Európa legnagyobb tetőkertje készül Párizsban

A tervek szerint 2022-re elkészülhet Franciaországban Európa legnagyobb zöldtetője. A városi kert mintegy 14 000 négyzetméter területet ölel majd fel, ami kb. két futballpályának felel meg. A Párizs 15. kerületében található kiállítótér azzal a céllal jött létre, hogy népszerűsítse a fenntartható városfejlesztés modelljét, és alternatívákat kínáljon a mezőgazdaság számára.

A Franciaország legnagyobb kiállítási központjának, a párizsi Expo Porte de Versailles 6. pavilonjának a tetejére tervezett projektben a tervek szerint 30 különféle növényfajt termesztenek majd organikusan, így a tetőkert egy peszticidektől és vegyianyagoktól mentes tér lesz, ami az elképzelések szerint a városi biológiai sokféleségnek is kedvezhet. További különlegessége, hogy újszerű technológiákat is alkalmaznak a termesztés során, mint pl. a hidroponika (amivel a növények kókuszrost szubsztrátumon nőnek), vagy az  aeroponika (növényt felfüggesztik, a gyökerek a szabadban pedig könnyedén elérhetik az „oxigéntelítettség” állapotát) – olvastuk a NAK honlapján.

Európa legnagyobb tetőkertje alternatíva lehet a mezőgazdaságban (Fotó: Pixabay, kie-ker)
Európa legnagyobb tetőkertje alternatíva lehet a mezőgazdaságban (Fotó: Pixabay, kie-ker)

A zöldtető tervezői az Agripolis  és a  Cultures en Ville cégek. Becsléseik szerint a kertben naponta közel 1 tonna gyümölcsöt és zöldséget állítanak majd elő, mellyel a cél a környező üzletek és helyi vállalkozások, családok ellátása. A tervezők a projekt kapcsán bizakodóak, egyben remélik, hogy a modellt más nagyvárosokba is továbbvihetik majd.

A városi kert 22 kertésznek biztosít majd állást, ezen felül egy rendezvényhelyszínt és egy éttermet is terveztek a közvetlen közelébe, ahol a megtermelt friss és szezonális ételeket el lehet majd fogyasztani. A városlakókat is igyekeznek majd bevonni a kertgondozásba: 135 kiadó parcellát hoznak létre, melyeket éves mintegy 320 euró/ négyzetméter bérleti díjért gondozhatnak a város felett, 15 méter magasban.

Korábban más nagyvárosok is elindultak már a városi mezőgazdaság újjáélesztésével az utcákon, háztetőkön, ilyen például a közismert tokiói City Farm vagy New York legnagyobb városi kertje, a  Brooklyn Grange, amely az északi körúton található ipari épületek tetején megvalósított fenntartható mezőgazdasági projekt. Azonban az új párizsi kert vélhetően úttörő lesz mind termesztéstechnikákban, mind a szén-dioxid-lábnyom minimalizálásában, ami kiemelten fontos egy olyan országban, ahol az élelmiszerek által megtett átlagos távolság körülbelül 1200 kilométer.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Talajmentes növénytermesztés, tápoldattal, kőzetgy... Üzemi méretekben is nagy jelentősége van a talaj nélküli növénytermesztésnek. Az ilyen vízkultúrás rendszerben ugyanis akár 90 százalékkal kevesebb a...