A kora tavaszi zord időjárás nem érintette rosszul a zöldséghajtatást, így áprilistól már elérhető a korai magyar zöldségek teljes választéka. A külföldről behozott termékeket fokozatosan váltják le a magyar termékek, melyek mind ízben, mind frissességben felül is múlják az importot. A Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásaira beérkezett igények alapján a zöldséghajtatás további fejlődése várható, ami a korszerű technológiák miatt nem csak a hozamokat és a minőséget javítja, de akár egy-egy hónappal meg is hosszabbíthatja a magyar termékek szezonját.
Magyarországon komoly hagyományai vannak a zöldséghajtatásnak. Jelenleg mintegy 2600 hektáron termesztünk fóliasátor és üvegház alatt zöldségeket. Az elmúlt években folyamatos fejlődés volt az ágazatban, melyhez hozzájárult a magyar termálenergia valamint az üvegházi technológiák korszerűsítése is. A legnagyobb termőterület a kiváló fényviszonyokkal rendelkező dél-alföldi régióban található, ahol a hajtatott zöldségek mintegy nyolcvan százalékát termelik meg – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A hagyományosan legkorábbi termékek közül a retek, a hagyma és a salátafélék mellett mára már a teljes választék – paprika, paradicsom, uborkafélék, hajtatott sárgarépa, káposztafélék – is a korai kínálat része. A kiskereskedelmi láncokon kívül folyamatos a termékek megjelenése a budapesti és a szegedi nagybani piacon is. Ezek alapján várható, hogy a következő hetekben lecsökken a jellemzően mediterrán térségből származó import termékek jelenléte a magyar zöldségpolcokon.
További fejlődés várható a fóliás termesztésben
A Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásaira beérkezett igények alapján a zöldséghajtatás további fejlődése várható, ami a korszerű technológiák miatt nem csak a minőséget és a hozamokat javítja, de egy-egy hónappal akár meg is hosszabbíthatja a magyar termékek szezonját. A korszerű üvegházak terjedése mellett a korábbi elavult fóliaházakat is fokozatosan felváltják a nagy légterű, korszerű fóliaházak. Jelenleg Magyarországon mintegy 400 ezer tonna hajtatott zöldségfélét állítanak elő, melynek 90 százalékát itthon értékesítik. A fejlesztések eredményeként növekvő árualap a jövőben lehetőséget biztosít az exportpiacok bővülő ellátására is. Ehhez viszont a termelők szorosabb együttműködése is szükséges, hogy még sikeresebb lehessen a közös értékesítés.
Vásárlói szempontból pedig különleges értéket jelent, hogy a magyar hajtatott zöldségfélék minden nap frissen kerülnek a fogyasztók asztalára. A hajtatott termelés további értéke, hogy a zárt térben megvalósított biológiai növényvédelemmel a különféle zöldségeket vegyszermentesen lehet előállítani. Ha pedig az érdekli, hogyan működhet az időjárástól független digitalizált növénytermesztés, olvassa el korábbi cikkünket itt!