Az Agromag Kft. csúcstermésű kukoricahibridjei

Az Agromag Kft. idén 30. éve szolgálja ki partnereit kiváló minőségű vetőmagokkal. Több évtizede folyamatosan vizsgálja a hazai nemesítésű és külföldi forrásból származó fajtákat, hibrideket, hogy az ügyfelei részére a hazai viszonyokhoz legalkalmasabb vetőmagokat tudja biztosítani.

A portfólióban minden gazda megtalálja a gazdaságához és termelési színvonalához illő magas terméshozamú kukoricahibrideket is. Ebben a cikkben a nagy terméseredményekre „vadászó” leendő és jövőbeni partnereinknek nyújtunk segítséget.

Az Agromag Kft. egyik csúcstermésű hibridje a Tomasov (FAO 420), amit ugyan bátran lehet gyengébb adottságú termőföldeken is termeszteni, de megfelelő körülményeket biztosítva 15 tonnás termésátlaggal is képes elkápráztatni a termelőjét.  Idén 5 kisparcellás kísérleti helyen elért átlagtermése meghaladta a 14 tonnát hektáronként. Hajdúböszörményben 15,1 t/ha terméssel takarították be (1. ábra).

1. ábra: Tomasov kisparcellás terméseredményei (forrás: Agromag Kft. megbízott kisparcellás kísérletei, 2020)

A Tomasov testvérfajtája a Kulak (FAO 430) a másik legnagyobb termőképességű kukoricahibridünk. Örökös termésversenyben vannak egymással, egyik évről a másikra múlják felül egymás teljesítményét. A cikk írásakor azonban már nincs szabad készleten Kulak vetőmag. A következő szezonban szélesebb termelői körnek áll majd rendelkezésére, akikben remélhetőleg a teljesítménye és a neve mély nyomot fog hagyni.

Az állattartók és a vadkár miatt aggódóknak nyújt alternatívát a kettős hasznosítású Isztria (FAO 430) (1. kép). Képes a Tomasov termésszintjén teremni, noha valamivel magasabb a nedvességtartalma, de a NÉBIH 2018-as silókísérlete alapján a vizsgált silókukoricák közül legmagasabb energiatartalmat mértek. Sajátsága, hogy magasan helyezkednek el a csövei, így a vadak is kevésbé pusztítják.

1. kép: Kettős hasznosítású Isztria (FAO 430)

Habár klasszikus értelemben a csúcstermésre képes fajtákhoz a hosszabb tenyészidejű hibrideket soroljuk, de azok számára, akik kalászost szeretnének vetni nagy termésű kukorica után, bizton ajánljuk az új kukoricánkat, a Beatát (FAO 330) (1. kép). Korai betakaríthatósága és az éréscsoportját jóval meghaladó termőképességének köszönhetően sok termelő kedvenc hibridjévé válhat. 2020-ban 8 helyen végzett demósor átlagtermése 11,34 t/ha lett. A legjobb eredményét Zalaszentgróton érte el: 14,47 t/ha. Kisparcellás kísérleteinkben 5 hely átlagában a korai éréscsoport legnagyobb termésű hibridje lett a legalacsonyabb nedvességtartalommal (2. ábra).

2. ábra: A korai éréscsoport elején érő hibridek átlagtermése (forrás: Agromag Kft. megbízott kisparcellás kísérletei, 2020)

Csúcstermésű hibridjeinket a nagy termések elősegítése érdekében Albittal is kezeljük. Az Albit egy különösen hatékony, innovatív technológiát alkalmazó biostimulátor. A természetes immunizációs mechanizmus erősítésével az Albit növeli a növények ellenállóképességét a legfőbb betegségekkel (rothadások, rozsdák, levélfoltosságok) szemben. Az abiotikus stressztényezőkkel szembeni ellenállóságot növeli (szárazság, hőstressz), valamint a herbicidek által okozott fitotoxicitást csökkenti, gyorsítja a növény megújulását.

A Tomasov hibrid korlátozott mennyiségben Dr. Green Prime kezeléssel is kérhető. A Dr. Green Prime magtrágya a speciális formulájának köszönhetően már a kezdetektől biztosítja a növény számára a legfontosabb tápanyagokat. Egyenletes kelést és gyors fejlődést érhetünk el a használatával. A korai szakaszban a robbanékony fejlődéssel versenyelőnyhöz juttatja a gyomokkal szemben a kukoricánkat, valamint a korai kártevők, mint a barkók, drótférgek „foga alól” is gyorsabban ki tud nőni.

A termőhelyhez és a gazdaság színvonalához megfelelően kiválasztott vetőmag, az Albit és a Dr. Green Prime használatával elősegített háborítatlan korai fejlődés az alapja a rendkívüli termésátlagok eléréséhez.

Sikeres gazdálkodást és hatalmas terméseket kíván az Agromag Kft. a régi és az új partnereinek!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hibridválasztásból a maximumot Tegye gazdaságosabbá a kukoricatermesztését! Válasszon a gazdálkodás színvonalának és az abiotikus tényezőknek megfelelő biológiai hátterű növényt, íg...
Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból!... Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból, adja hozzá szakértelme legjavát, és betakarításkor ne csodálkozzon az átlagon felüli eredményeken! Nézz...
Tippek a sikeres szójatermesztéshez A hosszú évek során különböző okokból átalakult vetésszerkezetnek köszönhetően, mostanra a gabonafélék jelentős mértékben dominálnak a termesztésben. ...
Duplán jó duó Nem kell kompromisszumot kötnie! Vannak olyan búzafajták, amelyeknél a kiemelkedő termőképesség mellé megbízható malmi paraméterek társulnak. Az Agrom...
Hol bujkáltak eddig? Három kivételes búza, három átlagon felüli teljesítmény, három felejthetetlen név. Az Agromag Kft. portfóliójából bemutatok három olyan búzafajtát, am...
Végre a reflektorfényben? Érdekes végignézni egy értékesítési szezon során, hogy egy cég portfólióján belül melyik kukorica hibridek lesznek a felkapottak és melyek szorulnak ...