18 olyan növény, amely harcba száll a levéltetvekkel szemben

Néhány hatásos növény, amelyek természetes módon űzik el a levéltetveket! Termesztheti őket otthonában vagy kertjében, hogy távol tartsa ezeket a bosszantó kártevőket!

Az olyan növények termesztése, amelyek természetes módon űzik el a levéltetveket, a legorganikusabb módja annak, hogy megakadályozzuk a kártevőket a zavartalan lakmározásban.

Az olyan növények termesztése, amelyek természetes módon űzik el a levéltetveket, a legorganikusabb módja annak, hogy megakadályozzuk a kártevőket a zavartalan lakmározásban
Az olyan növények termesztése, amelyek természetes módon űzik el a levéltetveket, a legorganikusabb módja annak, hogy megakadályozzuk a kártevőket a zavartalan lakmározásban (Fotó: Pixabay)

Íme a levéltetvek elpusztításának legjobb természetes módjai:

1. Fokhagyma

Botanikai neve: Allium sativum

A levéltetvek és sok más kártevő nem kedvelik a fokhagymát, különösen a fokhagymagerezdeket, amelyek kénvegyületeket tartalmaznak. Emellett a fokhagymának erős illata van, amely megzavarja a levéltetvek szaglóérzékelését, így távol tartja őket a kerttől és más növényektől.

A fokhagyma összezúzva, vízzel és egy kis szappannal összekeverve közvetlenül a növényekre is permetezhető a levéltetvek elleni küzdelemhez.

Egy tanulmány szerint a szomszédos parcellákon is képes csökkenteni a kártevők előfordulását.

2. Hagyma

Botanikai neve: Allium cepa

A hagyma a fokhagymához hasonlóan az Allium családba tartozik, és természetes módon segít a levéltetvek elűzésében. A hagyma illata segít megfékezni a levéltetveket, és megakadályozza, hogy kárt okozzanak a növényekben.

3. Macskagyökér

Botanikai neve: Nepeta cataria

A macskamenta vonzza a macskákat, de az illata megzavarhatja a bogarakat, például a levéltetveket. Emellett hasznos rovarokat is vonzhat, amelyek segíthetnek a levéltetvek erős fertőzésének megfékezésében.

4. Sóska

Botanikai neve: Satureja hortensis

A sóska a fekete levéltetvek elriasztására használható, és vonzza a hasznos bogarakat, például a pillangókat és a méheket. Termessze a zöldségek körül, hogy elkerülje a levéltetűfertőzést.

5. Ruta

Botanikai neve: Ruta graveolens

A ruta erős illata és keserű levelei elriasztják a levéltetveket, és remek társnövényként szolgálnak a kertben lévő más zöldségek vagy fűszernövények számára.

6. Rozs

Botanikai neve: Secale cereale

Lehet, hogy nem egy nagyszerű társnövény, de a kutatások szerint potenciálisan számos kártevőt, például a levéltetveket, a pókhálós atkákat, a lisztbogarakat és a csótányokat is kordában tarthatja.

7. Körömvirág

Botanikai neve: Tagetes

A körömvirág erős illata megnehezítheti a levéltetvek számára, hogy lerombolják. A különböző növények illatát is leplezi, és megóvja őket a levéltetvektől. Nem csak ez, a körömvirág a fonálférgek ellen is segít.

8. Metélőhagyma

Botanikai neve: Allium schoenoprasum

A metélőhagyma illatával természetes módon taszítja el a japánbogarakat és a levéltetveket.

9. Neem

Botanikai neve: Azadirachta indica

A neem erős szaga miatt a levéltetvek nem szeretnek a közelében lebzselni, soha. A legjobb, hogy cserépben is termeszthető, és időnként össze lehet törni a leveleit, hogy távol lehessen tartani ezeket a kártevőket. Ez a csodás fa elképesztő erővel rendelkezik, hogy mindenféle kártevőt és rovart elűzzön, és hideg éghajlaton egynyári növényként termeszthető.

10. Eukaliptusz

Botanikai neve: Eucalyptus

Az eukaliptusz termesztése csak akkor segít megszabadulni a levéltetvektől, ha időnként összetörjük a leveleit, és kiengedjük belőle az olajat. Az illat gondoskodik arról, hogy ezek a kártevők távol maradjanak a növénytől és annak környékétől.

11. Rozmaring

Botanikai neve: Rosmaring: Salvia rosmarinus

A rozmaring egy másik erős illatú gyógynövény, amely képes elriasztani a levéltetveket és számos más kártevőt. Ha azonban legyengül, nem biztos, hogy jól tud védekezni ezek ellen a bosszantó kártevők ellen.

12. Levendula

Botanikai neve: Lavandula

A levendula erős illatával vonzza a levéltetveket, és makacs ellenségeiket is előhívja. A ragadozók aztán jönnek és leeszik őket a növényről.

A levendula dugványozásának szaporítása itt tanulható meg

13. Petrezselyem

Botanikai neve: Petroselinum crispum

A petrezselyem vonzza a ragadozó darazsakat, amelyek megrágcsálhatják a bosszantó levéltetveket. Ezek a darazsak segíthetnek megszabadulni a levéltetű-populációtól, ha már a kezdetektől fogva kezeli a fertőzést.

Érdemes az udvar sarkában termeszteni, ahol a kártevők minden figyelmét magára vonja
Érdemes az udvar sarkában termeszteni, ahol a kártevők minden figyelmét magára vonja (Fotó: Pixabay)

14. Menta

Botanikai név: Mentha

A menta illatos gyógynövény, amely vonzza a levéltetvekkel táplálkozó hasznos bogarakat. Érdemes az udvar sarkában termeszteni, ahol a kártevők minden figyelmét magára vonja.

15. Nasturtium

Botanikai neve: Tropaeolum majus

A nasturtium kiváló csapdázó növényként is működik, mivel színes virágai vonzzák a levéltetveket. Hogy a zöldségeket és a fűszernövényeket biztonságban tudjuk a kertben, termesszük őket a széleken, és hagyjuk, hogy felhívják magukra a kártevők figyelmét.

16. Cickafark

Botanikai neve: Achillea millefolium

A cickafark termesztésének előnye, hogy jól vonzza a katicabogarakat, akik szeretnek levéltetvekkel táplálkozni. Ez az egyik legorganikusabb módja annak, hogy ezeket a kártevőket a kertben megfékezzük.

17. Gerániumok

Botanikai neve: Geranium

A gerániumok a fodros leveleikkel és élénk virágaikkal jó csapdanövényei lehetnek a levéltetveknek, mivel a figyelmüket maguk felé vonzzák, ami a kertben lévő többi növényt is biztonságban tartja.

18. Napraforgó

Botanikai neve: Helianthus

A napraforgók kiváló csapdanövények. Ezekkel a virágokkal csapdába ejthető a levéltetvek egész kolóniája, távol tartva őket más növényektől.

(Forrás: balconygardenweb.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

„Vonzástörvények” a veteményesben Tudta, hogy az irtószereknél praktikusabb és hasznosabb módja is van annak, ha el akarja űzni a csigákat, tetveket és egyéb kártevőket a veteményesből...
Kerti betolakodót a (nem) túrásáról Bár a vakondról hallani a legtöbb panaszt a kertet művelőktől, mégis van még további három kisemlős, ami kellemetlenségeket okozhat. Ahhoz, hogy haték...
Helyes növénypárosítással a megfelelő fejlődésért... Biztosan sokan hallottak már az önvédő növénytársulásokról, amikor az egymás mellé vetett növények pozitívan befolyásolják egymás fejlődését. Ez nem e...
Vegyszer helyett madarakkal a kártevők ellen Gyümölcsösökben és szőlőültetvényekben eredményesen megtelepíthető madárfajokat vizsgáltak a Debreceni Egyetem (DE) hallgatói. A vizsgálat célja, hogy...
Karácsonyi könyvajánló: Kártevők elleni védekezés ... Keszthelyi Sándor kötete a növényevő kártevők elleni védekezés lehetőségeit foglalja össze. A könyvet olvasva a gazda áttekintést kap a jelen védekezé...
Európa legnagyobb tetőkertje készül Párizsban A tervek szerint 2022-re elkészülhet Franciaországban Európa legnagyobb zöldtetője. A városi kert mintegy 14 000 négyzetméter területet ölel majd fel...