Afrikai sertéspestis, Olaszország: emberi beavatkozás okozhatta a vírus terjedését

Az afrikai sertéspestis (ASP) első esetét találták egy vaddisznóban az északnyugat-olaszországi Piemont régióban.

Különböző olasz médiumok számoltak be az esetről, amelyet egy elhullott vaddisznóban találtak az Alessandria tartományban található Ovada településen. A város Genovától alig 30 km-re északnyugatra, illetve Torinótól 85 km-re délkeletre található.

A vaddisznókra vonatkozó ellenőrző intézkedések azonnali és összehangolt végrehajtása alapvető fontosságú a betegség korlátozásához és a lehető legnagyobb mértékű felszámolásához
A vaddisznókra vonatkozó ellenőrző intézkedések azonnali és összehangolt végrehajtása alapvető fontosságú a betegség korlátozásához és a lehető legnagyobb mértékű felszámolásához (Fotó: Pixabay)

A fertőzést az Umbria és Marche Kísérleti Zooprofilaktikai Intézet Sertéspestis Nemzeti Referencia Központja (Cerep) erősítette meg. Az ASP vírus első gyanúját a piemonti, liguriai és Valle d’Aosta-i Kísérleti Zooprofilaktikai Intézet közölte.

Védekezési intézkedések a vaddisznók ellen

A Corriere della Sera című olasz napilap idézte Luigi Genesio Icardit, Piemont régió egészségügyi regionális tanácsosát. Ő azt mondta: „A lehető leggyorsabban cselekszünk. A vaddisznókra vonatkozó ellenőrző intézkedések azonnali és összehangolt végrehajtása alapvető fontosságú a betegség korlátozására és a lehető legnagyobb mértékű felszámolására tett kísérletben.

A területileg illetékes állategészségügyi szolgálatokkal, az erdőgazdálkodási hatóságokkal, valamint a környezetvédelmi és a vadászati ágazatban tevékenykedő vadászokkal jelenleg is folynak a megbeszélések.

ASP-vel fertőzött és megfigyelési terület

Icardi így folytatta: „A járványveszélyhelyzetekre vonatkozó nemzeti tervben foglaltaknak megfelelően megkezdődött a helyi, regionális és országos szintű válságstábok felállítása a műveleti kézikönyvben és a témára vonatkozó külön jogszabályokban előirányzott intézkedések teljesítése érdekében.

A következő órákban-napokban meghatározzák a „fertőzött területet” és a „megfigyelési területet”, a vonatkozó előírásokkal együtt.

Következmények az olasz sertéshús-kereskedelemre nézve

A Corriere della Sera szerint az ASP-ügynek következményei lehetnek az olasz sertéskereskedelemre, mivel azok az országok, amelyek nem ismerik el a regionalizáció elvét, tilalmat rendelhetnek el minden sertéstermék behozatalára abból az egész országból, ahol az ASP előfordult.

Az elmúlt napokban a Confagricoltura Piemonte riasztást adott ki az ASP miatt, a vaddisznók „túlzott elszaporodásához” kapcsolódó “erős terjedési kockázatról” beszélve.

ASP I. genotípus Szardínián

Olaszország hivatalosan nem 100%-ban mentes az afrikai sertéspestistől. Szardínia szigetén az afrikai sertéspestis I-es genotípusa endémiás. Ez az ASP-fertőzések – amely többnyire az 1980-as években szűnt meg – utolsó maradványa Dél-Európában, a vírus csak Szardínián ismert.

Bár nem közölték, logikusan feltételezhető, hogy a mostani járvány a II-es genotípus, az a típus, amely az elmúlt évtizedben aktív volt, és Németországba, Lengyelországba, Romániába, Oroszországba, Ázsiába és a Karib-térségbe is eljutott.

Túl korai lenne megmondani, hogyan került a vírus Északnyugat-Olaszországba. Ez légvonalban több mint 800 km-re van a legközelebbi, kelet-németországi járványkitörési helytől. Valószínűleg emberi beavatkozás okozta a vírus terjedését.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Közel a sertéspestis a határainkhoz Ukrajna egy hazánk határától nem túl távoli megyéjében afrikai sertéspestis megbetegedést állapítottak meg a szakértők. Nem jó hír ez, adott esetben a...
Meghódítja Európát a sertéspestis Nem sikerült megállítani az afrikai sertéspestis európai terjedését. Az eddigi megjelenéseket követően a napokban, Csehországban is kimutatták a beteg...
20 km-re a határtól bukkant fel a sertéspestis Az afrikai sertéspestis az utóbbi időben több európai országban is felütötte a fejét, a gazdák joggal aggódnak az állományukért. Hazánkban még nem jel...
Közeledik – Legutóbb 20, most már csak 10 km... Szinte pont egy héttel ezelőtt jelentették be, hogy Kárpátalján sertéspestis esetet regisztráltak, így már csak 20 km választotta el a betegséget hazá...
Már a házi sertések is veszélyben vannak a sertésp... Eddig csak vaddisznótetemekben mutattak ki afrikai sertéspestis-fertőzést (ASP), most azonban a kór bizonyítottan átterjedt két házi sertésre Kárpátal...
A renitensek miatt itthon is elterjedhet a sertésp... Az Ukrajnában felbukkanó afrikai sertéspestis miatt megtiltották a sertéshús és egyéb húskészítmények Magyarországra történő behozatalát a szomszédos ...