Tovább folytatódnak a szigorú élelmiszer ellenőrzések. Ezúttal egy budapesti vásárcsarnok területén vizsgálódtak a szakemberek, ahol fél tonna jelöletlen húst foglaltak le és semmisítettek meg. Kiderült azonban, hogy nem csak a jelöléssel voltak problémák.
A Nébih munkatársai ezúttal egy budapesti vásárcsarnokban razziáztak és elsősorban a húsokat vették szemügyre. Egy vizsgált húsboltban kiderült, több probléma is fennáll. Az élelmiszer-előállításról nem vezettek nyilvántartást, hiányoztak bizonyos higiéniás feltételek is, valamint az önellenőrzési rendszer sem volt naprakész.
Az üzlet raktárában sem volt jobb a helyzet. Összesen 460 kilogramm jelöletlen, valamint tiltott módon lefagyasztott, lejárt fogyasztási idejű húst foglaltak le az ellenőrök. A forgalomból kivont húsok között ismeretlen eredetű, ezért nem nyomon követhető vaddisznócomb, szarvashús, kacsa- és libamáj, kacsamell, borjúcomb, báránygerinc és egyéb, magas árfekvésű áruk voltak, amiket elsősorban éttermeknek akartak értékesíteni. A lefoglalt termékek közül különösen veszélyesnek számít az ismeretlen eredetű, Trichinellára nem vizsgált vaddisznóhús.
A hatóság elrendelte a lefoglalt termékek megsemmisítését. Az eljárás folyamatban van, az üzlet milliós nagyságrendű bírságra számíthat.
De mi az a trichinellózis?
A Nébih információi szerint a trichinellózis egy szabad szemmel nem látható, féregélősködő által okozott betegség. Ezek az élősködők az emberi szervezetbe a nem kellően hőkezelt húsból, vagy ilyen húsból készült húskészítményből kerülhetnek. A lappangási időszakot követően fejfájás, rossz közérzet és magas láz jelentkezik. Gyakori a súlyos izomfájdalom. Erős fertőzöttség esetén változatos és olykor súlyos idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. Egyes súlyos esetekben a megbetegedés halálos kimenetelű is lehet.
A betegség megelőzése érdekében kötelező valamennyi fogékony állat közfogyasztásra kerülő húsának trichinellózisra irányú vizsgálata, így a legális kereskedelembe nem kerülhet olyan vaddisznó húsa, amin nem végezték el a vizsgálatot.