Csontkovács gondozza a paripákat!

Soltész András könyvében korábban még nem publikált – és könnyen elsajátítható – masszírozási technikákat, lazító és nyújtó gyakorlatokat, valamint gyógytornamódszereket ismertet.

A Lócsontkovácsolás című könyv szerzője egész életét a lovaknak szentelte, nemcsak tenyésztő, kiképző, ménesvezető, de a lovak egészségvédelméért is rengeteget tesz. 

Európa- és világszerte végzi verseny- és hobbilovak gyógyítását
Európa- és világszerte végzi verseny- és hobbilovak gyógyítását (Fotó: Pixabay)

Soltész András nagyon fontosnak tartja a helyes takarmányozáson túl a masszírozás és a lovak csontkovács-kezelése mellett az egyéb alternatív gyógymódokat is, mint a mágnesterápia, a lóherba vagy a homeopátia. A témában kiemelkedő tudását, és több évtizedes tapasztalatát bizonyítja – írja Thirring Lilla, a Lovasok.hu munkatársa –, hogy 1995-től tanulmányozza és alkalmazza a lovak masszírozását és akupresszúráját, 1997 óta foglalkozik lovak csontkovácsolásával és osteopathiájával. Nemcsak Magyarországon belül, de Európa- és világszerte végzi verseny- és hobbilovak gyógyítását. 2003-tól az Állatorvostudományi Egyetemen az alternatív állatgyógyászat keretén belül tanít manuálterápiát, illetve az állatorvosok továbbképzésében is részt vesz, továbbá rendszeresen tart tanfolyamokat is.

Könyvében egyaránt ismerteti a lóanatómiai alapokat, az akupunktúra és akupresszúra lényegét és fontosságát, valamint a gyakran jelentkező, alapvető mozgáshibákat. Betekintést nyújt továbbá a lócsontkovácsolás menetébe, a diagnosztizálási és kezelési módszerekbe.

Soltész András könyvében olyan korábban még nem publikált masszírozási technikákat, lazító és nyújtó gyakorlatokat és gyógytornamódszereket ismertet, amelyek könnyen elsajátíthatóak, és rendszeresen alkalmazva számos mozgásszervi problémát meg lehet előzni az állatnál. A ló mozgása így lazábbá, elengedettebbé válhat.

A kiadvány mindezek mellett olyan kérdésekre is választ ad, hogy hogyan előzhető meg a kólikára hajlamos lovak megbetegedése, hogyan oldhatóak fel a hevederiszonyos lovak fóbiái, hogyan lehet a gerincet megtornáztatni, vagy milyen egyéb alternatív módszerek használhatóak a ló tartós egészségének megőrzésére.

Néhány személyes vélemény olyan hiteles, lovassportot űző személyektől, akik már olvasták a könyvet, és alkalmazzák is Soltész András módszerét:

„Köszönet a szerzőnek, hogy tudásával elősegítette lovaim, elsősorban Druppy teljesítményének növelését, hogy karbantartotta és egészségügyileg felügyelte őket. A csontkovács szerepe a lovaknál ugyanolyan fontos, mint az embereknél, hiszen csak egy rendben lévő vázrendszerre tudnak az izmok megfelelően felépülni és működni.” Dallos Zsófia (magyar bajnok díjlovaglásban, Világkupa – egyéni I. hely)

„Colonado a chiropraktikai kezelések, masszírozások, akupresszálások után képességeinek maximumát tudta nyújtani. Ismét teljesen lazán, elengedetten tudott teljesíteni a felkészülés és a versenyek során. Különösen nagy hatást fejtettek ki az utókezelésként és bemelegítésként ajánlott masszírozási technikák, lazító és nyújtó gyakorlatok, amelyeket azóta is rendszeresen alkalmazunk a tréningeknél és a versenyszámok előtt.” Janik Attila (egyéni díjugrató magyar bajnok)

„Soltész András a versenyeken csapattag lett, és fontos szerepet játszott sikereink (csont)kovácsolásában.” Hódi Károly (háromszoros világbajnoki ezüst- és egyszeres bronzérmes fogathajtó)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lótartók 10 pontja Tudta, hogy 10 fő tulajdonság határozza meg a ló viselkedését? Akár tapasztalt lótartó, akár kezdő, a júliusi Lovas Nemzetben megjelent Kormos Ferenc ...
Hasznos, de veszélyes is lehet a katicabogár A levéltetvek, talán a gyermekkorban hallott mesék miatt, legkedvesebb és legismertebb ellensége a katicabogár. Viszont a lótartókon kívül kevesen tud...
Éltető etetés – 1. rész Érdekes cikket találtunk a Lovas Nemzet legfrissebb számában az idős lovak takarmányozásának sajátosságairól. Tudja például, hogy melyek az öregedés j...
Éltető etetés – 2. rész Érdekes cikket találtunk a Lovas Nemzet legfrissebb számában az idős lovak takarmányozásának sajátosságairól. Az előző részben már megtudhatta, hogy m...
Természetes lókiképzés – Jobbos lovak Sok lovas tesz fel olyan kérdéseket, amelyek az „ijedős”, bizonytalan, félős, elrohanó lovak kérdéskörét feszegeti. Ebben az írásban összefoglaló módo...
Segítség, megsérült a lovam! Mit tegyen, ha lesántul a lova, vagy ha felmerül a csontrepedés veszélye? Mikor kell mindenképp állatorvoshoz fordulni, és mikor orvosolható a baj ott...