Börtönbe került a halált okozó traktoros, elmarad a gépes szakkiállítás, hazaköltözött informatikusból vált precíziós gazdálkodási szakértő – itt a mezőgazdasági gépek újévi hírösszefoglalója

Több rossz hír is jutott 2021. decemberére, például az, hogy elhalasztják a világ vezető mezőgazdasági gépkiállítását, az Agritechnica rendezvényt és azt is nagyon szomorú volt felidézni, hogy egy traktoros okozta balesetben meghalt egy 5 éves kislány. A jó hírekből szerencsére több akadt a tavalyi év utolsó hónapjában, egy precíziós gazdálkodási sikersztori mellett írtunk magágykészítőkről, kommunális munkákra alkalmas traktorokról és a kárpátaljai gazdák mezőgazdasági géptámogatásáról is. Szeretettel ajánljuk olvasásra a mezőgazdasági gépek témájú havi hírösszefoglalónkat!

Amerikai informatikusból lett a precíziós gazdálkodás hazai gyakorlója

A mezőgazdaság precizitást igénylő szakma, állítja Szabadhegyi Kristóf, a 4600 hektáron gazdálkodó Keve Zrt. vezérigazgatója. A cég a Váli völgyben fekvő saját és bérelt földeken több mint 10 gazdasági egységet integrálva működik, szántóföldi növényeket termesztenek. Tulajdonosa egy az USA-ban született magyar testvérpár, akik 2005-ben vásárolták meg a részvénytársaságot. A gyakorlatban használt módszereikről a BASF fenntartható mezőgazdaságról szervezett konferenciáján osztotta meg tapasztalatait. A szakember komputermérnökként szerzett diplomát, közel áll hozzá a digitális mezőgazdaság, amit az is bizonyít, hogy cége adott helyet az európai precíziós gazdálkodási konferencia gyakorlati programjainak.

Az európai precíziós gazdálkodási konferencia gyakorlati programja a Keve Zrt. földjén - Fotó: Magro.hu, CSZS, Baracska
Az európai precíziós gazdálkodási konferencia gyakorlati programja a Keve Zrt. földjén – Fotó: Magro.hu, CSZS, Baracska

Multiva magágykészítőt a specialistától

A finn Multiva 4 különböző kombinátormodellt kínál, melyek közül minden gazdálkodó kiválaszthatja a számára ideális gépet. Kombinátoraik egyre népszerűbbek a magyar gazdák körében is, hiszen a kedvező ár és a kiváló minőség mellett a széles modellválaszték is megkönnyíti a döntést. A Multiva legújabb modellje, a CrossLine, az intenzíven művelt talajokra szánt kombinátorok új generációját képviseli. A sűrű, 6,5 centiméteres kapaeloszlás igen intenzív munkát eredményez a gép teljes szélességében, a 9 kapatengely pedig biztosítja a megfelelő átömlési keresztmetszetet. Különösen azok a gazdák fogják értékelni a CrossLine-t, akik nagy értékű növényeik számára kötött, nehezen művelhető talajokon is tökéletes, porhanyós magágyat kívánnak készíteni. (X)

Magágykészítés a Multiva gépeivel

A TYM traktorok kommunális felhasználhatósága

Érdemes áttekinteni, hogy az erőgépek milyen egyéb, például kommunális feladatokra használhatók. Szalai László a Szal-Agro Kft. ügyvezetője és Szalai Andor kereskedelmi igazgató a TYM traktorokat mutatta be ebből a nézőpontból. A kommunális munkákra leginkább a kisebb TYM traktorok 75 LE teljesítményig a legalkalmasabbak a kompakt méret miatt. Már a legkisebb 19 LE-s is megfelelő, de bármelyik akár a 130 LE-s változat is használható az ilyen jellegű munkákra. Sok esetben a mezőgazdasági, legyenek azok akár növénytermesztő, akár állattartó telepek is akkora területen helyezkednek el, hogy a karbantartásukhoz, fenntartásukhoz célszerű kommunális munkavégzésre egy traktort beállítani. Az utak, a zöldterületek karbantartása vagy a téli síkosságmentesítés a legnagyobb feladat ebbe a körbe. Mindegyik TYM traktor felszerelhető front 3 ponttal, homlokrakodóval, amire tolólap is felszerelhető. Ezekből elég nagy választékot tudunk kínálni az egyszerű egyrészes 3 pozíciós tolólapoktól kezdve a V alakú 5 pozícióban is használható többszekciós rugós védelemmel ellátott a fülkéből monitorral vezérelt hóekékig. A tolólapokat különböző felszereltséggel tudjuk kínálni, mint például támasztókerék, csúszótalp, különböző élek, akár olyanok is, amivel földmunkához is alkalmasak. (X)

Meghalt egy 5 éves kislány a traktoros miatt, a letöltendő börtönbüntetést másodfokon is megerősítették

Fogházra ítélték a vontatóvezetőt, aki egy gyerek halálát okozta Vas megyében. Nemrég pedig másodfokon is helybenhagyták annak a férfinak a fogházbüntetését, aki mezőgazdasági vontatójával egy gyermek halálát okozta Nemeskolta közelében – tette közzé a Szombathelyi Törvényszék. A Szombathelyi Járásbíróság első fokon halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és emiatt 1 év 8 hónap fogházra, valamint 375 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, 6 évre eltiltotta a járművezetéstől és kötelezte a bűnügyi költségek megfizetésére.

Felnyársalta a traktoros azt a kocsit, amiben a kislány ült - Fotó: Tények
Felnyársalta a traktoros azt a kocsit, amiben a kislány ült – Fotó: Tények

A bírósági honlapon olvasható közleményben felidézték, hogy a vádlott 2020. június 24-én este a szalmabálákkal megrakott mezőgazdasági vontatójával két alsórendű út kereszteződésében nem adott elsőbbséget a védett úton haladó személygépkocsinak és emiatt a két jármű összeütközött. Az autó hátsó ülésén szabályosan, bekötve két kisgyermek, egy 5 és egy 2 éves utazott. Egyikük ülését a mezőgazdasági gép villája kirepítette az autóból, az 5 éves kislány pedig azzal együtt az oldalára borult vontató alá szorult. A gyerek másnap a kórházban meghalt, az autó vezetője pedig súlyosan megsérült. A bíróság az ítéletében kimondta, hogy a baleset azért következett be, mert a vádlott több KRESZ-szabályt megszegett.

Fő az egészség: elhalasztják az Agritechnica mezőgazdasági szakkiállítást

Elhalasztják az Agritechnica szakkiállítást. Tekintettel a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos jelenlegi nemzeti és globális fejleményekre, a világszerte gyorsan növekvő esetszámra és az ehhez kapcsolódó utazási korlátozásokra, valamint a hatósági előírásokra, a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) mint szervező, a VDMA Mezőgazdasági Gépszövetség és a kiállítói tanácsadó testület úgy vélte, hogy a világ vezető mezőgazdasági gép kiállításának megrendezéséhez szükséges feltételek nem teljesülnek. A látogatók, a kiállítók, a partnerek, a tagok és a személyzet egészsége és biztonsága a legfontosabb. A világ vezető mezőgazdasági gépkiállításának megrendezéséhez szükséges feltételek nem teljesülnek, így azt el kell halasztani 2023 novemberére – írták egy sajtóközleményben. A romló járványügyi helyzet és a jelenlegi hatósági előírások miatt a rendezvény biztonságos kivitelezéséhez szükséges körülmények nem állnak fenn. A következő Agritechnica a terv szerint 2023. november 12. és 18. között lesz majd Hannoverben, Németországban.

Hattat T4110 4WD (113 LE) traktor a Lakkos Kft. ajánlásával

A Hattat traktorok története 1972-ig nyúlik vissza, amikor a Hattat család által birtokolt alkatrészeket gyártó cégcsoport együttműködést kezdett a Ford vállalattal és megkezdték a Ford traktorok gyártását. A következő évtizedekben a Hattat csoport nemcsak az alkatrészt gyártó egységeit fejlesztette világszínvonalúvá, hanem több más traktormárka gyártását is végezte, mint az Universal traktorokét. Alkatrészgyártó részlegük mára főbeszállítója a világ legelismertebb cégeinek, mint a Nissan, Renault, TRW, John Deere, Ford, Mercedes-Benz, Caterpillar, Perkins, Cummins, Sisu, Agco Group, Massey Ferguson és még sokaknak. A jelenleg legsikeresebb A széria gyártását 2006-ban kezdték meg és Lengyelországban, az Ursus csoport 6 év alatt 2000 darabnál is többet értékesített, míg Magyarországon 2012 óta 400 darabnál kicsivel több fogyott belőle. Jelenleg 50 és 113 lóerő közötti tartományban kaphatók kertészeti, kompakt és szántóföldi modellek, mindegyik, eredeti, Angliában gyártott Perkins motorral. Jelenleg 2500 alkalmazott dolgozik 150 hektáron, amiből 25 hektár fedett csarnok. A cégcsoport összes árbevétele meghaladja az 1 milliárd US dollárt. Bár a Hattat traktor az egyik legolcsóbb márka jelenleg a piacon, de mind minőségben, mind komfortérzetben méltó vetélytársa az összes nyugati márkáknak. (X)

Jut pénz Kárpátaljára is: támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását az ukrán gazdasági minisztérium

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, mintegy 32 millió eurót, nagyjából 11,7 milliárd forintot fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium. Az új gépek vásárlásához nyújtott 25 százalékos támogatással az ottani kormány célja, hogy a mezőgazdasági vállalkozások korszerűsítsék technikai eszközeiket, javítsák termelési technológiájuk műszaki színvonalát, és hogy mindezek eredményeként nőjenek a hozamok, valamint javuljon a termények és termékek minősége. Az ukrán állam a csepegtető öntözés eszközeit, szemestermény-tisztító és -szárító berendezéseket, valamint takarmánygyártó gépeket beszerezni szándékozó gazdálkodók számára is támogatást biztosít. Az állattartáshoz kapcsolódó berendezések közül a szarvasmarha- és a sertéstartás technológiai eszközeit támogatják a pályázatban.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...
Az év traktora 2015-ben… 13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújs...
Eladhatja egyes gépértékesítési központjait az IKR... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai - az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypus...
Több mint 2 millió euró fejlesztésekre Sokan esküsznek a New Holland gépekre. Már 1 éve annak, hogy aki újat szeretne belőle vásárolni, annak az Agrotec Kft-nél kell kopogtatnia. Új telephe...