

Trichinellózis veszélye is fennállt a megsemmisített húsok esetében
Trichinellózis veszélye is fennállt a megsemmisített húsok esetében

 

A hatóság elrendelte a lefoglalt termékek megsemmisítését. Az eljárás folyamatban van, az üzlet milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

De mi az a trichinellózis?

A Nébih információi szerint a trichinellózis egy szabad szemmel nem látható, féregélősködő által okozott betegség. Ezek az élősködők az emberi szervezetbe a nem kellően hőkezelt húsból, vagy ilyen húsból készült húskészítményből kerülhetnek. A lappangási időszakot követően fejfájás, rossz közérzet és magas láz jelentkezik. Gyakori a súlyos izomfájdalom. Erős fertőzöttség esetén változatos és olykor súlyos idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. Egyes súlyos esetekben a megbetegedés halálos kimenetelű is lehet.

A betegség megelőzése érdekében kötelező valamennyi fogékony állat közfogyasztásra kerülő húsának trichinellózisra irányú vizsgálata, így a legális kereskedelembe nem kerülhet olyan vaddisznó húsa, amin nem végezték el a vizsgálatot.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tiltólistán az olasz bor? 15 helyett hamarosan 90 napig vizsgálódhat a NÉBIH, mielőtt kiadja egy import borszállítmány forgalomba hozatali engedélyét. A magyar hatóság távol ta...
Újabb növényvédő szer került tiltólistára A kisalfold.hu információi szerint Magyarországon nem engedélyezett rovarölő hatóanyagot tartalmazó gombaölő növényvédő szer forgalmazását tiltotta me...
Gazdálkodási Napló és nitrát adatlap információk... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2...
Magyarországon is megjelent a kéknyelv-betegség Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hi...
Elsősorban a munkahelyteremtő támogatások nőnek az... Úgy alakul át az agrártámogatási rendszer jövőre, hogy a forrásokat elsősorban a munkahelyeket teremtő mezőgazdasági ágazatok kapják - tartalmazza a j...
A Nébih rágcsálóirtószer használatát engedélyezte ... A pocokinvázió megakadályozása érdekében többlet rágcsálóirtószer forgalomba hozatalát és felhasználását engedélyezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztons...