Hagymafajták és tulajdonságaik

Az ősz eljövetelével a vöröshagymát termesztők már felszedték termőhelyükről a hagymáikat és már azon morfondíroznak, hogy milyen fajtát termesszenek jövőre. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, a következőkben bemutatunk néhány előszeretettel termesztett hagymafajtát.

Daytona F1

A Daytona F1 névre hallgató vöröshagyma nagyon keresett a termesztők körében. Ennek oka, hogy ez a fajta rezisztens a fuzáriumos betegségekre. További előnye, hogy igen magas termőképességű és jól tárolható. A szárazságot is jól tűri, köszönhetően az erőteljes gyökérrendszerének. Ezen fajta tenyészideje 120 nap.

Sturon

A Sturon fajta igen nagyméretűre képes megnőni. A hagyma alakja impozáns, tökéletes gömb alak, színe sárgásbarna. Héja páncélként óvja a hagymát, így igen jól tárolható fajtaként került be a köztudatba. Közép-korai betakarítású, így tavaszig kiválóan tárolható.

Sokféle hagyma van ma a piacon, van miből válogatni a termesztőknek
Sokféle hagyma van ma a piacon, van miből válogatni a termesztőknek

 

Makói bronz

A makói bronz fajta lombozata igen dús, fűzöld színű, gyengén viaszolt. A hagyma alakja megnyúlt gömbre emlékeztet, felső harmada szélesebb, tönkje és nyaka keskenyedő. Bronzbarna héja zárt, ezért könnyen tárolható. Húsa kemény és tömött, közepesen csípős. Termőképessége nagyon jónak mondható, a gépi betakarítást is jól tűri.

Swift

A Swift fajta egy korai érésű hagyma, mely erős lombozattal rendelkezik. Érdekessége, hogy korai érése ellenére is igen jó a télállósága. A gömbölyű fej kellemes ízzel párosul, héja jellegzetes sárga. Magról és dughagymáról is sikeresen termeszthető.

Alsógödi

Az Alsógödi fajta közepes növekedési eréllyel bíró lombozattal rendelkezik, melynek színe fűzöld és közepesen viaszos. A lapított gömb alakú hagyma közép vastag héjú, világosbarna színű sötétbarna csíkokkal. Friss fogyasztásra alkalmas, mivel fehér színű húsának íze kellemesen csípős. Termőképessége kiemelkedő, kicsi szárazanyag-tartalma miatt azonban szárítóipari feldolgozásra nem alkalmas.

A hagymára minden háztartásban szükség van, ezért a vöröshagyma a zöldségtermesztés egyik alapja.
A hagymára minden háztartásban szükség van, ezért a vöröshagyma a zöldségtermesztés egyik alapja.

 

Red Sun salottahagyma

Egy kis érdekesség! A salotta hagyma a hagymafélék királynőjének számít, a gasztronómia csúcskategóriájában előszeretettel használják rendkívül finom, kellemesen csípős íze miatt. Termesztése sem a megszokott, kisméretű dughagymáról történik, hanem a már kifejlett hagymafejet kell elültetni tavasszal. A hagymafej körül a nyár folyamán fészek képződik, ahol további 5-6 darab hagymafej fejlődik ki. Akkor szedhetjük fel a fejeket, ha a fejesedés már megindult, amit a szétdőlő szárak jeleznek. A salotta hagymát bármely, egyébként egyszerű vöröshagymával készülő ételhez fel lehet használni, de a különlegesebb ételekhez érdemes ezt használni.

Vitéz

A Vitéz fajta kései éréséről híres, ezért kiválóan tárolható tavaszig. Kiegyenlítetten képes teremni csapadékos és száraz körülmények között is, a gazdák ezért is kedvelik ezt a fajtát. Ahogyan a nedves és száraz talajok között sem válogat, úgy a gyengébb minőségű és a tápanyagban gazdag talajokon is kiválóan képes megteremni. A gömb alakú hagymafejen kemény, zárt páncélzat alakul ki, melynek sötétbronzos színe van. A vastag héjnak köszönhető a kiváló tárolási tulajdonsága.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Idén megszűnt létezni a magyar hagymatermesztés... Búcsút inthetünk a makói vöröshagymának, az idén gyakorlatilag megszűnt a hazai hagymatermesztés. Az aszály ráadásul azon gazdálkodók termésének jele...