„Hideg, havas december, jó termést vár az ember”

Hallotta már azt a kifejezést, hogy Tárkányok hava? És azt, hogy Istenfiak vagy Álom hava? Azt már biztosan, hogy Karácsony hava. Elérkeztünk az év utolsó hónapjához, hiszen december sem maradhat ki az időjárást megjövendölő népi megfigyelésekből. Luca mellett sok más babona is fűződik ehhez a hónaphoz.

A tavalyi telünk igazán kíméletes volt, így mi is kíváncsian várjuk, mit tartogat számunkra december. Úgy tartják, ha hideg ez a hónap, akkor korai tavasznak örülhetünk. Ha december első felében nincsenek kemény mínuszok, akkor igazi télre készülhetünk. Ha azonban az év utolsó napjai hoznak némi enyhülést, akkor márciusban jöhet a hó és hideg utánpótlás.

A hosszútávú előrejelzések szerint a december első felében nem kell tartani kemény mínuszoktól
A hosszútávú előrejelzések szerint a december első felében nem kell tartani kemény mínuszoktól

 

Lucánál kevésbé ismert Borbála napja (dec. 4.), szokásaik hasonlóak. Nem szabad fonni, mert Borbála bedobhatja az ablakon. A fonál a szarvasmarhák lábára tekeredne, és megsántulnának az állatok. Varrni is tilos, mert bevarrják a tyúkok fenekét. Nem szabad ruhadarabot kinn hagyni, továbbá söpörni, ajándékozni, de kölcsönözni sem (elviszik a szerencsét). Van, ahol ezen a napok kezdik kicsíráztatni a búzát. A karácsonyra kizöldült növényből a jövő év termését lehet megjósolni.

Ha Miklós napján, Mikuláskor (dec. 6.) hó esne, az az enyhe időjárás végét jelzi a népi megfigyelések szerint. Leginkább a gyerekek örülnek, ha hull a hó, azaz „Miklós megrázta a szakállát”. De van, ahol úgy hiszik, hogy a 6-ai időjárás a karácsonyit jelzi előre.

Szent Lucának híres napja (dec. 13.), a napot rövidre szabja. A méltán ismert lucaszéken kívül hozzá kapcsolódik az a megfigyelés, ha ekkor enyhe az idő, hideg karácsonyra készülhetünk. Volt, ahol a születendő állatok nemét is megjósolták az alapján, hogy férfi vagy női látogató érkezett előbb a házhoz. Ezen napra is érvényes a varrási, fonási tilalom. Kiemelt szerepet kap a tyúkok termékenységvarázslása is. Különböző kis praktikákat, mágikus eljárásokat és szövegeket találtak ki annak érdekében, hogy a tyúkok szaporán tojjanak.

Sokat lehet tenni annak érdekében, hogy gyakran tojjanak tojást a tyúkok.
Sokat lehet tenni annak érdekében, hogy gyakran tojjanak tojást a tyúkok.

 

Mit tehet a régiek szerint azért, hogy a tyúkok jól tojjanak?

  • Sok helyen az őszi kukoricát 13-án és karácsony másnapján etették meg az állatokkal a kellő szaporaság miatt.
  • Piszkavassal érintették meg a tyúkokat.
  • A gazdaasszony a szomszédtól lopott kivételesen egy marék szalmát és egy tojást, amit a tojófészekbe tett.
  • Ha sok kotlóstyúkot akartak, akkor sokat ültek vagy pihentek a gazdaasszonyok.
  • Lucázó fiúk jártak házról-házra mágikus, termékenységnövelő szövegeket mondogatva. A házigazdák leültették őket, hogy a tyúkok is megüljenek majd.
  • Nem volt szerencsés azonban, ha előbb lány érkezett a házhoz, az ugyanis azt jelentette, hogy a tyúkok nem fognak tojni.
  • Hogy a tyúkok könnyen tojjanak, tollfosztás volt ezen a napon a program.

A Lucát követő 12 nap pedig a következő év 12 hónapjának időjárását mutathatja meg nekünk. Például, ha a 3. napon szép, napsütéses idő van, márciusban is hasonlót tapasztalunk majd.

21-én, Tamás napján vágják sok helyen a disznót, aminek így a neve tamásháj. A tamáshájat kelések gyógyítására használták. A sózott disznóvért pedig köszvény ellen találták hatékonynak. Volt azonban olyan térség is, ahol úgy tartották, hogy aki ezen a napon öli le a disznót, annak minden évben meg kell ismételnie („Tamás öl, elpusztítja valamelyik állatát”).

A karácsonyi, szilveszteri ünnepek körüli hiedelmeket következő cikkünkben folytatjuk.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Mit hoz Sándor, József, Benedek? Az időjárás és a mezőgazdaság kapcsolatára valamint a termés előrejelzésre sok népi hiedelem épül. Megtudhatjuk belőlük, mikor várható jó búzatermés é...
A szeszélyes április, mint időjós Áprilisról sokaknak a szeszélyesség jut eszébe, mégis számtalan mezőgazdasággal és időjárás előrejelzéssel kapcsolatos népi megfigyelés jellemzi ezt a...
Júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség... Az iskolásoknak vakáció. A turizmusnak főszezon. A mezőgazdaságban az aratás kezdete. Június, a naptári év első nyári hónapja mindenkinek mást jelent....
Ha július nem főz, szeptember éhen marad Áldás hava, Szent Jakab hava, Tehéntor, Aratás hava – Sok névvel illetik júliust, amely az agrárszektor számára nagy jelentőséggel bír. A hónap azonba...
„Sűrű eső augusztusban, jó mustot ád a hordóba”... Augusztus hónapra több népi jóslás és megfigyelés is jut, melyek megpróbálják megjósolni, mennyi és milyen termés várható. Mi fűződik Szent Lőrinc, va...
„Olyan lesz egész szeptember, milyen idő jön Egyed... Elérkezett az ősz első hónapja, szeptember. Régi nevén emlegetik, mint a Földanya hava, vagy Szentmihály hava, de van, aki Tigrisként vagy Almaszüret ...