Hová tűnik a laktóz a tejből?

Sokan szenvednek a laktózérzékenységtől. Ők nem fogyaszthatnak „sima” tejet. Részükre a gyártók kifejlesztették a laktózmentes tejet, bár ez a név kicsit megtévesztő, ugyanis a laktózmentes tej is tartalmaz laktózt. Ha összezavarodott, nem csodálkozunk.

A laktózérzékenység oka, hogy hiányzik a szervezetből egy emésztő enzim, ami a tejcukor és a laktóz lebontásáért felel. Ennek következtében a laktóz emésztetlenül kerül a belekbe, ahol görcsöket és puffadást okoz.

A tejből a laktózt kivonni elég nehéz feladat lenne, így nem is próbálkoznak vele a tejtermékgyártók. Inkább a „laktózmentes tej” létrehozásakor vegyi reakcióba léptetik a laktózt egy enzimmel, ami megváltoztatja annak összetételét hogy a gyomor meg tudja emészteni.

A laktózmentes tej mégsem laktózmentes, csak más formában tartalmaz laktózt
A laktózmentes tej mégsem laktózmentes, csak más formában tartalmaz laktózt

 

A tejhez egészen pontosan laktáz enzimet adnak, amely glükózzá és galaktózzá bontja a laktózt. Ezek a cukrok a bélrendszerből közvetlenül a véráramba kerülnek, így nem lépnek fel a laktóz-intolerancia tünetei sem.

A különbség a laktózmentes és a kezeletlen tej között, hogy a laktózmentes tej kicsivel édesebb a glükóznak és a galaktóznak köszönhetően.

Share Button