Ahol megvalósult a tanyafejlesztés: eladó magyar birtokok 400 millió forint felett

Több intézkedéssel is támogatja a tanyás térségek sajátos értékeinek megőrzését, valamint a tanyán élő emberek életszínvonalának és gazdálkodási feltételeinek javítását az Agrárminisztérium. Továbbá igényelhető a tanyákra is kiterjedő falusi csok. Ezekből már szép birtokot lehet létrehozni, vagy egy már meglévőt felújítani. Milyen támogatásokat igényelhet, aki tanyás térségben vásárol ingatlant? Mennyibe kerül most egy komplett luxustanya az ingatlanpiacon? A legdrágábbak között nézelődtünk.

A Hello Vidék írt róla, hogy a Tanyafejlesztési Program keretében idén is lehetett jelentkezni az alföldi tanyás térségek tanyafejlesztési pályázatára, melyre induló tanyagazdaságok is jelentkezhettek. A pályázat célja a gazdálkodási feltételek javítása, a saját részre történő termelés alapjainak biztosítása, valamint a tanyák fenntartható működtetése. A program eddigi működése során közel 2800 pályázat részesült kedvező támogatási döntésben, több mint 11 milliárd forint összeggel. Támogatást kaptak többek között egyéni tanyagazdaságok, induló tanyagazdaságok, tanyagondnoki szolgálatok, valamint a vidéki tanyás térségek önkormányzatainak külterületi közösségi fejlesztései.

A tanyasi gazdálkodás megújítása, újjáélesztése, a tanyasi életmód hátrányainak csökkentése céljából hirdetett pályázatot az Agrárminisztérium - Fotó: Adam's Photovision, Jászszentlászló
A tanyasi gazdálkodás megújítása, újjáélesztése, a tanyasi életmód hátrányainak csökkentése céljából hirdetett pályázatot az Agrárminisztérium – Fotó: Adam’s Photovision, Jászszentlászló

Egyik pályázat után jön a másik

A 2014-2020-as programozási időszakban a tanyavillamosítást, a vízellátás kiépítését, valamint a szennyvízkezelési fejlesztések megvalósítását, továbbá a külterületi utak karbantartását támogató intézkedések a Vidékfejlesztési Programban voltak meghirdetve. Ennek megfelelően a tárca tanyavillamosításra eddig 3 milliárd forint, külterületi helyi közutak fejlesztésére és kapcsolódó gépbeszerzésre pedig 46 milliárd forint támogatást ítélt meg.

A 2021-es pályázat már a kisléptékű infrastruktúra-fejlesztésre, kézműves háziipari feldolgozó kapacitás kialakítására, gazdasági épület felújítására, gazdálkodáshoz szükséges gépek, eszközök beszerzésére, valamint vagyonvédelmi eszközök beszerzésére, karám/kerítés kialakítására/felújítására, szaporítóanyag beszerzésre és állatállománybővítésre is lehetőséget adott. Ennek részletei később várhatók.

Elismerések az év tanyáinak

A magyar tanyák és a tanyás térségek fejlesztési támogatásán túl, a 2011 óta sikeresen működő Tanyafejlesztési Program mellett fontosnak tartja a szaktárca, hogy évről évre magas szintű elismerésben részesítse azokat az egyéni tanyagazdaságokat, amelyek azáltal, hogy a természeti környezettel összhangban, tájba és az adott térség gazdasági és társadalmi szövetébe megfelelően illeszkedő tanyagazdaságot hoztak létre, jó mintául szolgálhatnak más tanyák számára. Éppen ezért évről-évre elindítják az Év Tanyája pályázatot is, melynek célja, hogy magas szintű elismerésben részesüljenek azok az egyéni tanyagazdaságok, amelyek azáltal, hogy a természeti környezettel összhangban, tájba és az adott térség gazdasági és társadalmi szövetébe megfelelően illeszkedő tanyagazdaságot hoztak létre, jó mintául szolgálhassanak más tanyák számára – írták.

A támogatások egész sora

A falusi családi otthonteremtési kedvezmény a Magyar Falu Program egyik fontos pillére, mellyel a kormány célja a falvak népességcsökkenésének megállítása és a fiatal párok letelepedésének elősegítése vidéki környezetben. Éppen ezért idén tovább bővítette a kormány a falusi CSOK-kal érintett települések listáját, így 2021 januárjától már 2678 településen vált elérhetővé a támogatás, amely hazánk 5 ezer lélekszám alatti településeinek több mint 93 százaléka. Jó tudni, hogy a falusi CSOK igénybe vehető tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén használt lakás vásárlással egybekötött bővítésre és/vagy korszerűsítésre, valamint meglévő lakás bővítésére és/vagy korszerűsítésére is.

CSOK

Használt lakás vásárlására és egyidejű korszerűsítésére vagy bővítésére 1 gyermek esetén 600 ezer, 2 gyermek után 2,6 millió, 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint a vissza nem térítendő támogatás összege. Meglévő otthon felújítására pedig a felsorolt összegek fele igényelhető. A falusi CSOK népszerűségét pedig jól mutatja, hogy a program 2019. július 1-i indulása óta közel 16 ezer befogadott kérelem érkezett, több mint 83 milliárd forint értékben.

Több 100 milliós eladó tanyák is akadnak a kínálatban

Rengeteg eladó tanya kerül fel a különböző ingatlan eladással foglalkozó portálokra is. Amennyiben valaki kedvet kap a gazdálkodáshoz, érdemes az eladó tanyák között keresnie.

Ehhez segítség a magyarországi tanyás térségek ismerete:
  • Bács-Kiskun megye;
  • Békés megye;
  • Csongrád-Csanád megye;
  • Hajdú-Bihar megye;
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye;
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye összes járása;
  • Pest megye Ceglédi, Dabasi, Gyáli, Monori, Nagykátai, Nagykőrösi, Ráckevei, Szigetszentmiklósi, illetve Vecsési járásai.

Rozoga tákolmánytól a luxustanyáig

A portál a legnagyobb ingatlanhirdető portálok kínálatából szemezgetve megnézte, milyen felhozatal fogadja azokat, akik tanyavásárláson gondolkodnak. Az árak nagyon változatosak: a legolcsóbb, lakható tanya 1,5 millió forintba kerül, a legdrágábbért 1,08 milliárd forintot kérnek el. Nem csak az árak terén, hanem a tanyák felszereltségében és méretében is hatalmas az eltérés. Van, ahol egy kicsi területen áll egy roskadozó épület mindenféle közmű nélkül, ám akad olyan is, ami minden magasabb igényt is kielégít, legyen szó akár saját biotóról vagy patakról. Az Ingatlan.com adatai szerint, a legtöbb tanyát – szám szerint 163 darabot – Bács-Kiskun megyében kínálták eladásra. A második helyezett Csongrád megye lett 137 eladó tanyával, amitől jócskán elmarad Pest megye, ami 94 eladó tanyával még éppen, hogy csak felfért a dobogóra.

A legkevesebb eladó tanya Borsod, Heves és Vas megyékben volt található, szám szerint 3-3-3 darab az említett megyékben. Szintén rendkívül kevés, összesen 4 eladó tanya volt Nógrád megyében, de Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye a mindössze 5-5 eladó tanyával is bekerült a legkevésbé érintett térségek közé. Az adatokból látszik, hogy a legtöbb tanya az Alföldön található, míg az északi és a nyugati országrészeken sokkal kevesebbet kínálnak eladásra.

Ezek a legdrágább tanyák most Magyarországon

A 4 legdrágább tanya közül kettő Pest megyéből, egy Veszprém megyéből, egy pedig Baranya megyéből került ki.

Alsónémedi – 1,08 milliárd forint

Ahogy a hirdetés írja, Alsónémedi külterületén, frekventált helyen hatalmas birtok eladó. A 20 hektáros területen 4 hektáros tó, erdő, klubház és büfé is megtalálható. A birtokon 400 négyzetméteres Makovecz-ház épült, amely 6 szobás, dupla komfortos, napfényes, tágas terekkel rendelkezik. A területen nemrégiben készült el egy 12 szobás vendégház. A klubház 240 négyzetméteres, 300 négyzetméteres fedett terasszal. A terület egyik különlegessége a világszinten egyedülálló automata agárpálya. A kiváló vízminőségű tó mind horgászásra, mind szabadidős tevékenységre kitűnően megfelel. A birtok teljes területén kamerarendszer van kiépítve. Külön kiemelték azt is, hogy a fenntartási költség rendkívül alacsony.

Alsónémedi tanya 1 milliárd feletti vételárral
Alsónémedi tanya 1 milliárd feletti vételárral
Vászoly – 450 millió forint

A Balaton-felvidéken, történelmi családi birtok, parkosított kerttel, csörgedező patakkal eladó. Mint a hirdetésben írják, egy gyöngyszem a történelemből, csodálatos, festői természetvédelmi terület, egyedi, örökös nyugalom, természetes, háborítatlan közeg. Az ingatlanról: a 7 darab helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanon az összes beépítés: 500 m2. A birtokra murvázott út vezet, parkolás udvari beállón lehetséges. Az egybefüggő terület összesen 3 hektár, melyben van 2 hektárnyi szépen gondozott park, gyümölcsös, szántó, egy fiatal parkerdő, mely részben parkosítható. 1 hektárnyi területen helyezkednek el a történelmi korú épületek, mint a malomház, molnárház. A két régi épület jelenleg vendégfogadásra lett kialakítva. A Molnárház 3 szintes épület, 190 m2 összterülettel, + pince 40 m2, rendezvény terasz 120 m2. Itt 11 fő fogadására alkalmas, 3 szoba, 3 fürdő és 2 társalgót építettek. A Malomház 3 szintes épülete 131 m2 összterületű + 3 fedett terasz (46 m2), mely épületben 14 fő fogadása lehetséges, itt 4 szoba, 4 fürdő, konyha, társalgó található. Az ingatlanokat 1997-ben felújították. A 2 főépület mellett még egy félig kész rönkház és egy gazdasági épület is található. Jelenleg a vízellátás a tavakból történik vízellátó rendszerrel. Ez nem ivóvíz, de minden másra alkalmas. A fűtés cserépkályhákkal, kandallókkal megoldott. A szennyvíz egy nagy szivattyú segítségével egy zárt tárolóba kerül. A területen egy 10 m x 30 méteres focipálya is helyet kapott.

A Balaton-felvidék egyik csodatanyája is eladó Vászolyon
A Balaton-felvidék egyik csodatanyája is eladó Vászolyon
Ceglédbercel – 448,68 millió forint

Budapesttől 50 kilométerre, festői környezetben eladó egy minden igényt kielégítő lovas kúria. Az impozáns főépület ad helyet a lakóegységnek. A ház lelke a gyönyörű, tágas nappali, melyet a kandalló melegsége tesz még hangulatosabbá, a társalgórész, a galériás olvasósarok, az amerikai konyhás étkező, illetve egy fedett terasz, kilátással a parkra. A gyerek társalgón át vezet az út az 5 hálószobához, melyhez 2 kisebb, és egy hatalmas fürdőszoba is tartozik. A park ékköve a 100 főt befogadó kör alakú épület, mely különféle rendezvényeknek ad helyet. A csarnok különlegessége, hogy a kialakításában a 12 égövi jegy szimbóluma látható. A farmon lévő 20 boxos istálló része a patamosó, ló szárító, nyerges helyiség, szellőztető, öltözők, mosdók, szociális blokk, a személyzet részére pedig egy különálló felszerelt 2 szintes lakrész. A szabadidő eltöltéséhez fedett, fűthető teniszpálya, kosárlabdapálya, rendezvénykonyha, borkóstoló helység nyújt lehetőséget. A házhoz tartozó gondozott kert, medence és a halastó is ezt a célt szolgálja. A 4,5 hektáros birtok beépíthetőségének mértéke 90 százalékos – írta a hirdetés.

Impozáns tanyasi létet kínálnak Ceglédbercelen
Impozáns tanyasi létet kínálnak Ceglédbercelen
Mánfa – 410 millió forint

Pécs közelében, Mánfán 2002-ben épült mediterrán stílusú, csodálatos panorámával rendelkező környezetben található, 30 hektáron elterülő rezidencia eladó. A hirdetés szerint a birtokon a főépületen kívül vendégház, medence és egy fedeles istálló található. Az 500 m2-es főépületben az alábbi helyiségek vannak: a szuterénben található a mosókonyha, fitnesz szoba és a kazánház. A földszinti részen amerikai konyha, étkező és nappali van, ahol padlófűtés és kandalló biztosítja a meleget. Továbbá ezen a szinten van még egy különálló kisebb konyha tágas étkezővel, egy fürdőszoba, egy nagy szoba-gardróbbal, valamint 2 szoba és egy fürdőszoba, zuhanyzóval. Az épület két szélén találhatóak a tornyok, az egyikben kisebb nappali, hálószoba és fürdőszoba található, illetve az egyik toronyból nyílik a padlástér is, valamint mindkét torony rendelkezik egy-egy 10 m2-es erkéllyel, ahonnan csodálatos panoráma látható. A főépülethez tartozik továbbá egy 2 személyautó részére kialakított fedett beálló. A ház mögött, az udvaron van a medence és a napozó terasz, valamint a grillező és bográcsozó.

Gyönyörű birtok eladó Mánfán, a Tanyafejlesztés lehetősége itt is adott
Gyönyörű birtok eladó Mánfán, a Tanyafejlesztés lehetősége itt is adott
További extrák

A főépület mögött található a vendégház, amelynek a földszintjén konyha-étkező-nappali, előszoba, wc-kézmosó, valamint garázs van, 2 személyautó részére. A tetőtérben 2 tágas szoba, valamint fürdőszoba vannak. A birtokon található egy 1.500 m2-es fedeles istálló, amelyben a lovászok részére 100 m2-es lakrész lett kialakítva. A lakásban konyha-étkező-nappali, 2 szoba, fürdőszoba-zuhanyzó, valamint egy szociális helyiség került kialakításra. Az istállóban 28 darab boksz található, valamint egy, a csikók számára kialakított boksz és a fedeles lovarda rész van. Az istálló mellett az udvaron egy jártató gép is van. A parkosított udvaron számos mediterrán növény, különleges fenyő, juhar található, amelyek kifejezetten illeszkednek az ingatlan toszkán stílusához. A komplexum fenntartása rendkívül kedvező, ugyanis önfenntartóra alakította ki a tulajdonosa. Napelemekkel biztosított az áram ellátás és a meleg víz, továbbá 117 méter mély fúrt kút biztosítja a vízellátást.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Továbbra is lehet vis maior bejelentést tenni! Az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis maior bejelentésre. Ha esemény (például árvíz, belvíz) történt, és emiatt az ügyfé...
Június 30-ig!!!! Állatjóléti támogatás igénylése... A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kifizetési kérelmének benyújtására június 30-ig van lehetősége a határozattal rendelkez...
Július 1-ig!!! Állattartó telepek korszerűsítéséhe... Kevesebb, mint két hét áll rendelkezésre, hogy a fizetési kérelmet benyújtsák azok, akik állattartó telepüket szeretnék korszerűsíteni vagy valamely t...
Nemzeti Vidékstratégia és a 2013. 2. félévében meg... Pályázati cikksorozatunk 4. részében partnerünk a Palyaz.hu vezetője ismerteti  Nemzeti Vidékstratégia legfontosabb célkitűzéseit és a 2013. 2. félévé...
Kötelező képzések elvégzésén múlhat a támogatás... Vannak olyan mezőgazdasági támogatások, melyek kifizetése kötelező képzéshez kötött. Ezek június közepén kezdődtek és zömében augusztus 15-ig lezajlan...