Gyönyörűek, de szinte lehetetlen gondozni őket – óvatosan ruházzunk be szobanövényekbe!

A legjobb kertészekkel is megtörténik, hogy egy-egy virágot hiába gondoznak, az kipusztul. Nagyobb arányban történik ez az átlag növénykedvelőkkel, akik legtöbb esetben úgy vásárolnak virágot, hogy nem mérik fel annak igényét. Elég egy újságban, vagy Instagram-posztban elcsípni egy különleges növényt, ha megtetszik, legtöbbször meg is vásároljuk. Ám érdemes itt is bevetni a mindent a szemnek, semmit a kéznek mondást, ha nem akarunk több ezer forintot a kukába dobni.

Nehéz nemet mondani egy virágra, ha különleges, ha furcsa színe vagy formája van, vagy ha épp akciós. Pedig, ha nem vagyunk szakértők, érdemes nem fejest ugrani a vásárlásba. Manapság egyre népszerűbb szokás a lakást elhalmozni növényekkel, ráadásul a különböző közösségi platformok is nagyban befolyásolják a trendeket. Az viszont, hogy egy növény jól mutat a lakásban, még nem jelenti azt, hogy jól is érzi majd magát.

Ha az életvitelünk nem teszi lehetővé a folyamatos figyelmet, inkább válasszunk igénytelenebb fajtákat
Ha az életvitelünk nem teszi lehetővé a folyamatos figyelmet, inkább válasszunk igénytelenebb fajtákat (Fotó: Pixabay)

Összehangolni a növény igényeit és a lakás lehetőségeit

Nem lehet elégszer elmondani, mennyire fontos a növény igényeit és a lakás tulajdonságait összehangolni, hiszen a szobanövény csak akkor éli túl nálunk, ha a legtöbb igényét kielégítjük. Ezért sem mindegy, hogy egy sötétebb vagy világos lakásba milyen fajtát választunk. Mint ahogy az sem, hogy mennyi időnk van velük foglalkozni, hiszen amelyik több gondozást, locsolást igényel, arra tényleg figyelni kell, különben könnyen kipusztul. Ha az életvitelünk nem teszi lehetővé a folyamatos figyelmet, inkább válasszunk igénytelenebb fajtákat – tanácsolja a hellovidek.hu.

Fontos kiemelni, hogy anyagi szempontból sem mindegy, mit választunk. A felkapott fajták, a sok törődést igénylő növények magasabb árkategóriát is képviselnek, de ha több olcsó virágot veszünk, és szinte mind kipusztul, az is megcsapolhatja a pénztárcánk tartalmát. És még nem is beszéltünk a különböző növényvédő szerekről, és tápoldatokról, amelyeket szintén hiába öntünk a virágra, ha a körülmények miatt az amúgy is pusztulásra van ítélve.

Épp ezért, gyűjtöttünk néhány növényt, amelyek bár nagyon kedveltek, és külsőre is különlegesek, csak jártas kertészeknek ajánlott a tartásuk. Íme a legkényesebb növények, amivel megjárhatod!

Pozsgások

Nehéz nem megvásárolni a divatos pozsgásokat, különösen, ha szórakoztató, vicces cserépben vannak, vagy épp akciós áron kínálják őket. A klasszikusnak számító pozsgás növényekről mindenki azt gondolja, hogy könnyen gondozhatók. De valójában nagyon kevés ember rendelkezik a szükséges beltéri világítással és környezettel, hogy megfelelő körülményt teremtsen nekik. A legtöbb pozsgás növénynek hat-nyolc órányi közvetlen déli fényre lenne szüksége. Sajnos a legtöbb otthonban és lakásban nincs ilyen hely.

Nagyon kevés ember rendelkezik a szükséges beltéri világítással és környezettel, hogy megfelelő körülményt teremtsen a szobanövényeknek
Nagyon kevés ember rendelkezik a szükséges beltéri világítással és környezettel, hogy megfelelő körülményt teremtsen a szobanövényeknek (Fotó: Pixabay)

Az emberek bárhová beakasztják őket: gyenge fényviszonyú könyvespolcokra, több méterre a legközelebbi ablaktól, folyosókra, ablakok nélkül terekbe. Ez azt eredményezi, hogy a pozsgás növények végül etiolizálódnak (a napot keresve nyújtózkodnak), elveszítik leveleiket – és meghalnak.

Még rosszabb, ha a lelkes növényvásárlók elfelejtik, hogy a pozsgás növények nagyon érzékenyek a túlöntözésre. Így sokszor fordul elő, hogy a növények napokig tocsognak a vízben, míg kirohadnak.

Páfrányfélék

Vénuszfodorka, szobapáfrány – nagyon sok otthonban találkozhatunk velük. Gyönyörűek, de szinte lehetetlen gondozni őket, hacsak nem a dzsungelben élsz. Mivel vízforrások közelében nőnek, és hozzá vannak szokva a magas páratartalomhoz, nagyon kevés páfrány képes megszokni az alacsony páratartalmú otthonokat. Az alacsony páratartalom és a száraz levegő nagyon gyorsan ropogóssá varázsolja a páfrányt, így, ha nem állítunk mellé egy állandó párásító gépet, akkor ezt a fajtát is érdemes elkerülni.

Fikuszok

Lantlevelű fikusz, kislevelű fikusz – szintén olyan növények, amelyek gyönyörűen mutatnak, de nagyon kényesek. Hatalmasra nőnek, és szépsége miatt ez a népszerű növény dominálja az Instagram-hírfolyamokat és a lakberendezési magazinokat, de köztudott róla, hogy nagyon finnyás. A fikusznak sok napfényre van szüksége, és nem szereti, ha mozgatják, vagy huzatnak van kitéve. Ha nem törődünk vele helyesen, akkor a padlóra hullajtja leveleit, és képes teljesen lecsupaszodni. Kezdőknek egyáltalán nem ajánlott, de még a tapasztalt szobanövény-gondozókat is az őrületbe tudja kergetni a folyamatos “drámázásával”.

Pálmák

A legtöbb ember szereti a nagy növényeket, amelyek jól mutatnak a szobában. A felséges pálmák csábítóak, viszont sajnos nagy odafigyelést igényelnek: sokat kell öntözni őket, de gyakran előfordul náluk a gyökérrothadás, ha nincsenek jó vízelvezetésű edénybe ültetve. Emellett nagy páratartalomra van szükségük a fejlődéshez, így, ha nincs elég hely a fürdőben, más környezetben nem nagyon fog túlélni a lakásban.

Keressük az egyszerű fajtákat!

Az emberek őrült összegeket költenek ritka vagy felkapott növényekre. Teljesen érthető, hogy sok növénygyűjtő úgy látja, hogy egy különlegesebb növényre költi a pénzét, mint ahogyan a cipőgyűjtők a különböző cipőkbe. Van viszont, különbség, hiszen a cipőknek sok időre van szükség, hogy elkopjanak, míg a növények pár nap alatt kipusztulnak, főleg, ha valamilyen betegséget kapnak el

Sok esetben a legegyszerűbb fajták a legjobb megoldások
Sok esetben a legegyszerűbb fajták a legjobb megoldások (Fotó: Pixabay)

A szakemberek viszont azt mondják, lehet, hogy sok szép, különleges és egzotikus növényt látunk az Instagramon vagy a lakberendezős újságokban, de ezek sokszor nem képesek alkalmazkodni egy átlagos otthonhoz. Mint mondják, sok profi növénygyűjtő egész évben párásítókat működtet, hogy a páratartalom szintje megfeleljen az egyes trópusi környezetet kedvelő növényeknek, de az emberek többsége nem megy el ilyen szintekig a hétköznapokban, és ha egy ilyen drága növény meghal, az rendkívül elkeserítő lehet.

Éppen ezért fontos, hogy a lakásunkhoz és annak feltételeihez válasszunk növényeket, sok esetben a legegyszerűbb fajták a legjobb megoldások! Így nemcsak ők élhetnek hosszú és boldog életet, de mi is elégedettek lehetünk, és akár évekig és gyönyörködhetünk látványukban.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Asszonyélet: a dísznövényeket is támadják a kóroko... Ugyan már hűl az idő, beköszöntött az ősz, de a kórokozók továbbra is jelen vannak. A kártételek nem csak a haszonnövényeken jelenhet meg, hanem a ker...
Pusztítsd el a szobanövényedet A hideg és általában a téli időjárás - a kiskerti növényekhez hasonlóan - a szobanövényeknek is komoly kihívást jelent. Érdemes tehát fokozottan ügyel...
Ezt tervezi Csányi cégcsoportja a következő évekbe... Közel 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez a Bonafarm Zrt. 10 éven belül - mondta Csányi Attila, a cég vezér...
Magyar pénzből épül 57 millió dolláros oltóanyaggy... 57 millió dolláros oltóanyaggyártó-beruházásról kötött megállapodást a magyar kormány Mongóliában. Ehhez 46 millió dolláros hitelkeretet nyitott az E...
Szobanövényeknek nyílt hotel Londonban Lehet, hogy a hét egyik legfurább híre, hogy szobanövények szállhatnak meg egy angliai hotelben. A szolgáltatás megkönnyíti a gondos növénytulajdonos...
Erősen javasolt teendők, hogy télen is életben mar... Magyarországon november végére már biztosan véget ér a kerti szezon. Ilyenkor a növénybarátok figyelme fokozottabban a szobai zöldek felé fordul, ráa...