A paradicsomhéj és a csipkebogyó javítja a tojás minőségét

A hozzáadott értékkel rendelkező vegyületeket tartalmazó agráripari hulladékok és melléktermékek újrahasznosítása nemcsak a hulladék mennyiségének csökkentése, hanem olyan újrahasznosítási stratégiák kidolgozása érdekében is fontos, amelyek gazdasági értéket adnak hozzá, így a lineáris gazdaságról a körforgásos gazdaságra való áttérés érdekében.
A Research on Animal Production című folyóiratban közzétett tanulmány kimutatta, hogy a japán fürj takarmányába 4% és 12% paradicsompor bevitele csökkenti az oxidatív stressz jelzőjének számító malondialdehid koncentrációját, miközben növeli az antioxidáns enzim, a glutation-peroxidáz aktivitását, ami arra utal, hogy a paradicsompor javítja a fürjek antioxidáns-aktivitását. […]

Tovább…

Mi a különbség? Kétféle kajszibarack cefréből 5 különböző berendezésen lefőzött párlatokat vizsgáltak

Mi a különbség az olasz grappa és a törkölypálinka között? Mi történik, ha ugyanabból a kajszicefréből 5 különböző főzőberendezéssel készítenek párlatokat? Lehet készíteni párlatokat szárított csipkebogyóból is? Többek között ezeket a kérdéseket vizsgálták meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) frissen végzett pálinkamesterei, akik sikerrel teljesítették az ország egyetlen, pálinkával foglalkozó, diplomát kínáló képzését. […]

Tovább…

Eljött a hazai gyógynövények szezonja

Megelőzhetők és gyógyíthatók a Magyarországon termett gyógynövényekkel a megfázásos betegségek. A magyar fogyasztók kedvencei a kamillavirágzat, a bodza és hársfavirág, valamint a csipkebogyó, amelyek gyűjtése és termesztése is komoly veszélybe került a munkaerőhiány miatt. Véget ért a gyógynövények begyűjtési- és felvásárlási szezonja, a hazai gyógynövényhelyzetet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács piaci körképe foglalta össze. […]

Tovább…