Asszonyélet: vendégváró ropogtatnivaló

Közelegnek az ünnepek, ilyenkor összejön a család. Az ünnepi ételek mellé valami sütemény is az asztalra kerül. A beigli mellé egy egyszerű, sós sütemény is jól eshet a nehéz ételek után. Következzen egy igazán egyszerű és finom sós sütemény recept, amely biztos sikert arat a vendégek körében.

Sajtos rúd

A sajtos rúdnál nem sok egyszerűbb sós sütemény van a világon. Amellett, hogy gyorsan elkészíthető, rendkívül ízletes ropogtatni való, így közkedvelt ilyenkor, szilveszterkor. Lássuk hát, mennyire egyszerű elkészíteni az említett süteményt.

Hozzávalók

Fotó: kutyaszerviz.blog.hu
Fotó: kutyaszerviz.blog.hu

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 20 dkg reszelt sajt,
  • 1 kávéskanál só,
  • ½ kávéskanál szódabikarbóna,
  • 50 ml tej

Kenéshez, szóráshoz:

  • 1 db tojás,
  • 25 g reszelt sajt,
  • ízlés szerint só.

Elkészítés

A lisztet a sóval alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a vajat és alaposan elmorzsoljuk a keveréket. A kellően morzsalékos vajas liszthez hozzáadjuk a sajtot és a tejben feloldott szódabikarbónát, majd az egészet sima tésztává gyúrjuk. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A simára gyúrt tésztát lisztezett gyúrótáblán 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk, és vékony rudakat vágunk belőle. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (lehetőség szerint szilikonos sütőpapírt használjunk, kevésbé tapad le a sütemény), a tetejét megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a sajttal, ízlés szerint sóval.

Az így elkészített rudakkal teli tepsit betesszük az előmelegített sütőbe és körülbelül 15 perc alatt aranysárgára sütjük.

Garantáltan sikert fog aratni a család és a barátok körében! Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: nosalty.hu

Share Button