Erősen javasolt teendők, hogy télen is életben maradjanak a szobanövényei

Magyarországon november végére már biztosan véget ér a kerti szezon. Ilyenkor a növénybarátok figyelme fokozottabban a szobai zöldek felé fordul, ráadásul kötelező feladatok is akadnak körülöttük, melyeket mindenképp el kell végezni. A fő dilemma a szobanövények téli tartása, teleltetése, ugyanis a legtöbb faj ebben az időszakban speciális ellátást igényel. A télen gyakori, hirtelen növényelhalások szinte teljes egészében a nem megfelelő szezonális tartásra vezethetők vissza, így érdemes az alapokkal tisztában lenni.

A lakásban teleltetett növényekkel kapcsolatos probléma lényege az, hogy ilyenkor csökken a fénymennyiség és a hőmérséklet, de a lakásban általában csak a megfelelő hőmérséklet megoldott. Ez összezavarja a szobanövényeket, fejlődésük rendellenessé válhat, legyengülnek és könnyebben támadják meg őket betegségek, kártevők. A pihenőidőszakban az öntözés és tápanyag utánpótlás követelményei is megváltoznak. A lelassult növekedésű, vagy vegetáló növények ezekből is kevesebbet igényelnek ebben az időszakban, ezért ha a téli öntözések nem ritkulnak, esetleg erőteljes tápanyag utánpótlást kapnak, még jobban megzavarodnak. Ezen problémák együttesére vezethető vissza az a tény, hogy a legtöbb szobanövény pusztulása télen következik be – olvastuk Megyeri Szabolcs, kertész, blogbejegyzésében.

A szobanövények téli tartása nagy odafigyelést igényel (Fotó: Pixabay, Admiral_Lebioda)
A szobanövények téli tartása nagy odafigyelést igényel (Fotó: Pixabay, Admiral_Lebioda)

A megoldás az, hogy meg kell teremteni az évszaknak vagy a növény igényeinek megfelelő körülményeket, ami azonban nem egyszerű, mert vagy a lakást kéne lehűteni vagy napfényből kéne többet biztosítani. A vízellátást és a tápanyagok földbe juttatását ugyanakkor könnyen szabályozhatjuk megfelelő adagolással.

A fénykedvelő, de a meleget nem toleráló növényeket próbáljuk egy nagyjából 15 Celsius fokos, ablakos, fényes folyosóra, verandára, vagy pincébe költöztetni. A páfrányok és orchideafélék téli ellensége a fűtés miatti száraz levegő, így ezeket a virágokat intenzív párásítással segítsük. A kaktuszok és pozsgások a meleg, száraz levegőt kifejezetten kedvelik, de a fényhiánytól szenvedni fognak, ezért őket jól szigetelő ablakok közelébe állítsuk. És vannak olyan közkedvelt szobai zöldek is, melyek jól bírják a téli bentlét körülményeit.

Mint látszik, általános tanács nincs a szobanövények téli tartásával kapcsolatban. Az a legfontosabb, hogy legyünk tisztában az egyes példányok, fajok egyedi igényeivel, és azoknak megfelelően tartsuk őket a téli, speciális szobai körülmények között!  Ennek ellenére természetesen létezik egy sor olyan hasznos tipp, melyeket követve minimálisra csökkenthető a baj bekövetkezésének esélye. Lássuk mik ezek.

A fényigényesebb fajokat bátran helyezzük közelebb az ablakhoz. Az alacsonyabb fényigényűek helyet cserélhetnek a magasabb igényűekkel, ha előbbiek vannak jelenleg a naposabb területen.

A kintről behozott növények jellemzően nem kívánják, sőt, nem is kedvelik a téli 20-22 Celsius fokos szobabelsőt, ezért próbáljuk őket a lakás leghűvösebb részein elszállásolni.

A hősokk is a téli szobanövények nagy ellensége, ez jellemzően akkor okoz bajt, ha egy növény egy gyakran nyitogatott ablak vagy ajtó mellett lakik. A huszonfokos benti, és az akár nulla fok alatti kinti levegő gyakori váltogatása egész biztosan a növény károsodásához vezet, így az ilyen nyílászáról mellől költöztessük el a zöldeket. 

A fűtés nem csak a meleg, hanem a következményeként kialakuló száraz levegő miatt is ellensége a téli szobanövényeknek. A páraigényes fajok párásítása nem maradhat el. A legjobb megoldás a kaviccsal felszórt, vízzel töltött alátét tálcára állítás, így a lassú, folyamatos párolgás biztosított. Szintén alkalmazható a vízzel permetezés, de csak szobahőmérsékletre felmelegített és lehetőség szerint nem kemény vízzel, például esővízzel.

A fűtés miatt intenzívebb a porképződés. A finom por és a szálló mikrorészecskék a levelekre is lerakódnak, akár gátolhatják a fotoszintézist és a gázcserét. A megoldás a levelek időnkénti letörlése, vagy a növény gyors (langyos vizes) lezuhanyzása. 

Fontos, hogy a megszokott ütemű öntözéseket és tápoldatozásokat ritkítsuk, még a folyamatosan bent lakó zöldeknek is pihenőidőszakuk van.

Akármit is teszünk, a növényeink legyengülnek ebben az évszakban, hiszen pihennek, életfunkcióik lelassulnak. Ezért gyakrabban támadják meg őket sikerrel a különféle kártevők és betegségek. Érdemes tehát gyakran szemrevételezni növényeinket. Amennyiben bajt észlelünk, elsőként különítsük el a problémás példányt a többitől, hogy az átfertőződést megelőzzük, majd próbáljuk kikezelni az érintett példányt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Asszonyélet: a dísznövényeket is támadják a kóroko... Ugyan már hűl az idő, beköszöntött az ősz, de a kórokozók továbbra is jelen vannak. A kártételek nem csak a haszonnövényeken jelenhet meg, hanem a ker...
Pusztítsd el a szobanövényedet A hideg és általában a téli időjárás - a kiskerti növényekhez hasonlóan - a szobanövényeknek is komoly kihívást jelent. Érdemes tehát fokozottan ügyel...
Szobanövényeknek nyílt hotel Londonban Lehet, hogy a hét egyik legfurább híre, hogy szobanövények szállhatnak meg egy angliai hotelben. A szolgáltatás megkönnyíti a gondos növénytulajdonos...
Méregdrága légtisztító berendezés helyett használj... A szobanövények nemcsak a lakás díszei lehetnek, de több a szervezetre káros anyag elleni védekezésben is hathatós segítséget nyújtanak, mert méregte...
Ideális szobanövények azoknak, akiknél minden elpu... Aki nem gyakorlott a növények nevelésében és olyan fajtát keres, amelyik viszonylag kevés gondozást és törődést igényel, annak is van mik közül válas...
6 állatbarát szobanövény A legtöbb szobanövény fontos díszei lehet az otthonoknak, de sajnos sokan nem gondolnak bele, hogy akár mérgezést is okozhatnak a haszonállatoknak va...