Összefoglaltuk, milyen feltételekkel lehet öntözni Magyarországon

A vízhasznosítási idény öntözés esetén március 1-től október 31-ig tartott. Fontos, hogy ha a termálvíz hasznosításából keletkező szennyvíz és használt víz vízfolyásba bevezetése veszélyezteti az öntözési célú vízhasználatot, az üzemeltető a vízhasználók – a vízügyi igazgatóság hozzájárulásával történt – eltérő megállapodása hiányában az 04.15. és 09.30. napja közötti időszakban az öntözési célú vízhasználatot, a 10.01. és 04.14. napja közötti időszakban a termálvíz hasznosításából keletkező szennyvíz és használt víz vízfolyásba bevezetését részesíti előnyben. […]

Tovább…

Új szerződési forma egyszerűsítheti a generációváltás és a gazdaságátadás megvalósulását

Új szerződési formát vezetnek be az őstermelők és egyéni agrárvállalkozók gazdaságának átadására. Nagy István agrárminiszter a törvényjavaslatot azzal indokolja, hogy „elengedhetetlen az agrárágazat generációs megújulásának segítése”. A gazdaságátadási szerződés csak egy lesz a lehetséges megoldások között, tehát a tulajdonos döntheti el, hogy alkalmazza-e. A vagyon átadása történhet ingyenesen, pénzért, tartás vagy járadék fejében, illetve e formák kombinációjaként. […]

Tovább…

Folyamatosan csírázik a búza- vagy az árpamag – 6 nap múlva betakarítják a termést

Olaszországban, Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban a tejtermelők már saját, hidroponikusan termesztett, friss csíráztatott zöldségeket használnak az adagok kiegészítésére.
Már vannak „HydroGreen” hidroponikus csíráztatott gabonát termesztő rendszerek az olaszországi Agropoliban (egy Nápoly melletti Massaria Cielentana nevű vízibivaly-tejgazdaság), Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban működő tejgazdaságokban. Az USA-ban és Kanadában már több marhahúsfarmon is telepítettek ilyen rendszereket. […]

Tovább…

A paradicsomhéj és a csipkebogyó javítja a tojás minőségét

A hozzáadott értékkel rendelkező vegyületeket tartalmazó agráripari hulladékok és melléktermékek újrahasznosítása nemcsak a hulladék mennyiségének csökkentése, hanem olyan újrahasznosítási stratégiák kidolgozása érdekében is fontos, amelyek gazdasági értéket adnak hozzá, így a lineáris gazdaságról a körforgásos gazdaságra való áttérés érdekében.
A Research on Animal Production című folyóiratban közzétett tanulmány kimutatta, hogy a japán fürj takarmányába 4% és 12% paradicsompor bevitele csökkenti az oxidatív stressz jelzőjének számító malondialdehid koncentrációját, miközben növeli az antioxidáns enzim, a glutation-peroxidáz aktivitását, ami arra utal, hogy a paradicsompor javítja a fürjek antioxidáns-aktivitását. […]

Tovább…

Halálra van ítélve a világ fáinak harmada?

Sokat beszélünk a fákról, azt hisszük, hogy ismerjük őket, de napjainkig nem folyt részletes felmérés a fafajok elterjedéséről és állapotáról. Az utóbbi öt évben 60 intézmény és több mint 500 szakértő elvégezte ezt a nagy munkát, a világ fafelmérését.
A vizsgált 58 497 fafaj 30%-áról derült ki, hogy kihalás fenyegeti, és 142 fa tűnt el a természetes élőhelyéről. Leginkább az erdőirtás veszélyezteti a fákat, akár a mezőgazdasági terület növelése a cél, akár építőanyagnak vagy tüzelőnek vágják ki azokat. […]

Tovább…

Kinek és milyen esetekben szükséges az őstermelői igazolvány kiváltása?

Kiknek érdemes őstermelői tevékenységet végezni? Miért szükséges az őstermelői igazolvány igénylése ezekhez és mi kell annak kiváltásához? Anyagunkban az őstermelők tevékenységi köre és az őstermelői igazolvány kiváltása kapcsán nyújtunk tájékoztatást. Fontos információkat írtunk le a kiváltásról, az igénylésről, a szükségességről és a feltételekről is. Sorra vettük a közelmúlt változásait is a témához kapcsolódóan. […]

Tovább…

Kulcsot adunk a precíziós gazdálkodáshoz!

A Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR) megalkotásával egy olyan informatikai szolgáltatásrendszert hozott létre a KITE Zrt., amely az innovatív műszaki, agrotechnológiai és informatikai megoldásaik közös platformon megjelenő integrációjaként az agrármenedzsment új generációját jelenti. A Big Data korában a mezőgazdaság műszaki és egyéb eszközei ontják magukból a munkaműveletek alatt megképződött adatokat, melynek döntéselőkészítő feldolgozásához és azokból a gazdálkodás segítségére levő információk megképzéséhez szükség van egy feldolgozási folyamatra. […]

Tovább…